|

Bayburt’un kayıp türküleri

Baksı Kültür Sanat Vakfı “Bayburt Halk Müziği” ile şehrin arşivlerde unutulan, müzik birikimini gün yüzüne çıkarıyor. Proje kapsamında, müzik araştırmacısı Melih Duy “Bayburt Halk Müziği” kitabını hazırladı. “İlk Kayıtlarıyla Bayburt Türküleri” adlı CD çalışmasında ise eski kayıtlara ulaşıldı.

Haber Merkezi
04:00 - 31/01/2021 Pazar
Güncelleme: 13:17 - 30/01/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
 “İlk Kayıtlarıyla Bayburt Türküleri” adlı CD çalışması ise Bayburt halk türküleri repertuvarında yer alan ve radyo arşivleri ile bestecilerin ikinci, üçüncü kuşak yakınlarından derlenen eski kayıtlardan oluşuyor.
“İlk Kayıtlarıyla Bayburt Türküleri” adlı CD çalışması ise Bayburt halk türküleri repertuvarında yer alan ve radyo arşivleri ile bestecilerin ikinci, üçüncü kuşak yakınlarından derlenen eski kayıtlardan oluşuyor.

Baksı Kültür Sanat Vakfı yeni projesi “Bayburt Halk Müziği” ile şehrin arşivlerde unutulan, ilgisizliğe terk edilen müzik varlığını anımsatmayı ve yeniden erişilebilir kılmayı hedefliyor. Proje kapsamında, müzik araştırmacısı Melih Duygulu’nun kaleme aldığı “Bayburt Halk Müziği” adlı kitap, Bayburt’un Cumhuriyet dönemindeki müzik ortamını ve halk müziği üretimini tüm yönleriyle ortaya koyuyor. “İlk Kayıtlarıyla Bayburt Türküleri” adlı CD çalışması ise Bayburt halk türküleri repertuvarında yer alan ve radyo arşivleri ile bestecilerin ikinci, üçüncü kuşak yakınlarından derlenen eski kayıtlardan oluşuyor.

HALK MÜZİĞİNE İLGİ DUYAN HERKESE SESLENİYOR

Baksı Kültür Sanat Vakfı kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan “Bayburt müzik dünyası, farklı kaynaklardan beslenebilmiş güçlü bir geleneğe sahiptir. Ancak mevcut malzeme bilimsel yöntemler ile derlenip arşivlenmediği için son derece dağınık ve sorunlu bir durumda idi. Bunun için geniş bir zaman dilimine yayılan, zorlu bir çalışma yapıldı. Pek çok kişinin emeğiyle, titizlikle gerçekleşen bu çalışmanın yalnızca Bayburtlular’a ya da müzik araştırmacılarına değil, halk müziğine ilgi duyan herkese seslenmesini umuyoruz” diyor.

100’DE FAZLA ESERİN ÇOK AZINA ULAŞABİLDİK

“Bayburt Halk Müziği” projesinin koordinatörü Ahmet Çağıldak ise “Bayburt halk müziği repertuvarının 100’den fazla eserinin ne yazık ki pek azının eski kayıtlarını elde edebildik. Bu kayıtları çeşitli kaynaklardan araştırıp bir araya getirmek, stüdyoda, dinlenebilecek hale getirmek olağanüstü emek, zaman ve özveri isteyen bir iş oldu,” diyor. Danışmanlığını Bülent Ortaçgil, İhsan Apça, Erkan Oğur, Hasan Saltık ve Sercan Yılmaz ‘ın üstlendiği albümün ses tamiri ve stüdyo işlemlerini İhsan Apça, yapımını ise Kalan Müzik gerçekleştirdi.

#Baksı
#Müzik
#Bayburt
3 yıl önce