|

20 dakikada kâbusa son

İdrar kaçırma, herhangi bir yaşta görülebilen ve hayatı tüm yönleriyle etkileyen önemli bir sağlık sorunu, ancak kader değil. Ürolog Prof. Dr. İhsan Karaman, “Yaklaşık 20 dakika süren ve ertesi gün eve çıkılabilen bir ameliyatla sorunu çözebiliyoruz” diyor.

00:00 - 17/10/2021 الأحد
Güncelleme: 01:48 - 17/10/2021 الأحد
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Öksürünce, gülerken, konuşurken veya hareket ederken... Karın içinde basıncı artıran durumlarda idrar kaçırma yaşanabiliyor. Her 2 kadından birini etkileyen bu durum, idrarı tutmaya yarayan kaslardaki sorun nedeniyle ortaya çıkıyor. Medistate Kavacık Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, inkontinans (idrar kaçırma) rahatsızlığının detaylarını Yeni Şafak için yazdı..


İdrar kaçırma, çocuk, erişkin erkek ve kadınlarda hayatın herhangi bir döneminde görülebilen önemli bir sağlık sorunu. Bilmelisiniz ki, bu değişmeyen kaderiniz olmak zorunda değil. Doğru bir tedavi ile yeniden kuru ve mutlu günlere kavuşmak mümkün. En sık görülen sağlık problemlerinden biri, çocukların yatak ıslatması. Buradan anne ve babalara şunu söylemek isterim. Eğer çocuğunuz -erkek ya da kız olsun- 5 yaşını geçmesine rağmen geceleri yatağını ıslatmaya devam ediyorsa derhal bir üroloji uzmanına başvurmalısınız. Çok büyük tetkikler, çok eziyetli tahliller ve filmler gerekmiyor. Kısa bir muayene ve basit tetkiklerden sonra çocuğunuz tedavi altına alınabilir. Erken başvuru ve tedaviyle, çocuğun ileriki hayatında bazı sosyal ve psikolojik sorunlara sahip olmasının da önüne geçilir. Böylece mutlu sabahlar, bizlerin olacak. Ancak ailelerin “etraf duymasın, kimse bilmesin” diye sakladığı bu rahatsızlık, çocuğun ruhsal dünyasında travma yaratabilir. Kadınlarda bu durum ancak yaşayanın bilebileceği büyük bir sıkıntı. Doğurgan çağdaki kadınların 4’te biri, 50 yaş üstünde ise her 2 kadından biri idrar kaçırıyor. Böylesine önemli bir tıbbi sorunun tedavisi için vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurmak gerekiyor. Bazı tetkiklerden sonra teşhis konuluyor ve ilk etapta birtakım ilaçlar veriliyor. Ani idrar sıkışması ile başlayan tipteki kaçırmalar bu ilaçlarla tedavi ediliyor. Eğer ameliyata karar verilecek bir durum varsa, bugünkü tekniklerle yaklaşık 20 dakika süren ve ertesi gün eve çıkılabilen bir ameliyatla sorunu çözebiliyoruz. Üstelik hastanın vücudunda herhangi bir iz de kalmıyor. Düşünün, hayatı kâbusa çeviren bir sorun sadece 20 dakikada son bulacak. Bu ne kadar büyük bir müjde...

Erkeklerde ise, daha çok geçirilmiş kanser ameliyatlarından sonra rastladığımız idrar kaçırmaye öncelikle ilaç tedavisi ile çare ararız. Bu noktada başarıya ulaşamazsak, yapay büzük kası (sfinkter) adı verilen bir aparatı ameliyatla idrar kanalının çevresine yerleştirerek tedavi ediyoruz.

YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ RİSKİ AZALTIYOR

  • Yaşam tarzında yapılacak bazı değişiklikler idrar kaçırma riskini azaltıyor. İdeal kiloda kalabilmek, siigarayı bırakmak, kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlamak çok önemli. Lif açısından zengin beslenme şekli belirleyip, kabızlığı engellenmeye çalışın. Düzenli spor yapın ve sağlık kontrolünü ihmal etmeyin.
#Medistate Kavacık Hastanesi
#M. İhsan Karaman
#inkontinans
٪d سنوات قبل