|

"Tapeler" için toplantı yapılmayacak

Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Köylü, Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca tapeler içinde imha edilmesi gerekenler olduğunu belirterek, bunların imhası için Komisyonu toplamayacağını belirtti.

Yeni Şafak
14:26 - 6/01/2015 Salı
Güncelleme: 12:29 - 6/01/2015 Salı
AA

Dört eski Bakan ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uyarınca tapeler içinde imha edilmesi gerekenler olduğunu belirterek, bunların imhası için Komisyonu toplamayacağını söyledi. 


Köylü, CMK'nın "İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması"nı düzenleyen 135. maddesinde "Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz. Kayda alma gerçekleştikten sonra bu durumun anlaşılması halinde, alınan kayıtlar derhal yok edilir" hükmünün yer aldığını ifade etti. 


"Tapelerin içinde imha edilmesi gerekenler var. CMK uyarınca, şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki konuşma kayıtlarını imha edeceğiz" diyen Köylü, bunun için toplantı yapmaya gerek olmadığını bildirdi.


Köylü, "Bunu Komisyon'da konuşurken arkadaşlar 'neyi imha ettiğinizi nereden bileceğiz?' dedi. Ben de 'imha etmeden önce size haber veririm' dedim, Bunu Komisyon üyesi CHP İstanbul Milletvekili Osman Bey (Korutürk) ile konuştuk. Kendisine, 'birlikte oturur, imha ederiz' dedim. Bunun için toplantı yapmaya gerek yok. Kanunun emrettiği şey var, tespitini biz de uzmanlar da yapar. Ama biz yaparız" diye konuştu.


İmha işlemini Soruşturma Komisyonu Raporu'nu TBMM Başkanlığı'na vermeden önce yapacaklarını ifade eden Köylü, raporu en geç 9 Ocak Cuma günü vereceklerini, ancak yetiştirmeleri halinde 8 Ocak'ta da verebileceklerini söyledi.


Köylü, Komisyon olarak verdikleri kararın yansımalarını takip etmediğini belirterek, "Kim ne söylerse söylesin. Kimisi karardan memnun olur,  kimisi kötü bulur. Bu bilinen bir şey. Bir kısmı akladılar diyecek, bunu her türlü diyecektir" dedi. 


AK Parti Grup Toplantısı'na katılmadığını, kararın yazımı için yoğun bir çalışma yürüteceğini kaydeden Köylü, geç saatlere kadar çalışarak 4 gün içinde bitirmesi gerektiğini söyledi. 


İmha edilmemesinin cezai müeyyidesi var 

Soruşturma Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da "Tanıklıktan çekilme hakkı olanlarla ilgili eğer görüşme kaydı, dinleme yapılmışsa bu kayıtların farkedildiği anda imhası gerekir. CMK, bunu emrediyor. Bunu yapmak zorundayız. Yapmadığımız zaman zaten cezai müeyyidesi var. CMK gereğince imhası gereken hususlarda da ceza yarı oranında artırılıyor. Bunun aslında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda soruşturma yapan savcıların imha etmesi gerekirdi. İmha etmemek onların da sorumluluğunu gerektirir. Bize intikal ettirdiler.  Biz Cumhuriyet Başsavcılığı'nda dosyayı istediğimizde yasaklı görüşmelerin de içinde yer aldığını gördük. Bunların imhası gerekir. Bunu Komisyon'da muhalefet vekillerinin de olduğu ortamda görüşmelerin hangi görüşmeler olduğu tutanak altına alınacak ve o tutanakla imha edilecek. Bu işlemin 9 Ocak'a kadar yapılması gerekiyor" dedi. 

#meclis soruşturma komisyonu
#tape
#17 aralık
#25 aralık
#tbmm
#dört eski bakan
#zafer çağlayan
#egemen bağış
#erdoğan bayraktar
#muammer güler
#ses kayıtları
#imha
9 yıl önce