|

Aşılar otizme mi neden oluyor?

Bilimsel çalışmalara göre, otizm ile aşı arasında bir ilişki yok. Uzmanlar, "Uzun yıllardır dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan çalışmalarda, aşılarda bulunan civa miktarının çıkartılması ya da azaltılmasına rağmen otizm vakalarında görülen artışın aynı hızla devam ettiği tespit edildi" diyor.

Yeni Şafak
13:19 - 25/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 10:21 - 25/06/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Tohum Otizm Vakfı'nın web sitesinde yayınlanan açıklamaya göre; otizm spektrum bozukluğu (OSB) nöro-gelişimsel bir bozukluk olup yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkar. Sosyal etkileşim ve iletişimde yetersizlik ve sınırlı ve takıntılı ilgi ve davranışlarla gerçekleşen bir özel eğitim kategorisidir. Günümüzde otizmin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte genetik temelli bir bozukluk olduğu yönünde önemli bulgular vardır. Ancak, bu bozukluğa hangi gen ya da genlerin neden olduğu ve genetik mekanizmanın tam olarak ne olduğu bilinememektedir.



Aşılar, otizmin nedenlerini açıklamaya çalışan çevresel etmenler arasında yer alan açıklamalardan yalnızca bir tanesidir. Aşıların otizme neden olan bir tehdit olarak ele alınması aşı içinde virüs/bakterinin canlı kalmasını sağlamak üzere kullanılan bir ağır metal olan civa madeninden kaynaklanmaktadır. Pek çok ailede çocuğun otizmli olma şüphesi 18 ay civarında belirginleşmekte ve rutin aşı takviminde bu dönemde de 3'lü karma aşı yapılmasından dolayı çoğunlukla çocukta görülen bu farklılığın kaynağı olarak bu aşı ele alınmaktadır.



Bilimsel çalışmalar otizm-aşı arasında ilişki bulamıyor


Bilimsel çalışmalar otizm ile aşı arasında bir ilişki olmadığını ortaya koymaktadır. Uzun yıllardır dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan çalışmalarda, aşılarda bulunan civa miktarının çıkartılması ya da azaltılmasına rağmen otizm vakalarında görülen artışın aynı hızla devam ettiği tespit edilmiştir. . Aynı zamanda bu konudaki 96 bine yakın çocukla yapılan yeni bir araştırmada kardeşi otizmli olduğu için otizm açısından yüksek risk grubunda bulunan çocuklarda 3'lü karma aşının yapılmış olmasına rağmen otizmli olma riski ile aşı arasında anlamlı bir ilişki bulunmaması gibi sonuçlara varılmıştır.



Aşılama özellikle çocukluk çağı hastalıkları açısından kamu sağlığını önemli ölçüde güven altına alan bir uygulamadır ve aşılamada yaygınlık oranı arttıkça çocuklarda görülen çocukluk çağı hastalıklarında azalma ya da çocukta hastalık gerçekleşse bile hastalığın seyrinde hafifleme görülmektedir. Aşılamanın reddedildiği durumlarda çocukların otizmden daha büyük bir risk altında olduğu ifade edilmektedir.



#Tohum Otizm Vakfı
#Otizm
#Aşı
9 yıl önce