|

Bir saatte 40 kez kalbi durdu

Erzincan'da kalbinden rahatsızlığı bulunan bir hasta, bir saat içerisinde 40 kez kalbi durmasına rağmen doktorların müdahalesiyle mucizevi şekilde tekrar hayata tutundu. Ameliyatı yapan Yrd. Doç. Dr. Oruç Alper Onk, hastanın ameliyathaneye yetişmeyeceğini düşünerek göğüs kafesini yoğun bakımda açtıklarını ve kalbi ellerine alarak masaj yaptıktan sonra ameliyata aldıklarını ifade etti.

Yeni Şafak
17:25 - 17/10/2016 Pazartesi
Güncelleme: 17:26 - 17/10/2016 Pazartesi
AA
Bekir Demirtaş'ın, yapılan tetkiklerinde kalbinde bulunan 3 damarının yüzde 90'ın üzerinde tıkalı olduğu tespit edildi.
Bekir Demirtaş'ın, yapılan tetkiklerinde kalbinde bulunan 3 damarının yüzde 90'ın üzerinde tıkalı olduğu tespit edildi.

Erzincan'da kalbine bypass yapılan Bekir Demirtaş, ameliyattan 2 gün sonra kalbi bir saat içerisinde 40 kez durmasına rağmen doktorlar tarafından yapılan müdahale ile hayata döndürüldü. Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne göğüs ağrısı şikayeti ile kardiyoloji polikliniğine başvuran 66 yaşındaki Demirtaş'ın, yapılan tetkiklerinde kalbinde bulunan 3 damarının yüzde 90'ın üzerinde tıkalı olduğu tespit edildi.



Kalp ve Damar Cerrahisi'ne sevk edilen Demirtaş, kalbine baypas yapılmak üzere ameliyata alındı. Kalp ve Damar Cerrahı Yrd. Doç. Dr. Oruç Alper Onk ve ekibi tarafından 4 saat süren ve başarılı geçen ameliyatın ardından Demirtaş, yoğun bakım servisine alındı. Sağlık durumu iyiye giden Demirtaş'ın servise alınmak için vücuduna bağlı olan direnin çıkarılmak istenmesi sırasında aniden kalbi durdu.



Kalbi eline alarak masaj yaptı


Durumun bildirilmesi üzerine Onk ve ekibi hastanın kalbini çalıştırmak için önce kapalı masaj uyguladı. Yapılan masaja kalbin tepki vermediğini gören Onk, göğsü açarak açıkta bulunan kalbe elektroşok ile masaj uygulamaya devam etti. Onk, müdahale sırasında yaklaşık 40 kez kalbi duran hasta Demirtaş'ın açıkta bulunan kalbini daha sonra eline alarak 1 saat kadar masaj yapmaya devam etti. Uzun süren müdahalenin ardından kalbi çalıştırmayı başaran ekip hastayı acilen ameliyata alarak kalp ve akciğer pompasına bağladı.



Ekibin 4 saat süren ameliyat sonrası yoğun bakım servisinde uyutularak takibe alınan Demirtaş, 3 gün sonra gözlerini açarak hayata yeniden "merhaba" dedi.




Kalp Damar Cerrahı Yrd. Doç. Dr. Onk, yaptığı açıklamada, hastanın daha önce ciddi bir kalp krizi geçirdiğini ve akabinde devam eden göğüs ağrıları nedeniyle koroner anjiyografi uygulandığını söyledi.



Yaptıkları koroner anjiyografi sonrasında hastanın bir ana damarının yüzde 100 tıkalı olduğunu, kalbinin diğer 2 ana damarında da ciddi kritik darlıklar olduğunu gördüklerini ifade eden Onk, "Daha sonra biz koroner baypas ameliyatının uygun olduğunu düşündük. Hastamızı ameliyata aldık. Tabii daha önce geçirmiş olduğu kalp krizlerine bağlı kalp gücü ileri derecede zayıflayarak yüzde 30'lar seviyesine inmişti ve kalbi çok büyümüştü. Ameliyat sırasında da kalp dokuları dokunduğunuzda hemen kanıyordu. Kalbi durdurmadan kalbin üzerindeki iki damarına baypas yaptık. Hastamızın ameliyat sonrası dönemi sorunsuz geçti." diye konuştu.



" 'Allah' diyen darda kalmaz"


Onk, bir günlük süreyi sorunsuz atlatan hastayı tekrar ameliyata alarak göğüs kafesini kapattıklarını anlattı. Hastanın 3 gün uyuduğunu belirten Onk, "Hasta, solunum cihazına bağlı kaldı. Çünkü beyin hücreleri bu oksijensizliğe çok duyarlı. Beş dakikada beyin hücreleri ölmeye başlıyor ama bizim yaptığımız masaj ve müdahale çok şükür efektif oldu. Hastamız 3 gün sonrasında uyanınca solunum cihazından ayırdık. Amcanın sağlığı gayet iyi, bugün servise vereceğiz." ifadelerini kullandı.



Hasta Bekir Demirtaş ise kendisinin bir şey hatırlamadığını, ancak sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, "Allah'tan ümit kesilmez. 'Allah' diyen darda kalmaz, yeter ki 'Allah' de. İnşallah bu işi götüreceğiz." dedi.






#40 Kez
#ameliyatı
#Bypass
#Eliyle Müdahale etti
#Erzincan
#Erzincan Mengücek Gazi eğitim Araştırma hastanesi
#kalbi duran hasta
#Kalp damar Cerrahi
#Koroner anjiyografi
#Koroner bypass
7 yıl önce