|

Acil servislere karşı bencil olmayın

Türkiye'de acil servislere yapılan başvurular her geçen yıl daha da artıyor. Durumu acil olmayan hastalar da poliklinikler yerine acil servislere başvurunca, acil servislerin öncelikli olarak kabul ettiği hastaların yeterli hizmet alamamasına neden oluyor.

Yeni Şafak
10:56 - 26/02/2016 Cuma
Güncelleme: 08:59 - 26/02/2016 Cuma
IHA

Aydın Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Acil Servis Sorumlu Hekimi Fatih Türkmen, vatandaşların çok fazla kullandığı acil servislerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Acil servis hizmetinin tanımını “Randevusuz ve kesintisiz, her türlü hasta grubuna müdahale ederek ölüm ve hastalıklara bağlı hasar tehlikesini minimuma indiren işinde profesyonelleşmiş ekibin verdiği hizmetti" olarak ifade eden Dr. Fatih Türkmen, “Acil servislere hayatı tehdit eden ve erken dönemde müdahale edilmezse hayati tehlike oluşturabilecek ve kalıcı sakatlıklara yol açabilecek her türlü tıbbi durumda başvurulmalıdır" dedi.



Acil servise mevsimsel olarak şu an en çok üst ve alt solunum yolları enfeksiyonları, kronik bronşit ve buna bağlı nefes darlığı yakınması olan hastalar başvurduğunu belirten Dr. Fatih Türkmen, “Her dönem kas iskelet sistemi ve baş ağrıları sık başvurmaktadır. Bölge kardiyoloji merkezi olduğumuz için kalp krizleri, çarpıntı ve göğüs ağrısı şikayetleri ve yine travma ve trafik kazaları vakalarının çoğu hastanemiz acil servisine başvurmaktadır. Acil kavramını bencilce değil insanlık adına kabul edip uygulamalıyız, fertten başlayıp ülkeye işlenmeli bu çağrı. Bu sağlık hizmetini tüm sağlık çalışanlarının yüzde onundan daha az kadroyla gerçekleştirmekteyiz. Hasta da bizim vatandaşımız sağlık çalışanları da, çok fazla yorum yapmak istemiyorum ama biz acil kavramını işimizi hızlı halletmek olarak algılıyoruz" ifadelerini kullandı.



Millet olarak acil servisi kullanamıyoruz


Ülkemizde acil servislerde yıllık 100 milyon civarında hasta bakıldığını ifade eden Dr. Fatih Türkmen, “Acil servis çalışanının dikkati ve enerjisinin yoğunlukla azalmaması gerekir. Ölümle yaşam arasında kalan insanlar var, unutmayın. Maalesef milletçe farkında değiliz bunun. Hiç de acil olmayan sebeplerle o kadar meşgul ediyoruz ki acil servisleri, kulağı kaşınan, sonuçlarını göstermek isteyen, başı ağrıyan, öylesine kontrole geldim diyen ve daha niceleri. Belki ben belki siz belki de bir yakınımız, bir gün acil serviste ölümle yaşam arasında gidip gelebiliriz o yüzden acil servisleri gereksiz yere meşgul etmeyelim, bu konuda daha bilinçli olalım. Sizin işiniz yarım saat sonra bitse fazla bir sey kaybetmezsiniz ama durumu gerçekten ciddi olan insanlar için her dakikanın her saniyenin ayrı bir önemi vardır, unutmayın. Acil servisi gereksiz meşgul ederek hiç aklımıza gelmeyen bir vebalin ortağı olup sadece kendi kolayımız için gerçek bir acil hastasının vaktinden ve emeğinden çalabiliriz. Ağır iş yükü altında sağlık çalışanlarını ciddi psikolojik etkilenmeye sokabiliriz" şeklinde konuştu.



Engel değil yardımcı olun


Dr. Fatih Türkmen acil servislerde vatandaşlardan beklentileri konusunda şu ifadeleri kullandı. “Acil servise başvuran hastanın keyifli olması ve normal hayattaki gibi sakin davranması beklenemez ama sadece hastane ekibinin kendilerine yardım ve hizmet için karşılarında bulundukları unutulmamalıdır. Hasta veya hatta yakını personelin talep ettiği bilgi ve belgeleri sunmalı sorulan sorulara önyargısız ve önemseyerek cevap vermelidir. Hastalık ile ilgili sorulan bilgiler bizlere tanı anlamında yardımcı olmaktadır"

#Aydın Devlet Hastanesi
#acil servis
#hastane
8 yıl önce