|

'Blender bebek'ler gelişmiyor

Annelerin, bebeklerinin yiyecekleri daha rahat tüketmesi için kullandığı blenderların (karıştırıcı), bebeklerin çiğnemeyi öğrenmesine engel olduğu; çiğnemeyi öğrenemeyen bebeklerin parçalı yiyecekleri kustuğu kaydedildi. Prof. Dr. Tülay Erkan, yemek yemeyen bebeğin anne ile uyum problemi yaşayabileceğini söyleyerek uyardı.

Yeni Şafak
11:35 - 1/04/2017 Cumartesi
Güncelleme: 11:43 - 1/04/2017 Cumartesi
DHA
Uzmanlar, 6'ncı aydan 2 yaşına kadar anne sütünün devam etmesini öneriyor.
Uzmanlar, 6'ncı aydan 2 yaşına kadar anne sütünün devam etmesini öneriyor.
Pediatrik Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Tülay Erkan, bebeklerin beslenmesi konusunda ilk bin günün çok önemli olduğunu vurguladı. İlk 6 ay sadece anne sütü, 6'ncı aydan 2 yaşına kadar anne sütünün devam etmesini önerdiklerini belirten

Prof. Dr. Erkan, 6'ncı aydan sonra ek gıdaya geçilmesinin de çok önemli olduğunu vurguladı. Anne sütü erken kesildiğinde veya 6 aydan sonra ek gıda almayan bebeklerin demir eksikliği nedeniyle hastalandığını dile getiren Prof. Dr. Erkan, 6'ncı aydan sonra anne sütünün içeriği yeterli gelmiyor. 1 yaşından önce pütürlü gıdalara geçilmesi gerekiyor. Sonrasında ise bebeklerin yiyecekleri kendi eliyle alıp ağzına götürmesi gerekiyor. Bebekler 9'uncu aydan sonra ailenin yediği yiyecekleri yavaş yavaş alabilir" dedi.


'1 yaşına kadar inek sütü vermeyin'

Ailelere 1 yaşına kadar bebeklere kesinlikle inek sütü verilmemesi uyarısında bulunan Prof. Dr. Erkan, ancak 6'ncı aydan sonra inek sütüyle yapılmış ürünlerin verilebileceğini söyledi. Prof. Dr Erkan, şöyle devam etti:

"Alerji öyküsü olan bir aile, bebeklerine alerji yapan gıdaları ötelemektense belli aylar arasında almasını öneriyoruz. Örneğin 4- 6 ay gibi bir süre alınacak bu besinlerin alerjiyi ötelemediği, aksine riski azalttığı şeklinde bilimsel çalışmalar var. Ek ürünlerde bebek protein içeriği yüksek ürünleri çok tüketiyorsa bu bebek geleceğin şişmanı oluyor."

Bebeğiniz yemiyorsa uyumsuzluk problemine dikkat!

'Bebeğimiz yemiyor, içmiyor' gerekçesiyle birçok çocuğun aileleri tarafından hekime götürüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Erkan, ailelerin çocuklarını iştahsız olarak nitelendirildiğini anlattı. Bunun nedeninin anne- bebek arasındaki uyumsuzluktan kaynaklandığını kaydeden Prof. Dr. Erkan, bebeklerin yememesinin, annenin çok baskılayacı yaklaşımından kaynaklandığını vurguladı.

Pütürlü yiyecekler midesini bulandırabilir

Prof. Dr. Tülay Erkan, özellikle ek gıdaya geçişte blender kullanılmaması gerektiğini dile getirdi. Prof. Dr. Erkan, şöyle konuştu:

Bebeklerin beslenmesinde sorun, ek gıdalara geçişte başlıyor. Bu dönemde daha kolay alsın yesin diye diye yiyecekler blenderdan geçirilirse bebek daha kolay yiyecektir. Ama ileride çok büyük sıkıntılar olacaktır. Blender ile pütürsüz hale getirilen yiyeceği bebek iştahla yiyecektir ama pütürlü yiyeceğe geçince bu aileler doktor doktor geziyor. Bu bebeklere 'blender bebek' deniliyor. Bebek pütürlü yiyeceği ağzına aldığında çiğneme, karıştırma gibi hareketleri yaparken öğürme refleksleri yaşayacaktır. Biraz öğürüyorsa çocuk almıyor deyip geri adım atmamak gerekiyor. Bunları doğal karşılamak lazım. Bu hareketlerine katkıda bulunursak çocukların konuşmalarının daha kolay geliştiğini görüyoruz. 'Çocuk öğürüyor, sanki çıkaracak' gibi yanlış yorumlarsak ileride yemeyen içmeyen çocuklar haline gelirler."
#Pediatrik
#Tülay Erkan
#Bebek sağlığı
#Bebek beslenmesi
7 yıl önce