|

1400 yıllık diş fırçası: Misvak

Bugün, modern tıbbın diş sağlığı konusunda ortaya koymaya yeni başladığı tedavi usullerini, İslamiyet 14 asır önce öğretmiştir. Diş sağlığına büyük bir fayda temin eden misvak, gayet basit ve en iyi diş temizleme vasıtasıdır. Dişlerin çürümesini önlemek için misvak kullanmak çok faydalıdır.

Yeni Şafak
10:38 - 18/02/2016 Perşembe
Güncelleme: 08:40 - 18/02/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Misvak, ufak ağaçlardan elde edilir ve daha çok Müslüman ülkelerde Müslümanlar tarafından diş fırçalamak için yaygın olarak kullanılır. Peygamber efendimiz tarafından önerilen ve sünnet olan misvakla dişleri fırçalamak çok eski bir ağız diş fırçalama yöntemi olmasına rağmen, modern tıp tarafından yapılan araştırmaların çoğu misvakın sağlık açısından bir çok faydasının olduğunu ortaya koymuştur



Peygamberimiz (sav), abdest ve misvak ile harika bir hijyen prensibi ortaya koymuştur. Hz.Muhammed (as) sık sık kullandığı misvak için ümmetine tavsiyelerde bulunmuştur. Hatta Efendimiz misvakla ilgili bir hadisinde şöyle söyler: "Misvakta on hassa vardır: Ağzı tatyib eder, diş etlerini güçlendirir, göze cila verir, balgamı giderir, dişin çürümesini önler, sünnete uygun olur, melaikeyi sevindirir, Rabbi razı eder, hasenatı artırır, mideye sıhhat verir."



Peygamber Efendimiz'le ilgili bilgilerde Efendimiz'in misvak kullanmadan gece namazı kılmadığı, eve girer girmez misvak kullandığı ve dişlerini misvaklamadan camiye gelenleri uyardığı yer alıyor. Hatta Efendimiz bir hadisinde de, "Ümmetime zorluk vermemiş olsaydım, her abdestte misvak kullanmalarım emrederdim" diyerek misvakın önemine dikkat çekmiştir.



Temizlik açısından olduğu kadar sağlık açısından da etkili olan misvakın faydaları:


Her şeyden önce iyi bir antiseptiktir.



Ağız kokusunu giderir.



Diş çürümelerini önler.



Diş etlerini güçlendirir.



Sürekli kullanımda diş eti kanamalarını bitirir.



Balgamı bertaraf eder.



Ağız kuruluğunu önleyerek akıcı konuşmayı sağlar.



Misvak yağı eklem ağrılarına karşı faydalıdır.



Misvak tohumu mide kuvvetlendiricidir.



Sürekli kullanımda hem sesi hem de cildi güzelleştirme özelliği vardır.



Bir sünnet-i seniyyeyi ihya ettiğimiz için amellerimiz de sevaplarımızı artırır.



Misvak dişlere olduğu kadar ihtiva ettiği kimyevi maddeler dolayısıyla gözler için de faydalı bir ağaçtır.


#Misvak
#diş fırçası
#diş sağlığı
#damak sağlığı
#diş temizliği
#Hz.Muhammed
8 yıl önce