|

Bakanlıktan 8 milyon diş macunu

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dünya Diş Hekimliği Günü ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle yayınladığı mesajında “Ağız ve diş sağlığı, sağlıklı bir yaşam sürecinin vazgeçilmezlerindendir”dedi. Bakan Müezzinoğlu, "Bu yıl Bakanlık olarak 8 milyon diş fırçası ve diş macunu dağıtımını yapacağız" diye konuştu.

Yeni Şafak
07:40 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 05:44 - 24/11/2014 Pazartesi
IHA
Bakan Müezzinoğlu yayınladığı mesajında hastalıkların büyük bir kısmının ağız yoluyla bulaştığını vurgulayarak, “Ağız ve diş sağlığının korunması, aslında olası birçok hastalığın başlamadan bitmesi demektir” ifadesini kullandı.


Ağız sağlığının korunmasında diş hekimlerine büyük bir sorumluluk düştüğünü vurgulayan Müezzinoğlu, şunları dedi:


“Böylesi seçkin ve kutsal bir mesleğin mensupları diş hekimlerimizin, Dünya Diş Hekimliği Günü’nü ve yine aynı tarihe tekabül eden Ağız ve Diş Sağlığı Haftasını kutluyorum. Bu anlamlı günlerin değerli meslektaşlarım başta olmak üzere ülkemize sonsuz yarar getirmesini temenni ediyorum.”


“2023 VİZYONUNA UYGUN MİKRO VE MAKRO PLANLAR HAZIRLIYORUZ”


Müezzinoğlu, ağız ve diş sağlığı hizmet birimlerini oluştururken, “Koruyucu Sağlık Hizmetleri” kriterlerine göre en iyi ve güvenilir hizmeti sunduklarını belirterek, bilimsel standartlara uygun ve çağın teknolojik imkânlarından yararlandıklarını ve kendilerine özgü tedavi yöntemlerini geliştirdiklerini aktardı. Müezzinoğlu, bu kapsamda, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 vizyonuna uygun mikro ve makro planlar hazırladıklarını açıkladı.


“BU YIL 8 MİLYON DİŞ FIRÇASI VE MACUNU DAĞITACAĞIZ”


Müezzinoğlu, şöyle devam etti:


“Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerini, Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerini, Ağız ve Diş Sağlığı ve Eğitim Araştırma Hastanelerini bu planları hayata geçirmek için hazırlıyoruz. İl merkezlerinin yanı sıra ilçelerimiz için de yıllık bazda ünit, personel ve sağlık tesisi sayılarını çalışmalarımıza dâhil ettik. Engelli hastaların genel anestezi altında tedavi edilebilmeleri için Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerimizin, Devlet Hastaneleri ile protokol yaparak bu hizmeti vermesini sağladık. Ameliyathanesi olmayan birimlerimizin en yakın sağlık kuruluşunun ameliyathanesini kullanmaları için gerekli planlamalarımızı tamamladık. Sağlık tesislerimizdeki araçlara monte ünitlerin sayısını ve niteliklerini arttırdık. Ağız ve diş sağlığı bilinci kazandırmak için başlatılan ‘Günde 2 Kez, 2 Dakika’ kampanya kapsamında bu yıl Bakanlık olarak 8 milyon diş fırçası ve diş macunu dağıtımını yapacağız. Önümüzdeki yıl bu rakamı 10 milyona çıkarmayı hedefliyoruz.”


2002 yılında 2 bin 438 Diş Hekimi ve bin 465 diş üniti ile ağız ve diş sağlığı hizmeti verildiğini hatırlatarak şunları kaydetti:


" Bugün ise 6 bin 195 Diş Hekimimiz ve 6 bin 462 diş üniti ile Kamu Hastaneleri Kurumu’na bağlı birimlerimiz ile vatandaşlarımıza kaliteli sağlık hizmeti veriyoruz. 2002 yılında sadece 1 Diş Hastanesi ve 13 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi varken bugün 124 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 6 Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 110 Diş Tedavi ve Protez Merkezi ile 738 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile hizmeti sunuyoruz. 2002’de poliklinik sayımız 4 milyon 651 bin 716 iken, bugün bu sayı yaklaşık 20 milyonu buluyor. Sağlık birimlerimizi ve sayısını artırırken söz konusu birimlerin nitelikli olması için de gereken özeni gösterdik. Bütün bu çalışmaları, insanımızın mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için yapıyoruz. Bu hizmetlerin sunulması ve vatandaşlarımıza ulaşması elbette Diş Hekimlerimizle mümkündür. Çünkü teknolojik donanım ve alt yapı çalışmaları ancak donanımlı insan kaynağıyla anlam bulur.”


“ROL MODELİZ”


Müezzinoğlu, Türkiye’nin diş hekimleri sayesinde, dünyanın sağlık alanında yetkin kurumları tarafından diğer ülkelere rol model olarak gösterildiğini belirterek, “Sağlık alanında elde ettiğimiz bu başarılarda diş hekimlerimizin fedakârlığı ve emeği, paha biçilmez bir yer tutuyor. Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Diş Hekimliği Günü’nü kutluyor, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nın da sağlıklı günlere vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

NNNN

 
#Mehmet Müezzinoğlu
#Sağlık Bakanı
#Diş hekimi
#Ağız ve diş sağlığı
#Dünya Diş Hekimliği Günü
#Ağız ve Diş Sağlığı Haftası
9 yıl önce