|

5 dakikada enfeksiyon teşhisi

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) Teknoloji Geliştirme Bölgesi ARI Teknokent firmalarından Aksense, sağlık sektörünün en önemli sorunları arasında gösterilen "hastanelerde kapılan enfeksiyonların hızlı teşhisi" üzerine çığır açacak bir buluş geliştirdi.

Haber Merkezi
04:00 - 25/08/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:54 - 25/08/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Karakullukçu’nun buluşu ile birkaç dakika içerisinde hastaya enfeksiyonunun teşhisi koyulabilecek.
Karakullukçu’nun buluşu ile birkaç dakika içerisinde hastaya enfeksiyonunun teşhisi koyulabilecek.

Girişimci Dr. Asiye Karakullukçu, enfeksiyon hastalıklarının tanısı için biyosensör teknolojisiyle geliştirilmiş hızlı tanı cihazı tasarladı. Dr. Karakullukçu’nun buluşu ile birkaç dakika içerisinde hastaya enfeksiyonunun teşhisi koyulabilecek.


TAŞINABİLİR OLACAK

Buluşuyla ilgili bilgi veren Karakullukçu, sadece Türkiye’nin değil dünyadaki birçok ülkenin sorunu olan hastahane enfeksiyonu sebebiyle her yıl binlerce insanın hayatını kaybettiğini söyledi. Hastahanelerde her yıl binlerce insanın enfeksiyon nedeniyle ölmesinin önemli nedenlerinden birinin teşhisin geç koyulması olduğunu belirten Karakullukçu şöyle devam etti: “İdrar, kan, balgam gibi klinik örneklerden tespit edilen tanı süreçleri bazı durumlarda 3 güne kadar çıkabiliyor. Bu uzun süre de çoğu zaman enfeksiyonu geri döndürülemez noktaya getiriyor. Hedefimiz, geliştirdiğimiz sensor ile enfeksiyon hastalıklarının teşhisi için herkesin kolayca kullanabileceği elde taşınabilir bir teşhis cihazı üretmek. Hastadan balgam, idrar gibi spesifik örnek almak yerine bir damla kan ile hastahane enfeksiyonu olup olmadığını kısa sürede anlayabileceğiz.”

#Enfeksiyon
#Teşhis
#Dr. Asiye Karakullukçu
6 yıl önce