|

Çörek otunun bilinmeyen faydaları

Özellikle Afyon, Burdur ve Isparta yörelerinde yetişen şifa deposu çörek otunun birçok faydasının yanında antioksidan etkisi de olduğu, bu özelliği dolayısıyla da organlar üzerinde oksidatif strese karşı koruyucu etkisi gösterdiği açıklandı.

Yeni Şafak
10:22 - 3/08/2017 Perşembe
Güncelleme: 10:56 - 3/08/2017 Perşembe
IHA
Yapılan araştırmalarda çörek otunun kansere karşı koruyucu etkisi olduğu ve tümör oluşumunu azalttığı gözlendi.
Yapılan araştırmalarda çörek otunun kansere karşı koruyucu etkisi olduğu ve tümör oluşumunu azalttığı gözlendi.
Yapılan hücre ve hayvan deneylerinde çörek otunun antioksidan etkisi olduğu ve bu özelliği dolayısıyla organlar üzerinde oksidatif strese karşı koruyucu etkinliği olduğu açıklandı.

Türkiye’de de yetişen çörek otu ile ilgili yapılan araştırmalarda bilinmeyen özellikleri açıklandı. Nigella sativa olarak ta bilinen çörek otu 15-30 cm yükseklikte, dallanmış, tüylü, tek yıllık otsu bir bitki. Tohumlarından faydalanılan bitki Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Anadolu ve Batı Asya’da doğal olarak yetişir. Ülkemizde özellikle Afyon, Burdur ve Isparta’da yetiştirilir. İçerisinde 100’den fazla kimyasal bileşik içerir. Sabit yağ, esansiyel yağ asitleri, fitosteroller, glikolipitler ve fosfolipitler yüksek oranda bulunur. Bununla beraber protein, tanen, müsilaj, reçine, saponinler, alkaloidler, ham lif, mineraller ve B1, B3, B6 ve C vitaminleri bulunur. Çörek otunun antioksidan etkisi hücre ve hayvan deneylerinde gösterildiği gibi, organlar üzerinde oksidatif strese karşı koruyucu etkisi gösteriyor.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ve düzenleyici

Yapılan araştırmalarda, kansere karşı koruyucu etkisi olduğu ve tümör oluşumunu azalttığı belirtilmiş, alerjik rinit, bronşiyal astım ve atopik dermatit rahatsızlığı olan 152 hastaya 40-80mg/kg/gün dozda çörek otu yağı kapsülü verilmesi sonucunda çörek otu tohumu yağının alerjik hastalıkların tedavisinde yardımcı ajan olarak kullanılabileceği açıklanmıştı. Sindirim sistemi bozukluklarında yaygın bir şekilde kullanılan çörek otu tohumlarının sulu ekstresiyle yapılan bir çalışmada, mide suyundaki asit oranını azaltarak ülsere karşı koruyucu etki gösterdiği bildirildi.

Çörek otunun hipoglisemik etkisi, hayvan deneyleri ve klinik çalışmaların yapıldığı ve gönüllülerin kullanıldığı bir çalışmada, günde iki kez ağız yoluyla alınan 1 gr. çörek otu, 2 hafta sonra kan glikoz seviyelerinde azalma gözlendiğini gösterdi. Geleneksel olarak romatizmada kullanılan çörek otunun antienflamatuar etkisi bilimsel çalışmalarda kanıtlandı. Antibakteriyel ve ağrı kesici etkileri gösteren, insan sağlığı üzerine birçok faydası ve koruyucu özelliği bulunan çörek otu tohumu yağını kapsül formunda veya yağ olarak salatalarınızda günlük beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Çörek otunun tohum ekstreleri ve bileşenlerinin toksik özelliği düşük olduğu için gebelik sırasında kullanılmamalıdır. Yan etkileri ve kullanım süresiyle ilgili herhangi bir kayıt bulunmamakla birlikte 2 aydan fazla süreyle kullanılmaması önerilir.

#Çörek otu
#Çörek oyu yağı
#Çörek otu faydaları
7 yıl önce