|

Bademin faydaları nelerdir?

Birçok yerde kullanılan badem ve yağı, hastalıklara da şifa veriyor. Yüksek kalitede protein içeren badem özellikle E vitamini ve sağlıklı yağ asitleri bakımından önemli kaynaklar arasına giriyor. Peki bademin faydaları nelerdir? İşte detaylar...

Yeni Şafak
14:44 - 1/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 15:48 - 1/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
60-70 gram badem günlük E vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaktadır.
60-70 gram badem günlük E vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaktadır.

Türkiye badem üretiminde dünya sıralamasında ilk 10 ülke içerisindedir ve badem, özellikle tatlı badem, sık olarak tükettiğimiz kuruyemişler arasındadır.

Badem yağı saç ve cilt bakımından, ayakkabı ve deri giysilerin korunmasına kadar pek çok şekilde kullanılır. Bademin kendisi ise vitamin, mineral ve yüksek kalitede protein içerir. Özellikle E vitamini ve sağlıklı yağ asitleri bakımından çok iyi bir kaynaktır.

Protein, demir ve kalsiyum yönünden zengin olan bademin yararları saymakla bitmiyor. İçeriğinde yüksek oranda yağ da bulunan badem, aşırı tüketilmediği takdirde sağlıklı olduğu söylenmekte.


Bademin faydaları nelerdir?

* Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur.

* İçeriğinde bulunan yağlar kilo vermeyi kolaylaştırır. Kişiyi tok tutar, bu nedenle ara öğünlerde 10-15 adet badem tüketilebilir.

* Badem, beden ve zihnin yorgunluğunu giderirken, böbrek, mesane ve üreme yollarındaki iltihapları da yok eder.

* Safra taşlarının oluşumunu engeller.

* İçeriğinde bulunan yağ asitleri ve enzimler kalp ve damar hastalıklardan korur.

* İyi ve kötü kolesterolün dengelenmesi için badem oldukça faydalıdır.

* Dengesiz kolesterolün oluşturduğu hastalıkları oluşturan kolesterolün düzenlenmesi hastalıklara yakalanma olasılığını oldukça azaltır.

* Fosfor kemik sağlığının korunmasında önemli bir etkiye sahiptir. Yaşlanmayla birlikte artan kemik ağrılarını önler.

* E vitamini açısından zengin olan badem antioksidan içerdiğinden kalp sağlığını önemli ölçüde korur. Magnezyum, folik asit bulunması kalp hastalıklarından bünyeyi korur ve arterlerde leke oluşumuna engel olur.

* Alkali açısından zengin olan badem bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Vücuda giren sağlıksız maddelerin atılımını sağlayan alkali içeriği vücudu olası hastalıklara karşı korur.

* Yemeklerden sonra tüketilen badem insülin ve glikozun artmasını engellemeye yardımcı olur. Badem tüketerek şeker düzeyinizi sağlıklı seviyede tutabilirsiniz.

* Lif açısından zengin olan badem kabızlığın giderilmesinde etkili bir besindir. Araştırmalara göre günde 5 tane badem, kabızlığın giderilmesi için yeterlidir.

Bademin zararı

  • 60-70 gram badem günlük E vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaktadır. Bu miktardan fazla badem yerseniz, gün içinde tükettiğiniz diğer gıdalardan aldınız E vitamini ile birlikte önerilen dozu aşmış olursunuz. 1-2 günlük E vitamini doz aşımı büyük bir soruna neden olmaz ancak bu durum haftalarca sürerse uyuşukluk, bulanık görme, baş ağrısı, ishal ve şişkinlik gibi problemlere yol açabilir.

#Badem
#Protein
6 yıl önce