|

Cepteki sağlık: e-Nabız

e-Nabız'la vatandaşlar 7/24 muayene randevusu alabildiği gibi sağlık geçmişine ulaşabiliyor. Teşhis ve tedavide süre kısalıyor, gereksiz tetkiklerin önüne geçiliyor. Hac ve umrecilere destek veren e-Nabız ile adres tarifi gerekmeden ambulansın vakaya ulaşımı sağlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/04/2017 Cumartesi
Güncelleme: 12:22 - 2/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
Cepteki sağlık: ​e-Nabız​
Cepteki sağlık: ​e-Nabız​
ÖMER ÇAKKAL

Sağlık Bakanlığının yaklaşık 1,5 yıl önce kullanıma açtığı ve 4,5 milyonu aşan kullanıcı sayısına erişen e-Nabız, vatandaşların sağlık geçmişlerini bir havuzda topluyor. Sistem sayesinde geçmişteki tüm muayene, teşhis ve tedavi bilgilerini görüntüleyebilen vatandaşlar, bu bilgileri dilediği zaman hekimleri ile de paylaşabiliyor. Hem internet hem de mobil uygulama ile bilgisayar, cep telefonu ve tabletlerden her an erişilebilen e-Nabız’da sağlık kayıtlarının hayat boyu tutabilmesi sayesinde teşhis ve tedavilerde süre kısalıyor, gereksiz ve tekrarlanan tetkiklerin önüne geçiliyor.

40 BİN KİŞİ E-NABIZ’DAN ORGAN BAĞIŞI YAPTI

e-Nabız ile laboratuvar tahlillerinden radyolojik görüntülere, teşhis ve raporlardan reçete ve kullanılan ilaçlara kadar her türlü acil durum bilgilerine erişim sağlanabiliyor. e-Nabız sisteminde vatandaşlar; sağlık tesisi ziyaretlerim, reçetelerim, raporlarım, hastalıklarım, tahlillerim, alerjilerim, acil durum notlarım ve çocuklarım kategorileri altında kişisel sağlık verilerine ulaşılabiliyor. Sistem üzerinden organ ve kemik iliği nakli ile kan bağışı bildirimleri de yapılabiliyor. e-Nabız aracılığı ile bugüne dek yaklaşık 40 bin kişi organ bağışı beyanında bulundu.

TEK TIKLA SAĞLIK

e-Nabız’a giriş e-Devlet şifresi kullanarak yapılabildiği gibi, aile hekimi aracılığıyla alınan geçici giriş şifresiyle de yapılabiliyor. Sisteme giriş yapıldıktan sonra, profil oluşturma sürecinde kişisel bir giriş şifresi belirlenebiliyor. Dileyen vatandaşlar e-Devlet şifreleriyle de sistemi kullanmaya devam edebiliyor.

10 dakikada ambulans

e-Nabız mobil uygulaması üzerinden 112’yi aradığınızda konum bilgileriniz GPS üzerinden acil servis istasyonundaki görevlinin ekranına düşüyor. Konum bilgisi ambulansa iletiliyor ve adres tarifi gerekmeksizin ambulansın vakaya ulaşımı sağlanıyor. Daha da önemlisi, sistem sayesinde hastanın kronik rahatsızlıkları, kullandığı ilaçlar gibi detaylı tıbbi özgeçmişine de ambulans ve acil servis personeli tarafından ulaşılabiliyor.

Hac ve umrecilere sağlık desteği

e-Nabız, ihtiyaçlar doğrulusunda günbegün geliştiriliyor. Güncellenen sistem, hac ve umre için Kutsal Topraklara gidenlere büyük kolaylık getirecek. Diyanet’e bağlı sağlık ekipleri, hac ve umreye giden vatandaşların bilgilerine erişebilecek. Ayrıca sistemdeki bilgi havuzu sayesinde, bulaşıcı hastalığa yakalanmış öğrenciler tespit edilerek hastalığın yayılması engellenecek.

Sporculara doping uyarısı

e-Nabız’da doping etkisi gösterebilecek ilaçlarla ilgili de bilgilendirmede bulunulacak. Sistem sayesinde sporcuların ilaç-gıda etkileşimleri ve doping etkisine yol açacak çapraz etkileşim bilgilerine erişimleri sağlanacak. Bu sayede doping vakaları öngörülebilecek.

Bilgiler kriptolanıyor

e-Nabız’da paylaştığınız bilgiler, yargı kararı veya yasal bir yükümlülük olmadığı sürece onayınız dışında üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlarla paylaşılmıyor. e-Nabız uygulamasında tüm veriler şifrelenerek kriptolanmış halde saklanıyor.

#e-Nabız
#GPS
#112
7 yıl önce