|

Merdiven altı estetiğe neşter

Sağlık Bakanlığı, merdiven altı sağlık uygulamalarına geçit vermiyor. Yapılan denetimler sonucu son 5 yılda 328 kapatma cezası uygulandı. Sosyal medya ve internet siteleri üzerinden vatandaşları yanlış yönlendiren 600 web sitesi de Ticaret Bakanlığı’na bildirildi.

Aybike Eroğlu
04:00 - 16/10/2018 Salı
Güncelleme: 04:16 - 16/10/2018 Salı
Yeni Şafak
Merve Keleş, kuaförde yaptırdığı estetik yüzünden dudaklarını kaybetme riski yaşamıştı.
Merve Keleş, kuaförde yaptırdığı estetik yüzünden dudaklarını kaybetme riski yaşamıştı.

Sağlık Bakanlığı, merdiven altı sağlık uygulamalarına yönelik denetim faaliyetlerini sürdürerek fırsatçılara göz açtırmıyor. Ruhsatsız ve yetkilendirilmemiş kişilerce sağlık uygulamaları yürütülen yerlere yönelik yapılan denetimlerde, 5 yılda 328 kapatma cezası uygulandı. Denetimlerde, yetkisiz kişi ve kurumlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına da suç duyurusunda bulunuldu.

SOSYAL MEDYA DA DENETİM ALTINDA

Denetim faaliyetleri kapsamında, sosyal medya ve internet sitelerinin düzenli takip edildiği, izinsiz, yetkisiz ve ruhsatsız sunulan tıbbi uygulamaların tespit edildiği belirtildi. Bu yıl içerisinde bu şekilde hizmet veren 600 internet sitesinin tarandığı, insan sağlığını tehdit eden, haksız rekabet oluşturan reklam, tanıtım ve bilgilendirmede bulunan internet sitelerinin de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na iletildiği bilgisine yer verildi.

5 YILA KADAR HAPİS VE PARA CEZASI

Sağlığa uygun olmayan şekilde çalışan estetik merkezleri, CİMER/ SABİM gibi kanallar başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı ve il sağlık müdürlüklerine şikayet ediliyor. Yapılan şikayetten hemen sonra il sağlık müdürlükleri bünyesinde kurulu olan denetim ekipleri, sözkonusu estetik merkezlerini incelemeye alıyor. Yapılan süratli değerlendirme sonrası yetkisiz ve ruhsatsız iş yapan merdiven altı merkezler savcılıklara bildiriliyor. Sözkonusu merkezi işletenler, suçun mahiyetine göre 1-3 yıl ile 2-5 yıl arasında hapis cezasıyla cezalandırılıyor. Merkezlere ayrıca bin gün ila 20 bin güne kadar adli para cezası da uygulanıyor.


İhbar hattını arayın

2018 yılının Şubat ayında kuaförde silikon uygulaması yaptıran Merve Keleş'in başına gelenlere tüm Türkiye şahit olmuştu. Adana'da sahte estetisyene dudak dolgusu yaptıran genç kadın, operasyon nedeniyle dudaklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmıştı. Medikal estetik uygulamalarının doktorlar tarafından yapılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, doktorların da medikal estetik uygulama sertifikasına sahip olması gerektiğinin altını çiziyor. Kuaförlerde medikal estetik uygulamalarının yapılamayacağını belirten Medikal Estetik Tıp Derneği (MESTDER) Başkanı Dr. Devrim Gürsoy, merdivenaltı uygulamaların sona ermesi için 0 543 266 63 78 no'lu Whatsapp İhbar Hattı'nı faaliyete geçirdiklerini açıklamıştı.

#Sağlık Bakanlığı
#Estetik
6 yıl önce