|

ÖSYM’de büyük hata

LYS puanları açıklandıktan sonra 7 bin 84 adayın puanını yanlış hesapladığı için değiştiren ÖSYM, yerleştirme sonuçlarını açıkladıktan sonra skandal bir hata daha yaptı. Hata yüzünden bin 110 adayın yerleştiği program değiştirilirken, daha önce üniversiteyi kazandığı ilan edilen bin 499 aday açıkta kaldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/08/2017 Pazar
Güncelleme: 02:25 - 13/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
ÖSYM’de büyük hata
ÖSYM’de büyük hata

Milyonlarca öğrencinin geleceğini şekillendirmek için girdiği Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) ÖSYM skandal bir hata daha yaptı. Kurum puan hesaplamasının ardından yerleştirme sonuçlarında da hata olduğunu açıkladı ve binlerce öğrencinin sonucunu değiştirdi. Sınav sonuçları açıklandığında ek puan ve puan kesintisi kayıtlarının güncellenmesinde oluşan hata nedeniyle 7 bin 84 üniversite adayının yerleştirme puanlarını değiştiren ÖSYM bu sefer de 4 bin 227 adayın tercih sonuçlarını değiştirdi.

TABLO'DAKİ PUANLARI YANLIŞ HESAPLANMIŞ

Kurumdan yapılan açıklamaya göre yerleştirme sonuçlarında, adayların yerleştirmelerinde kullanılacak puanlar belirlenirken Tablo-6C’nin ekinde yer alan okul türlerinden mezun olan adayların alan ve dallarına göre ek puan kullanılabilecek tercihlerinde “ek puanlı yerleştirme puanları” yerine “ek puansız yerleştirme puanları”nın kullanıldığının tespit edildiği belirtildi.

ÖZÜR DİLERİZ!

Duyuruda bu yüzden bin 110 adayın ilan edilen yerleştirmesinin değiştiği, bin 628 adayın daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma geldiği, ek puanı dikkate alındığı için yerleşen bu adaylar nedeniyle daha önce bir programa yerleştiği ilan edilen bin 499 adayın ise yeni durumda herhangi bir programa yerleşemediği bildirildi. Konu ile ilgili adaylar ve kurumların bilgilendirildiği, yeni sonuçların güncellendiği bildirilen duyuruda, “Bu durumdan etkilenen adaylardan özür diler, bilgilerine saygıyla sunarız” ifadesine yer verildi.

YÖKSİS’E YÜKLENDİ

Açıklamanın ardından hatadan etkilenen 78 üniversiteye yerleşen veya yerleşecek adayların verileri ile fotoğrafları Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) tekrar düzenlendi ve YÖKSİS’e yüklendi. YÖK’ten gönderilen yazıda, buna göre üniversitelere yeni yerleşen öğrencilere ait güncel verilerin, YÖKSİS’ten indirilerek, gerekli işlemlerin yapılması istendi.

SONUCU DEĞİŞENLERİN ÇOĞU MESLEK LİSELİ

Öte yandan daha önceden yerleşemeyen ama son düzeltmeyle bir bölüme yerleşen veya ilk sonuçlara göre yerleşen ancak güncellemeyle açıkta kalan adayların büyük çoğunluğunun meslek lisesi mezunu olduğu belirlendi. Sorunun kontenjanı dolmuş meslek yüksek okullarında ya da ek puanlarla girilen lisans dallarında olduğu kaydedildi. 

#ÖSYM
#üniversite
7 yıl önce