|

Kırgız doktorlara Türkiye’de eğitim

Önceki yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Kastamonu, Türk dünyası ile yakın ilişkilerini sürdürürken genç Kırgız doktorlar Kastamonu’da eğitim alıyor. Kırgızistan’dan gelen 10 hekim eğitimlerini tamamlayarak ülkelerine döndü, 11 hekimin eğitimleri ise devam ediyor.

Haber Merkezi
04:00 - 14/04/2019 Pazar
Güncelleme: 03:17 - 14/04/2019 Pazar
Yeni Şafak
Kırgız hekimlerin eğitimleri devam ediyor.
Kırgız hekimlerin eğitimleri devam ediyor.

Önceki yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Kastamonu’da, Türk dünyası ile yakın ilişkileri devam ederken Kırgızistan ile yapılan protokol ile genç Kırgız doktorlar tecrübe ediniyor.

Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi ve Kırgızistan Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Vakfı arasında imzalanan protokol kapsamında Kırgızistan’dan gelen genç doktorlar ve doktor adayları Türkiye’de pratik ve teorik eğitim alma imkanı buluyor.

120 ÖĞRENCİ EĞİTİM ALACAK


Protokol kapsamında 120 Kırgız doktorun Türkiye’de tecrübe edinmesi planlanırken, 10 kişiden oluşan ilk heyet eğitimlerini tamamladı, içinde farklı branşların bulunduğu 11 kişilik ikinci heyetin ise eğitimleri sürüyor. Genç Kırgız doktorlar ve doktor adayları önce Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesinde teorik eğitim alıyor. Pratik eğitimlerde ise Özel Kastamonu Anadolu Hastanesinde doktorlarla birlikte hasta muayenesi yapıp ameliyatlara girerek Türk doktorların tecrübelerinden yararlanıyorlar.

Kırgız Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Vakfı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Kudret Artıkbaev, Kastamonu’da eğitim gören ilk hekim heyetinin Kırgızistan’da çok güzel bir şekilde karşılandığını belirtti.

Türkiye’deki tıbbın oldukça geliştiğine işaret eden Artıkbaev, “Proje kapsamında en az 120 Kırgız tıpçıya Kastamonu’da eğitim verilecek. Burada aldıkları eğitim dünya standartlarında. Böyle bir ülkede tecrübe kazanmak gerçekten herkesi memnun etmiştir. Kırgızistan’da derdine derman arayanlar artık dermanlarını bulabiliyorlar” dedi.

‘TIP DA MİLLİ OLMALI’

Tıbbın da milli eğitim ve mili savunma gibi milli olması gerektiğini vurgulayan Artıkbaev, şöyle devam etti:

“Biz bu anlamda Kırgız tıbbını millileştirmek adına kardeş Türkiye Cumhuriyeti’yle çok önemli bir proje başlattığımızı düşünüyoruz. Kırgızistan’ın en saygın eğitim kurumu olan Kırgız Tıp Akademisinde, bu proje başladıktan sonra, projeye daha fazla katılımcı sağlayabilmek için Türkiye Türkçesi eğitim merkezi açıldı. Şu anda Türkçe eğitime başlandı. Bu da kardeşliğimizin, birbirimize yaklaşmanın çok önemli bir adımı diye düşünüyoruz.”

‘HEPİMİZ ÇOK ŞANSLIYIZ’

Kırgızistan Tıp Akademisi son sınıf öğrencisi Barçinai Curaeva, Türkiye’de eğitim almaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, “Umarım burası çok faydalı olacak. Çocuk muayenesini inceleyeceğim. Pratik yönden iyi olacak. Burada öğrendiğim şeyleri Kırgızistan’a götüreceğim” ifadelerini kullandı.

Türk doktorlardan bir şeyler öğrenmek için Türkiye’ye geldiğini söyleyen Kırgızistan Tıp Akademisi son sınıf öğrencisi Anara Kutmanova da “Hepimiz çok şanslıyız. Burada Türkiye’nin hastaları tedavi etme metotlarını öğreniyorum” diye konuştu.

#Kastamonu
#Kırgızistan
#Doktor
#Eğitim
5 yıl önce