|

Beynin düşmanı 10 besin

Tükettiğimiz bazı besinler sadece kilo aldırmıyor, beyin sağlığımızı da ciddi anlamda bozuyor. Sosis, salam, sucuk ve benzeri işlenmiş proteinler sinir sistemini tahrip ediyor. İşte beyin sağlığını olumsuz etkileyen uzak durmanız gereken besinler.

Yeni Şafak
10:02 - 15/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:19 - 15/10/2018 Pazartesi
Diğer
Vücudumuzun en önemli organı olan beynimizi öldüren bu besinlerden uzak durun.
Vücudumuzun en önemli organı olan beynimizi öldüren bu besinlerden uzak durun.

Vücut sağlığımız için beyin sağlığımızın yerinde olması çok önemli. Gün içerisinde tükettiğimiz bazı besinler var ki sadece vücut sağlığımızı değil beyin sağlığımızı da olumsuz etkiliyor. İşte beyin sağlığımız için tüketilmemesi ve uzak durulması gereken besinler...

Şeker ve şeker ürünleri

Uzun süreli şeker kullanımı nörolojik problemlere sebep oluyor. Ayrıca hafızayı da zayıflatıyor, öğrenme kabiliyetini zaafiyete uğratıyor.

Alkol

Karaciğeri iflas ettiren alkol beyni de bitirip tüketiyor. Sağlıklı düşünme yeteneğini zayıflatıyor, hafızayı tüketiyor. Kısa vadede alkol bırakıldığı takdirde etkileri belli bir düzeyde onarılabiliyor ancak uzun süreli kullanımlarda kalıcı hasarlara yol açıyor.

Fast Food besinler

Fast food ürünler beynin kimyasını değiştiriyor bu da depresyon ve anksiyete sorunlarına yol açıyor. Fast food ürünlerinin içindeki katkı maddeleri öğrenme bozukluğu, motivasyon eksikliği ve hafıza zayıflığına da yol açıyor.

Kızarmış yiyecekler

Kızarmış veya işlenmiş gıdalar beyin sinirlerini zedeliyor. Bazı yağlar ise diğerlerine göre daha zararlı. Doğadaki en toksik ve tehlikeli kızartma yağının ise ayçiçek yağı olduğu tespit edilmiştir.


İşlenmiş veya önceden pişirilmiş gıdalar

Bütün işlenmiş yiyecekler kimyasallar, katkı maddeleri, yapay tatlandırıcılar ve koruyucular içeriyor. Bunlar da hem çocuklarda hem yetişkinlerde ciddi beyin hasarlarına yol açıyor. Tıpkı kızarmış gıdalar gibi işlenmiş gıdalar da merkezi sinir sistemine zarar verir. Bu da dejeneratif beyin bozukluğuna yol açarak ileriki yaşlarda Alzheimer´a neden oluyor.

Çok tuzlu besinler

Kalbe zarar veren tuzun içindeki yoğun sodyum beyne de zarar veriyor ve düşünme yeteneğini zayıflatıyor, zekayı geriletiyor.

İşlenmiş proteinler

Et en zengin protein kaynağıdır. Ancak sosis, salam, sucuk ve benzeri gıdalar gibi işlenmiş proteinler sinir sistemini tahrip ediyor. Doğal proteinler sinir sistemini yapılandırırken, işlenmiş proteinler tam tersini yapıyor.

Trans yağlar

Kesinlikle her türlü trans yağdan uzak durun. Trans yağlar kalp, kolesterol ve obezite gibi bir çok ciddi soruna yol açar. Beyne de oldukça zarar veriyor. Refleksleri öldürüyor, beyin işlevinin kalitesini düşürüyor, ayrıca felç riskini de maksimum düzeye çıkarıyor. Alzheimer benzeri etkileri de uzun vadede ortaya çıkıyor.

Yapay tatlandırıcılar

Şeker yerine kullanılan yapay tatlandırıcıların az kalori içerdiği doğru olsa da faydasından çok zararı vardır. Yapay tatlandırıcılar uzun süreli kullanımlarda beyin hasarına ve zihinsel bozukluklara yol açıyor.

Nikotin

Zararları saymakla bitmeyen nikotin, vücudumuzun en önemli organı olan beynimize kan gitmesini engeller. Beynimize kan gitmezse oksijen de gitmez. Bu da beynimizin yavaş yavaş ölmesine yol açar. Kılcal damarları tıkadığı için nörotransmitterlerin üretilmesine engel olur ve işlevini engeller, bu da sinir sistemini tüketir.

#Beyin
#Beyin ölümü
#Salam
#Sosis
6 yıl önce