|

Çocukları dijital tehlikeden koruyun

Yaz tatili olması nedeniyle boş vakitleri oldukça fazla olan çocukları dijital tehlikeden uzak tutmak gerekiyor. Uzmanlar, çok fazla televizyon izleyen ve bilgisayar başında vakit geçiren çocukların algılamasında azalma, dil gelişimi ve motor becerilerinde yavaşlama olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak
11:19 - 21/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 15:21 - 21/08/2017 Pazartesi
IHA
Günümüz çocuklarının vazgeçemediği dijital cihazlar kontrolsüz kullanıldığında tıpkı bir uyuşturucu gibi bağımlılık yapıyor. Bu da çocuğun gelişimini olumsuz etkiliyor.
Günümüz çocuklarının vazgeçemediği dijital cihazlar kontrolsüz kullanıldığında tıpkı bir uyuşturucu gibi bağımlılık yapıyor. Bu da çocuğun gelişimini olumsuz etkiliyor.

Uzmanlar yaz tatili olması nedeniyle boş vakitleri oldukça fazla olan çocukların dijital tehlikeden uzak tutulmasını önerdi. Çok fazla televizyon izleyen ve bilgisayar başında vakit geçiren çocukların algılamasında azalma, dil gelişimi ve motor becerilerinde yavaşlama olduğunu belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Fulya Erdem, “Günümüz çocuklarının vazgeçemediği dijital cihazlar kontrolsüz kullanılırsa tıpkı bir uyuşturucu gibi bağımlılık yapıyor. Bu da çocuğun gelişimini olumsuz etkiliyor" dedi.

Eskiden yaz tatillerinde sokak ve parklarda oynayan çocukların bugün sessiz sedasız parkın bir köşesinde ya da evde odalarında ellerindeki cihazlarla uzun süre hiç gürültü yapmadan vakit geçirmesinin iyiye işaret olmadığını kaydeden Dr. Fulya Erdem, “Hareketsizlikten kaynaklanan rahatsızlıklara yakalanan çocukların birçoğu maalesef dijital cihazların bağımlısı olmuş durumda. Hekimler olarak sürekli uyarıyoruz ama bu konuda anne babaların bilinçli ve örnek olması şart. Bu sıkıntı çocukların yanı sıra yetişkinlerde de yaygın olarak görülüyor” diye konuştu.

“Oyun süresi 60 dakikayı geçmesin”

Bilgisayar, telefon, tablet gibi çağın teknolojik cihazlarının hayatın bir gerçeği olduğunu ve mutlaka kullanılması gerektiğini ancak kesinlikle hayatın kendisi olmadığını kaydeden Uzman Dr. Fulya Erdem, “Sabah bilgisayar başına oturan çocuk akşama kadar bu cihazın başından kalkmıyor. Bir süre sonra da maalesef dijital bağımlısı haline geliyor. Aslında çocuklar yapısı ve yaşları gereği hareketli oyunlar oynamalı. Bu nedenle okulların kapalı olduğu bu dönemde çocukların günlük en fazla bir saat bilgisayar başında vakit geçirmesi müsaade edilmeli. Vakitlerinin büyük bölümünü ekran karşısında geçiren çocuklarda içe dönük bir yapı oluşuyor” dedi.

“Kendiniz mutlaka örnek olun”

Nasıl sigara içen bir büyüğün küçüklere ‘sigara içme’ nasihati etkisiz oluyorsa kendisi uzun süre bilgisayar başında vakit geçiren büyüklerin de çocuklar üzerinde etkili olamadığını kaydeden Erdem, “Maalesef çocuk izlediği filmin ya da oynadığı oyunun etkisinde kaldığı gibi hareketsizlik nedeniyle dijital cihazlar çocukların ruhi ve bedeni gelişimini olumsuz etkiliyor” diyerek tatilin bilgisayar başında değil kitap okuyarak değerlendirilmesini tavsiye etti.

#Teknoloji
#Teknoloji bağımlılığı
#Dijital tehlike
#İnternet
#Bilgisayar
7 yıl önce