|

Rabia İslam Dünyası’nın dirilişidir

Mısır cuntasının seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi’yi devirerek, 2 bin kişiyi Rabia Meydanı’nda katletmesinin yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi. Törende konuşan Çiğdem Erdoğan Atabek, “Rabia er meydanıdır. Burada milyonlar milli iradeye sahip çıkmıştır. Rabia sadece Mısır’ın meselesi değildir. Aynı zamanda İslam Dünyası’nın dirilişidir’’ dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/08/2015 Pazar
Güncelleme: 22:11 - 15/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbe ile devirerek insanları sistematik şekilde öldüren cunta yönetiminin Rabia Meydanı'ndaki katliamının üzerinden iki yıl geçti. “14 Ağustos Dünya Rabia Günü'' Ali Emiri Kültür Merkezinde düzenlenen törenle anıldı. Mısır'dan bakanların da ağırlandığı etkinliğe Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahman Boynukalın, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Abdurrahman Dilipak gibi medya ve sivil toplum kuruluşundan pek çok isim katıldı.



SECDE ETMEYECEĞIZ


Mısır eski Milletvekili Adil Raşit törende yaptığı konuşmada, Rabia'nın umudun yükselişi olduğunu söyledi. Zalimlere secde etmeyeceklerini söyleyen Raşit “Bizler Allah'ın askerleri olarak direniş yolunda yürürüz. Zalimlere secde etmeyeceğiz, bunu bilsinler. Bizler İhvan olarak direnişe devam edeceğiz. Bütün ülkelerden bizi kovalasalar ve sınır dışı etseler de direnişe devam edeceğiz” diye konuştu.



İNSANLIĞIN RUHU


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek konuşmasında Rabia'nın demokrasi ve insan hakları mücadelesinde tarihin en önemli kilometre taşlarından biri olduğunu söyledi. "Rabia er meydanıdır" diyen Atabek şöyle devam etti: "Milyonlar milli iradeye sahip çıkmıştır. Rabia sadece Mısır'ın meselesi değildir. Rabia İslam Dünyası'nın dirilişidir. Er geç kazanan milli irade olacaktır. Rabia'nın unutulduğu gün Sisi'nin kazandığı gündür. Rabia demokrasi ve insanlığın ruhudur.”



UMUDUMUZU KAYBETMEYECEĞİZ


AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın da, Türkiye'nin başından beri Libya'da, Suriye'de, Mısır'da mağdurların yanında olduğunu belirtti. Gençlik olarak taraf olduklarını belirten Boynukalın, “Çünkü bu kavga secde eden ile etmeyenlerin, inananlarla inanmayanların kavgasıdır. Biz umudumuzu kaybetmeyeceğiz” diye konuştu.



HAYIRLA YAD EDİYORUZ


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törene bir mesaj gönderdi. Erdoğan mesajında, Rabia Meydanı'nda, seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'ye karşı yapılan darbeyi reddetmek için başlatılan demokrasi, özgürlük ve onur mücadelesini bir kez daha saygıyla ve takdirle yad ettiğini ifade etti.



Ödül yerine sertifika


Mısır'da Mursi direnişine verdiği destekten dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a “Rabia Onur Ödülü' verildi. Törende, Mısır'daki darbe karşıtı eylemlerine destek veren kişilere ödülleri takdim edildi. Ödül alan kişilerin adına İstanbul'da Rabia şehitleri için oluşturulan “Rabia Ormanı'na 100'er fidan dikileceğine dair" sertifikaları verildi. Erdoğan'a “Rabia Ormanı” için dikilen 100 fidanın sertifikasının, daha sonra takdim edileceği bildirildi. Törende, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan, İBB Başkanı Kadir Topbaş, Yeni Şafak Gazetesi ve TV NET Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Yeni Şafak Gazetesi muhabiri Nuriye Çakmak, İHH Başkanı Bülent Yıldırım gibi isimlere de sertifika takdim edildi.



Muhalif protesto






Meşru hükümeti deviren Darbeci Sisi'nin Rabia Meydanı'nda yaptığı katliamın 2. yılı nedeniyle Türkiye'de yaşayan Mısırlı muhalifler protesto gösterisi düzenledi. Bebek'teki Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan grup, “Defol Sisi, seninleyiz Mursi” sloganları atarak sık sık marşlar okudu. Ellerinde Rabia bayrakları taşıyan grup, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafının bulunduğu döviz taşıdı. Protesto sırasında emniyet güçleri yoğun güvenlik önlemi alırken, eylemin sona ermesiyle grup olaysız dağıldı.


#rabia
#rabia protestoları
#Abdurrahim Boynukalın
#mursi
#sisi
#mısır darbesi
9 yıl önce