|

Bugün için kritik uyarı

Kalp hastalıkları, dünyada en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Türkiye'de kalp krizi geçirenlerin ortalama yaşı erkeklerde 35-65 arasında değişiyor. Ani kalp ölümleri ise en çok pazartesi günleri yaşanıyor... En büyük sorun ise genç nüfusta yaşanıyor.

Yeni Şafak ve
07:05 - 18/05/2015 Pazartesi
Güncelleme: 07:09 - 18/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, ani kalp ölümlerinin en fazla gençlerde ve erkeklerde görüldüğünü ifade ederken, “En çok risk altında grup daha önce ani kalp ölümü geçirmiş ve hayata döndürülmüş kişiler. Erkeklerde özellikle genç yaşta (35 yaşlar) ani kalp ölümü riski kadınlara göre daha fazladır. Bunun başlıca nedeni kadınların menopoz öncesi kadınlık hormonları nedeniyle kalp-damar hastalıklarından korunması" dedi.



İLAÇLA ÖNLENEBİLİR

Ani ölümlerin önlenebileceğini belirten Prof. Dr. Boztosun , “ Genç yaştaki ani ölümlerin çoğu kardiyoloji muayenesi sonrasında risk altındaki bireyler belirlenerek ve saptanan hastalığa göre gerek şoklu kalp pili (ICD) gerek yarışmalı spor gibi aktivitelerden uzak tutularak gerek altta yatan hastalık ilaçla veya girişimsel olarak tedavi edilerek önlenebilir" şeklinde konuştu.



TEHLİKELİ PAZARTESİ

Ölümün özellikle sabah saatlerinde geldiğini kaydeden Prof. Dr. Boztosun, “Kalpten ölümler Pazartesi günleri ve kış aylarında artış gösteriyor. Tavsiyemiz, kalple ilgili sorunu olanların sigaradan ve kötü alışkanlıklardan uzak durması; basit bir antibiyotik bile olsa kardiyoloji uzmanına danışmadan kullanmaması" diye konuştu.



#Kalp hastalıkları
#Ani kalp ölümleri
#Prof. Dr. Bilal Boztosun
#Pazartesi
9 yıl önce