|

Kare kare destan

Genelkurmay'ın ilk kez yayınladığı fotoğraflar ve kısa belgeselle Çanakkale Zaferi’nin hangi şartlarda kazanıldığını ortaya koydu. Görüntülerde yemek pişirmeden yaralıların tedavisine kadar savaşın tüm unsurları mevcut.

Yeni Şafak
04:00 - 18/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 19:24 - 17/03/2015 Salı
Yeni Şafak

Genelkurmay Başkanlığı'nca paylaşılan fotoğraflar ve hazırlanan “Çanakkale Geçilmez” belgeseli, “bir ulusun yeniden doğuş destanı” olan Çanakkale Zaferi’nin hangi şartlarda kazanıldığını gözler önüne seriyor. Belgeselde Çanakkale Savaşı’nın az bilinen fotoğrafları ile tarihi görüntülerin bulunuyor.


BÜVE’Yİ BATIRAN KAHRAMAN TOPÇULAR 

“Bir ulusun yeniden doğuş destanı” olarak nitelendirilen Çanakkale Savaşı’na ilişkin tarihi fotoğraf karelerinde askerlerin siperlerdeki görüntülerinden birliklerde yapılan teftişlere kadar birçok unsur yer aldı. Fotoğraflarda düşman siperlerinden toplanıp depo edilen cephanelerin dağıtımı ile Çanakkale’de Büve zırhlısını batıran top ve kahraman topçular da bulundu. Çanakkale’de düşman uçaklarına ateş eden topların yanı sıra siperdeki Anzak ve İngiliz birlikleri de fotoğrafları da yer aldı.


Çanakkale’de yaralıların at arabalarıyla hastanelere taşınması ile sağlık ekiplerince yaralılara yapılan müdahale de ilgi çekici kareler arasında bulundu. TSK Foto Film Merkezi Komutanlığı'nca hazırlanan “Çanakkale Geçilmez” adlı kısa belgesel ise cepheye giden askerlerin görüntüleriyle başlıyor. 


KADINLARIN ÇABALARI GÖZLER ÖNÜNDE

Cephedekilere destek olmaya çalışan kadınların çabalarının da gözler önüne serildiği belgeselde, Mehmetçik için büyük kazanlarda pişirilen yemekler ve yemek dağıtımı da yer alıyor. Cepheden ve yaralı askerlerin tedavi edildiği alanlardan görüntülerin de bulunduğu belgesel askerlerin fotoğraflarıyla sona eriyor. 

#Çanakkale Savaşı
#Kurtuluş Savaşı
#fotoğraf
#destan
9 yıl önce