|

Dağa yüreğimle tırmanıyorum

Görme engelli olsa da spordan hiçbir zaman vazgeçmeyen ve birçok yarışa katılan Necdet Turhan, "5 kıtada 5 Maraton 5 Zirve" projesinin son aşaması olan Avustralya'daki Kosciuszko Zirvesi'ne 4-7 Mart tarihlerinde tırmanacak. Turhan zirveye ulaşmanın hissiyatını, "Ben dağa yüreğimle tırmanıyorum" sözleriyle anlatıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 26/02/2017 Pazar
Güncelleme: 07:06 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Dağa yüreğimle tırmanıyorum
Dağa yüreğimle tırmanıyorum
Ayşe Deniz


23 yaşında kornea hastası olan Necdet Turhan, görme yetisini kaybetti. Tüm olumsuzluklara rağmen hayallerinden ve hedeflerinden vazgeçmedi. Başarı serüveni de bundan sonra başladı... Turhan ilk olarak Körler Rehabilitasyon Merkezi'ne gitti, bu karanlık hayata alışmaya çalıştı. Sonra yarıda bıraktığı liseyi dışardan bitirdi. Bununla kalmayıp üniversite sınavına girerek Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ni tek tercihle kazandı. Üniversitede sporla tanıştı ve 2002 yılında "5 kıtada 5 Maraton 5 Zirve" projesini başlattı. NewYork, Atina Klasik, Japonya Dünya Körler, Sdney ve Mısır-Luxor Koşu Maratonları'nda dereceler yaptı. Ağrı Dağı, Klimanjero gibi zirvelere çıkarak tırmanış hedefine ulaştı. Sporla tanıştıktan sonra hayatının değiştiğini söyleyen Turhan, "Mart ayında da Avustralya'da Kosciuszko Zirvesi'ne tırmanacağım. Bu son zirveyi de görürsem projem tamamlanacak. Zirveye çıktığımda gözümle görmesemde bu hissiyat bana yetiyor. Ben dağı gözlerimle değil yüreğimle tırmanıyorum" diyor. Turhan bu son tırmanışının Bridge Of Türkiye tarafından desteklendiğini belirtiyor ve ekliyor: "Bu tırmanışım sayesinde ODTÜ'de okuyan beş engelli öğrenciye burs verilecek ve 16 kör okuluna Braille edebiyat kaynak kitap setleri dağıtılacak. Görme engelliler için Braille İngilizce öğrenim setleri de basılacak.”



GÖREN SPORCULARLA YARIŞTIM


Azmini hiçbir zaman kaybetmediğini söyleyen Turhan, başarılı olmak için istekli olduğunu ve bu süreçte ablasının ona yardımcı olduğunu dile getiriyor. Turhan, "Ablam avucuma yazarak bana ders anlatırdı. Sonra piyasadaki üniversiteye hazırlık kitapları topladık. Bir bölümünü ablam, bazılarını da arkadaşlarım okudu. Onları dinleyip ezberledim" diyor. Dağlara ve doğaya karşı hep bir merakı olduğunu belirten Turhan, üniversitede dağcılık kulübüne yazılmış. Diğer yandan dağcılığa altyapı olması için atlezim yapmaya başlamış. İlk kez 2000 yılında Avrasya Maratonu'nda koştuğunu ifade eden Turhan, "Spor yaşam tarzım oldu. Türkiye'de o zamanlar görme engelli olup atletizim yapan yoktu. Ben de koşularımda zaten gören sporcularla yarıştım. Sadece Japonya Maratonu'nda görme engellilerle koştum. 2002 yılında da NewYork Maratonu'na katıldım. Böylece yurtdışına maratona gönderilen ilk görme engelli oldum. Sonra maratonun koşulabilir olduğunu görünce bir karar aldım. '5 Kıtada 5 Maraton 5 Zirve' projemi gerçekleştirmeliydim. 2007 yılına kadar planladığım maratonları bitirdim. Sıra Avustralya'da bulunan Kosciuszko Zirvesi'nde. Onu da tırmanınca hedefime ulaşacağım. Zirveye çıktığımda gözümle görmesem de bu hissiyat bana yetiyor. Ben dağı gözlerimle değil yüreğimle tırmanıyorum" şeklinde konuşuyor.





ÜÇ SLOGANIM VAR


Dağa tırmanırken konsantre olmakta zorlandığını söyleyen Turhan, dikkatli bir şekilde önünden giden kişinin çan sesini takip ettiğini dile getiriyor. Turhan tırmanış ve maraton tekniklerini şöyle anlatıyor: "Çanı takip ettiğim zaman sorun yaşamıyorum. Kaya tırmanışlarında da tutanakların bol olduğu yerlere çıkabiliyorum. Aynı zamanda ekip ruhu da çok önemli. Gözlerim hiç görmediği için benimle iletişimlerinin iyi olması gerekiyor. Sıkıntılar yaşasam da kaldığım yerden devam etmeye çalıştım. Maratonlarda da koşarken yanımda bir arkadaş ile 30-40 santim uzunluğunda bir ip tutuyoruz. Benim bu süreç içerisinde oluşturduğum 3 tane sloganım var. Birincisi 'Engeller aşılmak, sorunlar çözülmek içindir' ikincisi 'Yaşamı sevmek için yürek, başarmak için emek gerekir' ve üçüncüsü de 'Dağa göz değil yürek tırmanır.' Artık 60 yaşıma geldim. Eskisi kadar uzun mesafeleri koşmayı düşünmüyorum. Dizlerimde yumuşak doku sorunlarım başladı."



Diplomamı değerlendirmediler


OTDÜ Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan ancak bu alanda iş bulmada sıkıntı yaşayan Turhanduğu şunu söylüyor: "Benim dağlara çıkıp orada pankart açma sebebim aslında bu sorunlardan kaynaklanıyor. Mezun olduğumda bir fabrikaya başvurdum. Beni diplomam üzerinden değil de görme engelim üzerinden değerlendirdiler, telefon santralinde çalıştırdılar. Bir görme engellinin neler yapacağını bilmiyorlar. Daha sonra Bursa'da yerel bir gazetede gazetecilik yaptım. Oradan sonra da Bursa Nilüfer Belediyesi'nin engelliler kadrosunda yer aldım. Şimdi de gönüllü olarak engelli arkadaşlara yardım etmeye çalışıyorum. Çünkü bizi birer birey olarak görmüyorlar."



Engellerden korkmayın


Görme engeline rağmen birçok maratonu dereceyle bitiren ve dağların zirvelerine tırmanan Necdet Turhan, görme engellilere ve ailelerine birtakım mesajlar veriyor. "Yaşamdan ve engellerden korkmayın. Mücadeleci olun. Sorunlar her türlü çözülür. Yeter ki ne yapacağınızı bilin. Özel eğitimleri muhakkak alın. Çocukları evde tutmayın, onların iş sahibi olmasını sağlayın. Topluma kazandırmaya çalışın."





Tırmanışlar


*2002 Ağrı Dağı 5137 metre


*2008 Klimanjero 5895 metre


*2010 Month Blanc 3500 metre


*2014 Colorado-Sherman 4280 metre





Maratonlar


*2002 NewYork Maratonu


*2004 Atina Klasik Maratonu


*2005 Japonua dünya Körler Maratonu


*2006 Sidney Maratonu


*2007 Mısır-Luxor Maratonu















#Necdet Turhan
#Avustralya
#Körler Rehabilitasyon Merkezi
7 yıl önce