|

Bebekler neden uyumak istemez?

Anne ve babalar çocuklarının ilk bir yılında epey zorlanırlar. Çünkü bebekler sadece mimik ve ağlamayla derdini anlatmaya çalışır. Hangi ifadenin ne anlama geldiği zamanla anlaşılır. Anlaşılana kadar da pek çok soru kafalarda birikir. İşte o soruların yanıtları

Yeni Şafak ve
07:26 - 24/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 05:30 - 24/12/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Uzmanlar uyarıyor: Normalin üstündeki vücut ısısı olarak tanımlayabileceğimiz ateş, anne babaları korkutsa da aslında çocuk için zararlı değil hatta yararlı. Ancak özellikle ilk altı aydan beş yaşına kadar ateş takibi yapılmalı çünkü bu dönemdeki çocukların havale riski yüksek.

Anne ve babaların belki de en merak ettiği konu yüksek ateş sırasında ne yapılması gerektiği. Uzmanlar, aileleri ateş konusunda “İlk altı ay ile beş yaş arasındaki çocukların havale riski var. Özellikle aile öyküsü pozitif olan çocuklar daha da büyük risk altında” şeklinde uyarıyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, “Ateş her zaman koltuk altı, makat ve kulaktan ölçülmeli. Son zamanlarda ‘Çocuk durmuyor’ diye alından ateş ölçerler kullanılıyor ama bunların ölçümleri genelde yanlış oluyor” dedi. Koltukaltı ölçümde 37,5 derecenin normal olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Sarı, “Kulak ve makattan ölçümde 38'e kadar normal. Bu değerlerin üzerinde çıkarsa bebeği soyun. Artacakmış gibi hissediyorsanız ılık duş aldırın. Eğer olmazsa ateş düşürücü verebilirsiniz” diye konuştu.


KİLO ALIMI NORMALSE SÜT YETİYOR DEMEKTİR

Bebek beslenmesiyle ilgili olarak iki yaşına kadar anne sütünün kullanılması gerektiğine değinen Uzm. Dr. Ersin Sarı, “Annede hastalık gibi durumlar olursa emzirme önerilmiyor. Bazen de annenin süt durumu stres nedeniyle azaldığında destek tedavisi gerekiyor. Bu noktada aileler panikleyebiliyor. Ama paniklemesinler. Bebek günde 35 gram almalı. Bu da ayda yaklaşık 800 grama tekabül ediyor. Eğer kilo alımı olmazsa anne sütüne adapte mamalar kullanılıyor. Eskiden mamalardan korkuluyordu. Son 3 yıldır adapte mamalar üretiliyor. Her bebek beslenme öncesi ve sonrasında büyük abdestini yapabileceği gibi 48 saat boyunca bunu yapamayabilir. Bazı anneler telaşlanıyor. Sarı, sulu ve yumuşak kıvamda kaka varsa normaldir. Sürekli yeşilse beslenmede yetersizlik vardır. İdrar çıkışı da takip edilmeli. Üç saatte bir bezi ıslak olursa normaldir. Kilo başına 150 cc olarak süt hesabını yapabilirsiniz. 3 kiloluk bir bebek günde 450 cc almalı. Hızlı büyüyen bir bebeğe bu da yetmeyebilir” dedi.

İLK ALTI AY SUYA GEREK YOK

“Mama takviyesi yapılan bir bebeğe su vermek gerekmiyor” diyen Uzm. Dr. Sarı, “Mamaların yüzde 75'i de anne sütünün yüzde 75'i de sudan oluşur. Katı mamayla beslenmediği sürece su vermek gerekmez. Bebek derisi canlı ve parlaktır. Eğer derisinde bir değişiklik varsa, idrarı daha sarıysa sıvı takviyesi gerekebilir. Ek gıdalara geçince su verilir” şeklinde konuştu.

UYUMAYAN BEBEKLER

Bazı bebeklerin gece gündüz uykusunu ayırt edemediğini belirten Uzm. Dr. Sarı, “Çalışan annelerin bebekleri geceleri uykusuzluk çekebilir. Bazı bebekler de gündüz huzursuzluk yaşarsa gece uyumaz. Bazı bebekler de oyun oynamak istediği için uyumayabilir. Annelerin yapacağı tek şey sabırla bebeklerini sakinleştirmeye çalışmak.

 
#bebek
#mama
#su
#uzm.dr. ersin sarı
#ateş
#anne sütü
#bebekte kilo alımı
#uyumayan bebekler
9 yıl önce