|

ALS hastalığının tedavisi var mı?

ALS hastalığı, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronların) kaybından ileri gelen bir hastalıktır. Genellikle bir kolda ya da bacakta güçsüzlük ya da incelme, hastanın fark ettiği ilk belirtidir. Çünkü ALS hastalığı kaslarda erimeye ve güçsüzlüğe neden olur. Peki ALS hastalığının tedavisi var mıdır? İşte yanıtı.

Yeni Şafak
01:00 - 10/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 16:20 - 10/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
ALS hastalığının tam olarak kesin bir tedavisi yok.
ALS hastalığının tam olarak kesin bir tedavisi yok.

Amyotrofik lateral skleroz (ALS) , aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalıktır. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açar. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.

ALS hastalığının tedavisi var mı?

ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığının nedeni aslında tam olarak bilinmiyor ve tam olarak adı konmuş bir tedavi yönetimi yok. Ama destekleyici tedaviler kullanılıyor. İlaç tedavileri ve yoğun bakım tedavileri kullanılıyor.

Tedavi, hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak ve yaşamını rahatlatmaya çalışmakla kısıtlıdır. Hastanın yaşamını mümkün olduğunca aktif hale getirebilecek bir tedavi ve destek süreci gerekir.

Şimdilik ALS`nin ilerleyişini yavaşlatan tek tedavi Riluzole’dur.

Riluzole vücuttaki glutamat miktarını azaltarak hastalığın ilerleyişini yavaşlatır. Bulantı, kusma, halsizlik, kalp çarpıntısı, uyku hali, baş ağrısı, baş dönmesi gibi yan etkileri olabilir. Riluzole kullanılırken karaciğer fonksiyon testi yaptırılması gerekir. Karaciğer hastalığı olan hastalar bu ilacı kullanamayabilir. Diğer tedaviler hastanın şikayetlerini gidermeye ve yaşamını rahatlatmaya yönelik tedavilerdir. Kas kramplarına yönelik, kas sertliği için kas gevşeticiler veya botox yapılabilir.


#ALS hastalığı
#ALS
#ALS tedavisi
5 yıl önce