|

Bu ürünlere dikkat

Bayram geliyor, evlerde şeker, çikolata, tatlı telaşı başladı. Evde tatlı yapmayacak olanlar da büyük çoğunlukta. Peki alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Şeker ve çikolata alırken nelere bakmalıyız? İşte sağlık açısından uygun ürün seçiminin püf noktaları...

Yeni Şafak
12:36 - 2/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 09:40 - 2/07/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner yaptığı açıklama ile Ramazan Bayramı'nda güvenli gıda tüketimi için önemli bilgiler paylaştı...



ŞEKER ALIRKEN…



·Açıkta satılan, ambalajı açılmış, kayıt dışı, çok düşük fiyatlı veya son kullanma tarihi geçmiş çikolata ve şekerler alınmamalıdır. Bir ürünü daha ucuza almak önemli olabilir, ancak çok düşük fiyatlı ürünlerin, kalite ve güvenlik sorunlarını da beraberinde getirebileceği risk unutulmamalıdır.



·Markası ve menşei bilinmeyen ya da üzerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izinli olduğu belirtilmeyen kayıt dışı ürünlerde gıda güvenliğinden söz etmek mümkün değildir. Bu tip ürünlerin satın alınmaması gerekir.



·Aşırı sıcağa maruz kalmış ve beyazlaşmış şekerler alınmamalıdır.



·Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izinli üretim yerlerinde şeker yapımında gıdaya uygun renklendiriciler kullanılmaktadır. Ancak merdiven altı kaçak üretimde daha ucuz olması nedeniyle maliyetleri düşürebilmek açısından gıdalar için uygun olmayan renklendiriciler hatta tekstil boyaları kullanılabilmektedir. Kısa vadede zehirlenmeye yol açabileceği gibi, uzun vadede ciddi sağlık riski oluşturmaktadır.



ÇİKOLATA ALIRKEN…



·Diğer gıdalarda olduğu gibi çikolata satın alırken de etiketi iyi okumamız önem kazanmaktadır. Zira çikolatanın içinde belli oranda kakao ve kakao yağı olması gerekiyor, pahalı hammaddeleri dolayısıyla kayıt dışı üretimde sahtecilik yoğun şekilde yapılmaktadır. Özellikle kakao yağı yerine margarin kullanımı yaygın bir sahteciliktir. Sağlık açısından risk teşkil etmese de çikolata almak isteyen tüketiciler yanıltılmaktadır.



·Çikolatanın ideal saklanma sıcaklığı 20°C'dir. Serin, rutubetsiz, kokusuz ortamlarda ve direk güneş ışığı almayacak şekilde saklanmalıdır. Sıcak yaz aylalarında olduğumuz şu günlerde buzdolabında da saklanabilir ancak uzun süreli saklanmamalıdır.



AYRICA…



·Aşırı yanmış sütlü tatlıların tüketiminden kaçınılmalıdır.



·Diyabet ve kilo sorunu yaşayanlar light ürünleri tercih edebilir. Bu ürünlerde kullanılan tatlandırıcılar, ürünlerde şeker tadı sağlarken, kalori alımını azaltmaya yardımcı olur.



·Bilmediğiniz ve satışı yoğun olmayan yerlerden açık dondurma tüketmemeye dikkat edilmelidir.



BAYRAM GEZİLERİNİZDE…



·Bayramlarla birlikte ev ziyaretlerimiz ve tatiller dolayısıyla yolculuklarımız artmaktadır. Yolculuk sırasında; yiyecek ve içeceklerin araçta taşınması tercih edildiğinde mutlaka ürünün gerektirdiği soğuk koşullar sağlanmalıdır.



·Yolculuk molalarında, otel/restoran ve benzeri yerlerde açık ve menşei belirsiz sular içilmemeli, şişelenmiş sular tercih edilmelidir.



·Bayram tatilini tatil yörelerinde geçirenler için de bazı önerilerimiz olacak. Zeytinyağlı, salata, sütlü tatlı ve pasta gibi soğuk tüketilen gıdaların, soğuk hatlarda bulunması gıda güvenliği açısından temel bir gerekliliktir. Aynı şekilde özellikle yüksek protein içeren önceden pişirilmiş olan et, tavuk ve balık yemeklerinin servis öncesinde sıcak tutuluyor olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Restoran ve otellerde yemek yerken özellikle bunlara dikkat edilmelidir. Bu tip gıdaların ortam sıcaklığında ve üstü açık bir şekilde sunulması çok yüksek bir zehirlenme riskini beraberinde getirmektedir; çünkü öksürük, hapşırma, sineklere açık hale gelmekte ve havaların da aşırı sıcak olması hem bulaşma kaynaklarına, hem de bulaşan bakterilerin üremesi için her türlü ideal şart oluşmaktadır.



#Şeker
#Çikolata
#Tatlı
#Ramazan Bayramı
#Gıda Güvenliği Derneği
#Samim Saner
8 yıl önce