|

Bir dehanın sırları

Edirne'nin en yüksek noktasına bir taç gibi yerleştirilen Selimiye Camii'nde matematiğin sınırlarını zorlayan Mimar Sinan yapının her bir parçasına kültürel ve dinsel bir anlam işlemiş.

Yeni Şafak
11:05 - 7/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 11:26 - 7/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Selimiye Camii, Edirne'ye gelenlere sanki “hoş geldiniz" demek için Edirne'nin en yüksek noktasına bir taç gibi yerleştirilmiş, giden herkesin “hoş bulduk" demek için ziyaret etmesi gereken mekan.



Osmanlı mimarisinde bir doruk noktası olan Mimar Sinan bu eserinde birçok simgesel anlatıma yer verdi. Öyle ki caminin yapım emrini veren II. Selim'in 12. padişah olmasını Sinan dört minarede toplam 12 şerefeyle resmetti.



Matematiğin sınırlarını zorlayan Sinan 13 bilinmeyenli denklemi çözerek Ayasofya'nın 30,5 metre çapa sahip kubbesinden de büyük bir kubbe inşa eder. Selimiye Camii 31,5 metre yarıçapı ile döneminin en büyük kubbesine sahip oldu. Merkez yapının tek kubbe üzerine inşa edilmesi Allah'ın tek olduğunu sembolize eder. Benzer şekilde, camideki pencerelerin 5 kademeli olması İslam'ın 5 şartını, 4 vaaz kürsüsü ise 4 mezhebi temsil eder.






Selimiye Külliyesi'ndeki toplam 32 kapı, İslamın 32 farzını, arka minarelerde 6 yolun olması ise imanın 6 şartını ifade etmektedir. Ayrıca camide 99 tane pencere olması ise Esma-ül Hüsna'ya işaret eder.





Selimiye Camii, Mimar Sinan'ın dehasının bir kanıtıdır. Bir dip not; Tac Mahal'in mimarı Mehmet Efendi, Mimar Sinan'ın öğrencisidir.




#Edirne
#Selimiye Camii
#Mimar Sinan
#mehmet efendi
8 yıl önce