|

Atlas bebek ilik bekliyor!

Kayseri'de yaşayan öğretmen çiftin lösemi hastası 6 aylık bebeği Atlas, sağlığına kavuşmak için 4 ay içinde ilik nakli olmayı bekliyor.

Yeni Şafak
11:46 - 12/08/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:49 - 12/08/2015 Çarşamba
AA

Öğretmen Enes-Sinem Yaşa çiftinin ilk çocukları Atlas'ın, 2 aylıkken yapılan rutin sağlık kontrolleri sırasında lösemi hastası olduğu tespit edildi. Çift, bebeklerinin tedavisi için Kahramanmaraş'tan Kayseri'ye taşındı. Yaşa çifti, yaklaşık 4 aydır Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavisine devam edilen oğullarının yaşama tutunmasını sağlayacak uygun iliğin bulunması için dua ediyor.



Baba Enes Yaşa, yaptığı açıklamada, çocuk doktoru tarafından Atlas'ın dalağında fazla büyüme görülmesi üzerine "tedbir amaçlı" üniversite hastanesine sevk edildiğini belirterek, "Orada kan değerlerine bakıldığında akyuvar sayısının çok yüksek olduğu görüldü. Daha sonra ambulansla Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine getirildi. Burada lösemi tanısı konuldu, 4 aydır burada tedavi görüyor" diye konuştu.



Atlas bebeğin tedavisi nedeniyle Kahramanmaraş'tan Kayseri'ye taşındıklarını anlatan Yaşa, eşiyle beraber öğretmenliğe Kayseri'de devam ettiklerini söyledi.



Tedavinin bu aşamasından sonra tam uyumlu ilik nakli gerektiğini belirten Yaşa, "Yurt içinde ve yurt dışında taramalar devam ediyor. Kesin tedavi için 4 ay içerisinde ilik nakli gerekiyor, tam uyumlu ilik bulunduğu zaman nakil yapılacak. Eğer tam uyumlu ilik bulunmazsa kemoterapiye geçilecek. Son ihtimal de babası olarak benim yüzde 50 uyumum var, daha riskli bir yöntem ama bunu tercih edecekler" dedi.



İlik bağışı çağrısı


Sağlıklı kişileri ilik bağışı için daha duyarlı olmaya davet ettiklerini dile getiren Yaşa, şunları kaydetti:



"Çünkü onlarda kendini tekrar yenileyebilecek bir parça, bizim çocuğumuz ve bizim gibi bekleyen 300'ü aşkın hasta çocuğa hayat verecek. Kızılay'ın başlattığı proje çok kolay. Sadece örnek alınıyor, eğer eşleşme olursa Sağlık Bakanlığı size ulaşıyor. Türkiye'deki tüm Kızılay kan merkezleri kök hücre bağışı alıyor. Bağışçının rutin hayatını bozmayacak şekilde kök hücreler alınıyor, ertesi gün normal hayatına başlayabilir. 3 ay içerisinde de vücudu o iliklerin hepsini toparlıyor. Kesinlikle umudumuz var. Biz sadece Atlas için değil, bütün hastalar için herkesten bu duyarlılığı bekliyoruz. Çünkü çok fazla bekleyen var. Umudumuzu asla kaybetmedik. Atlas iki aylık bebek olmasına rağmen çok güzel direndi, bundan sonra da çok güzel sonuçlar alacağımızı düşünüyorum."



Anne Sinem Yaşa ise ilik bağışının önemine dikkati çekerek, "Ülkemizin nüfusu yaklaşık 80 milyon ama verici sayısı çok az, 100 bin kişiye yakın verici varmış. Almanya'da bu rakam 5,5 milyon, 200 bini de Türk. Bizde insanlar biraz daha duyarlı olursa çok basit bir işlemle hayat kurtarılabiliyor" dedi.



Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri, Hematoloji, Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir de Atlas bebeğin sağlığına kavuşması için uygun ilik arandığını belirtti.



Atlas bebeğin durumun uygun vericiye göre değişeceğini aktaran Özdemir, şöyle devam etti:



"Atlas bebek, iki aylıkken 700 bin beyaz akyuvar sayısıyla geldi, bugüne ulaşması bizim için büyük bir şans. Bugüne kadar her şey yolunda gitti ama bundan sonra düzgün bir verici olursa, şifaya kavuşma şansı daha da artacak. Bugün itibarıyla nakle geçmesi gereken bir durum var ama bu arada uygun verici olmayınca biz arayı boş bırakmamak için kemoterapisini sürdürüyoruz."



#ilik
#ilik bağışı
#Öğretmen Enes-Sinem Yaşa çifti
#Atlas bebek
9 yıl önce