|

Rusya’dan sonra Türkiye

Türkiye’nin üretim ortağı olduğu F-35 yaptırımı gerçekçi bulunmayan ABD, papaz Andrew Brunson’un serbest bırakılması talepleri kapsamında Küresel Magnitsky Yasasını devreye soktu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/08/2018 Cuma
Güncelleme: 03:50 - 3/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
Papaz Andrew Brunson
Papaz Andrew Brunson

Bu kararla birlikte ABD, Küresel Magnitsky Yasası’nı Rusya vatandaşları dışında ilk kez NATO müttefiki olan Türkiye vatandaşlarına yönelik uygulayacak. Türkiye’ye yaptırım kararlarını Rusya ile savunma işbirliği ve Türkiye-Rusya yakınlaşması üzerine devreye sokan ABD'nin, Rus hükümeti ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın yöneticilere yönelik hazırlanan bu yaptırım modelini Türkiye için önermiş olması dikkat çekici bulundu. Magnitsky Yasası kapsamındaki yaptırımlar, ABD'deki varlıklara el konulmasına, seyahat yasakları konulmasına ve Amerikan kurumlarıyla iş yapmaya yasak getirilmesine olanak sağlıyor. ABD, hatasından dönmezse, Türkiye, Rusya’dan sonra Magnitsky yasasına dayalı yaptırım kararlarının uygulandığı ikinci ülke olacak. Başkan Barack Obama döneminde Rusya’ya karşı 2012 yılında çıkarılan Küresel Magnitsky Yasası, dünya çapında insan hakları ihlali ve yolsuzluk sebebiyle ABD hazinesinin kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulamasına olanak veren yasa olarak tanınıyor.

Tek müttefiki ABD doları

Rusya, ABD’nin uluslararası anlaşma ve hukuku hiçe sayan kararına tepki gösterdi. Rusya Federal Meclisi’nin alt meclisi olan Duma’da Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Aleksey Çepa, ABD’nin kendi çıkarlarına uygun davranmayan her ülkeye karşı yaptırım uygulamaya hazır olduğunu söyledi. Çepa, “Türkiye ABD’nin istediği gibi davranmayınca hemen yaptırımlar ve ticari savaşlar uygulamaya başlıyorlar. ABD’nin çıkarlarına uymayan şeyler olunca, onlar hemen buna karşı belirli eylemler uyguluyorlar. Rusya’da şöyle bir söz var, ordu ve deniz filosundan daha iyi müttefik yok. Amerika’nın ise ABD dolarından daha iyi müttefiği yok. Avrupa güçlü olunca, onlar Avrupa Birliği’ne karşı oluyorlar. Çin güçleniyor, Çin düşman oluyor” dedi.

#Rusya
#ABD
#Rahip Brunson
6 yıl önce