|

Meclis'te herkes o oyun nereden geldiğini sordu

Meclis Başkanlığı seçimlerinde herhangi bir sürpriz yaşanmadı. AK Parti’nin destek verdiği İsmail Kahraman, 3’üncü turun sonunda ipi göğüsledi. Oylama sonuçları açıklandıktan sonra kulislerde en çok, MHP'nin adayı Halaçoğlu'nun aldığı bir fazla oy konuşuldu.

Yeni Şafak
11:39 - 23/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 12:25 - 23/11/2015 Pazartesi
Diğer

TBMM Başkanlığı seçimlerinde herhangi bir sürpriz sonuç çıkmadı. Milletvekilleri, TBMM Başkan adayları AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu için oy kullandı.



AK Parti'nin TBMM'deki 317 vekil sayısı nedeniyle, kimse seçimde sürpriz beklemiyordu. Başkan'ın kim olacağı konusunda beklenti tek olunca, kulislerdeki yorumlar sadece "hangi adayın kaç oy aldığı" üzerinde yoğunlaştı.



İki turda gerekli çoğunluk sağlanamadı


İlk tur oylamada 525 milletvekili oy kullandı. Kahraman 316 oy, Bilgehan 127 oy, Fırat 41 oy ve Halaçoğlu 41 oy aldı. İki turda gerekli çoğunluk sağlanamadı ve üçüncü tur oylamaya geçildi.



Son oylamada ise 524 milletvekili oy kullandı. İki oyun geçersiz sayıldığı oylamada Kahraman 316 oy, Bilgehan 125 oy, Fırat 41 oy ve Halaçoğlu 40 oy aldı. Oylama sonunda Deniz Baykal, yeni meclis başkanının İsmail Kahraman olduğunu açıkladı.



"O oy nereden geldi? "



Oylama sonuçları açıklandıktan sonra kulislerde en çok, MHP'nin adayı Halaçoğlu'nun aldığı o bir fazla oy konuşuldu. O oyun Halaçoğlu'na kim tarafından verilmiş olabileceği üzerinde yorumlar yapıldı. Gerek muhalefet, gerekse iktidar kulisinde bu konuda yapılan esprilerin odağında ise, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş vardı. Hürriyet'te yer alan habere göre kulislerde, Hürriyet'te yer alan habere göre MHP'li Halacoğlu'nun aldığı o bir fazla oyun, "alışkanlık" nedeniyle Türkeş tarafından verilmiş olabileceği yönünde espriler yapıldı. İkinci tur oylamada ise, durum "düzeldi"; Halacoğlu'nun oyu 40'a düşerken, Ak Parti'nin adayı Kahraman'ın oy sayısı ise 317 oldu.







#AK Parti
#MHP
#CHP
#HDP
#TBMM Başkanlığı
#TBMM
#AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman
#CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan
#MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu
#HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat
8 yıl önce