|

Boğaz ağrısına acı biberli gargara

Grip, soğuk algınlığı ve faranjit gibi hastalıklarla ortaya çıkan boğaz ağrısı kolay geçmiyor. Uzmanlar inatçı ağrıyı hafifletmek için acı biber,tuz,elma sirkesi,karanfil içeren birbirinden farklı gargaraların etkili olduğunu belirtiyor.

Yeni Şafak
13:25 - 23/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:25 - 23/03/2016 Çarşamba
Diğer

Birçok kişinin yakındığı

boğaz ağrısı

can acıtıyor. Boğaz ağrısının virüsler ve bakterileryüzünden oluştuğunu söyleyen uzmanlar, "Larenjit, sinüzit, alerjik rinit, reflü, akciğer enfeksiyonları ve tümörler de boğaz ağrısına yol açabilir" uyarısında bulunuyor.



Genellikle soğuk algınlığı ve gribin bir belirtisi olarak da ortaya çıkan boğaz ağrısının bakteri enfeksiyonu nedeniyle oluştuğunda antibiyotik tedavisi gerektiğini belirten uzmanlar, viral durumlarda ağrıyı hafifletmek için bazı doğal yöntemlerin uygulanabileceğini ifade ediyor.



Takvim'in haberine göre acı biber, elma sirkesi, tuzlu su

gargara

sı, adaçayı gibi doğal yöntemler sayesinde genellikle 1-2 saate boğazın yumuşatılabileceğini vurgalayan uzmanlar, şu tarifleri veriyor:



Acı biber gargarası:

Arnavut biberi tozu, toz acı biber ya da pul biber kullanarak gargarayı hazırlayabilirsiniz. 250 mililitrelik bir şişe suya bir çay kaşığı seçtiğiniz biberi atarak iyice karıştırın. Bu suyu gün içinde sık sık gargara yapmak için kullanın. Diliniz biraz yanabilir ancak boğazınız kısa sürede yumuşayacaktır.



Tuzlu su gargarası:

250 mililitre ılık suya 1 çay kaşığı tuz atın. İyice karıştırıp gün içinde düzenli olarak gargara yapın. Bu sayede boğazınızdaki dayanılmaz ağrıyı hafifletebilirsiniz.



Elma sirkesi gargarası:

2 yemek kaşığı elma sirkesine 2 çay kaşığı bal, 5-10 damla limon suyu ve yarım bardak ılık su ekleyerek iyice karıştırın. Boğaz şişliğine ve ağrısına karşı günde 4-5 kez hazırlayacağınız bu karışımla gargara yapabilirsiniz.



Karanfilli gargara:

1-3 çay kaşığı öğütülmüş ya da toz haline getirilmiş karanfili suya ekleyin ve karıştırın. Ardından bununla gargara yapın. Karanfilin boğaz ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilecek antibakteriyel ve ağrı kesici özellikleri vardır.



Boğaz ağrısına şifa olan çaylar:


* Ballı çay:

Bal ile tatlandırılmış ılık çay tahriş olmuş boğazınızın yumuşamasına yardımcı olur. Balın bir diğer faydası ise etkili bir öksürük kesici olmasıdır.



* Zencefil:

Sinüsleri açan zencefil boğaz ve burnu da temizler. 2.5 cm'lik taze zencefil kökünü soyun ve doğrayın. Üzerine 1 fincan kaynar su koyup, 3 dakika demlendirip süzerek için.



* Zerdeçal

: Yarım çay kaşığı zerdaçal ile yarım çay kaşığı tuzu 1 bardak sıcak su ile karıştırın ve ılıdıktan sonra gargara yapın.



*

Adaçayı-ekinezya:

İki bitkiyle birlikte hazırlayacağınız çay boğaz ağrısı semptomlarını azaltır.


#acı biber
#boğaz ağrısı
#gargara
8 yıl önce