|

2 milyon ‘sessiz’ nüfus

Nüfus kütüklerinde kayıtlı olmasına rağmen hiçbir hareket görünmeyen 2 milyon 273 bin 5 kişi için nüfus idaresi harekete geçti. Bu insanların ölmüş olabileceğini belirten Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, “Bu, toplumsal bir sorundur. Bunları tespit edeceğiz” dedi. Mülki idarelere bu durumdakilerin MERNİS bilgilerinin gönderildiğini belirten Güner, “Sağ da olabilir, yurt dışına gitmiş ve orada ölmüş de olabilir. Sağ görünmelerinde bazı kişilerin menfaati olabilir. Emniyet ve jandarmadan bu kişilerin öldüğüne dair rapor gelmesi durumunda kayıtlar kapatılacak” diye konuştu.

Yeni Şafak
04:00 - 11/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:39 - 10/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Nüfus kütüklerinde 2 milyon 273 bin 5 kişi görünmüyor
​Nüfus kütüklerinde 2 milyon 273 bin 5 kişi görünmüyor

Nüfus kütüklerinde herhangi bir hareketi görünmeyen 2 milyon 273 bin 5 kişi için nüfus müdürlüğü harekete geçti. Yaş itibariyle bu insanların ölü olduğu ihtimali üzerinde durduklarını belirten Nüfus Müdürü Sinan Güner, “Sağ görünmelerinde bazı kişilerin menfaati olabilir, bu da toplumsal bir sorundur. Bunları tespit edeceğiz” diye konuştu.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişikliklerle ilgili bilgi verdi. Nüfus kütüklerinde herhangi bir hareketi görünmeyen 2 milyon 273 bin 5 kişi olduğunu belirten Güner, hareketsiz nüfusta dikkate alınan kriterlere dikkat çekerek yaş itibarıyla bu insanların ölü olduğu ihtimali üzerinde durduklarını ifade etti.

TOPLUMSAL BİR SORUN

Bu durumun toplumsal sorun yaratabileceğini belirten Güner, “Yani eğer kişi ölmüş olsaydı yakınlarının, köy muhtarının ya da hastane yönetiminin bildirmesi lazımdı. Sağ da olabilir, yurt dışına gitmiş ve orada ölmüş de olabilir. Bazı hukuki sorunlar olabilir. Kişi ölmüştür gerçekten ama onun sağ olarak görünmesinde bazı menfaati olan kişiler olabilir. Bunlar onun ölü olarak görünmesini istemiyor olabilir” diye konuştu.

EMNİYET TAHKİKAT YAPACAK

Güner, bu durumda olanların MERNİS’ten tespit edilerek mülki idare amirliklerine bilgilerinin gönderildiğini anımsatarak bu kişilerle ilgili emniyet ve jandarma tarafından tahkikat yapılacağını ve kişinin öldüğüne yönelik kanaatin yer aldığı rapor doğrultusunda bu kişilerin kayıtlarının kapatılacağını belirtti. Güner, kişinin öldüğünün bildirilmemesi halinde uygulanan para cezasının tahsilattaki imkansızlıklar nedeniyle kanundan çıkarıldığına dikkati çekti.

  • Bebeğinizi nüfusa
    hastane kaydedecek
  • Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle, sağlık kuruluşunda doğan bir çocuğun nüfus kaydı hastanede yapılabilecek. Aileler artık nüfus müdürlüğüne gitmeden hastanenin dahil olduğu sistem üzerinden yeni doğan çocuğunun kaydını oluşturabilecek. Konuyla ilgili altyapı çalışmalarının devam ettiğini belirten Güner, “Çocuk hastanede doğdu. Anne ve babası, hastane yönetimine gidip ‘Bizim bu hastanede doğan çocuğumuzu şu isimle tescil edin’ derse hastane aynı nüfus müdürlüğü gibi müracaatı alacak, doğum tutanağı düzenleyecek, imza ettirecek. Bunun altyapısı sağlandığında bizim vereceğimiz bağlantıyla bu doğum olayını sisteme girecek. Nüfus müdürlüğüne gitmeye gerek kalmayacak.” bilgisini aktardı.

#MERNİS
#Sinan Güner
#Nüfus
6 yıl önce