|

Derste başarılı olmanın yolları

Çocukların eğitim hayatında başarılı olabilmeleri için öncelikle buna istekli olmaları ve ebeveynlerinde eğitimin değerini çocuklarına hissettirmeleri gerekiyor. İşte eğitim hayatında öğrenci başarısını etkileyecek faktörler ve önemli uyarılar.

Yeni Şafak
10:54 - 15/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 12:14 - 15/09/2018 Cumartesi
IHA
Çocuğunuza okulun ona şu anda ve gelecekte ne gibi katkıları olacağını anlatın.
Çocuğunuza okulun ona şu anda ve gelecekte ne gibi katkıları olacağını anlatın.

Psikolog Meral Avcı, çocukların eğitim hayatında başarılı olabilmeleri için öncelikle buna istekli olmaları gerektiğini söyleyerek, “Çocukların, bir şeyi istemesi için aklına yatması gerek. Çocuğun mantığına uyması için okulun ona şu anda ve gelecekte ne gibi katkılarının olacağı anlatılmalıdır. Ebeveynler, eğitimin değerini çocuklarına hissettirerek aktarmalıdır. Anne ve babanın da okula, öğretmene ve eğitime değer veriyor olması gerekir ki bunu hissettirebilsinler” şeklinde konuştu.

Psikolog Meral Avcı, öğrenci başarısını etkileyecek faktörlerle ilgili anne babalara önemli uyarılarda bulundu. Avcı başarıya isteksiz çocukların nasıl motive edilebileceğini, eğitime değer veren ve başarmaya istekli çocukların da nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.

Çocuk istemezse başarı gelmez

Eğitimin, geleceğe açılan yeni bir sayfa olduğunu belirten Avcı şöyle konuştu:

  • “Çocuğu okula giden her anne baba onlar için en iyisini diliyor, bir önceki yıla göre daha planlı, düzenli ve başarılı olmalarını istiyor. Biliyorlar ki nasıl başlarsa o şekilde devam edecektir. Yeni başlangıçlar, bu nedenle önemlidir. ‘İyi başlasın, iyi bitsin’in umududur bu. Daha ilk haftadan itibaren çocuklarını nasıl yönlendirecekleri, öğretim yılını nasıl daha verimli hale getirebilecekleri üzerine kafa yorarlar. Öncelikle çocukların motivasyonu, isteği önemlidir. Çocuk istemedikten sonra, onun başarılı olmasını sağlayamazsınız. Çocukların, bir şeyi istemesi için akıllarına yatması gerekir. Bu durum, zorla olabilecek bir şey değildir. Mantığına uyması, aklına yatması için okulun ona şu anda ve gelecekte ne gibi katkılarının olacağı anlatılmalıdır. Çocuğun okula, öğretmene, eğitime ve eğitimle ilgili verilen tüm emeğe değer vermesi gerekir. Anne ve babalar, eğitimin değerini çocuklarına hissettirerek aktarmalıdır. Ancak büyük bir inançla aktarılan fikirler yeşerme olanağı bulur. Anne ve babanın okula, öğretmene ve eğitime değer veriyor olması gerekir ki bunu hissettirebilsinler. Ne söylediklerinin değil, ne yaptıklarının önemli olduğunu unutmamalı, davranışlarıyla bu değeri çocuğa göstermelidirler. Gerçek başarının temeli bu noktada yatmaktadır.”

Başarmaya istekli çocuklara öneriler

Öte yandan psikolog Avcı, eğitime değer veren, istekli çocukların da başarılı olabilmesi için dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu kaydetti, şu önerilerde bulundu:

Dersi iyi dinleyin:
Çocukların dinlemenin, dersi derste dinlemenin önemini kavraması gerekiyor. İyi bir dinleyici olmak, çaba isteyen bir eylem olup, işitsel dikkati yoğunlaştırabilme becerisini de artırması bakımından oldukça önemlidir.
Ders tekrarı yapın:
Günlük ders tekrarı yapmayı, alışkanlık haline getirin. Öğrenmek için pekiştirme yapmak şarttır.
Uyku/uyanıklık düzeninin sağlıklı olmasını sağlayın:
Beyin gelişimi ve zeka kapasitesini kullanmayla uyku sağlığı doğrudan ilişkili olup, bu konuda bir sorun varsa, nöroloji uzmanına başvurmalısınız.
Sağlıklı beslenme alışkanlığını sürdürün:
Beslenme, zihinsel gelişimi ve öğrenme kapasitesini destekler. Sağlıklı beslenmeyle ilgili gereksinim halinde diyetisyen desteği alabilirsiniz.
Teknolojik aletleri işlevsel yani işe yarar şekilde kullanın:
Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi yaşantımızı kolaylaştıran teknolojik aletleri kullanırken dikkatli olmalıyız. Sosyal medyada, oyun ve sohbet platformlarında zaman geçirmek çok eğlenceli olabilir. Zamanımızın büyük kısmını buralarda harcamak, başarıya giden yolda önümüzde büyük bir engeldir.
İyi bir zaman yöneticisi olun:
Planlı, programlı olabilmek ve zamanı verimli kullanabilmek için gayret etmek zorundayız. Okulda verilen görev, sorumluluk ve ödevler için elinden gelenin en iyisini, zamanında ortaya koyun.
Sorumluluk alın:
Sorumluluk bilinci öğrenmeyle birlikte gelişir. Bu konuda kendimizi geliştirmek adına görevlerimizi özenle yerine getirmeliyiz.
Öğrenmeyi ilke haline getirin:
Öğrenmeyi ilke haline getirin ve bu öğrenme sürecinde çevredeki olanaklardan yararlanmayı alışkanlık haline getirin. Sadece okulda öğrendiğiniz bilgilerle sınırlı kalmayın. Şehrimizde, ülkemizde görüp, öğrenebileceğimiz neler olduğunu bulmanız gerekir. Tarihi yerler, müzeler, doğal güzellikler, kütüphaneler, öğrenci kampları, bilimsel etkinlikler, festivaller, konserler vb. gibi çok çeşitli seçenekler değerlendirilmelidir.
Çözüm odaklı davranın:
Okul yaşamında karşılaşılabilecek iniş - çıkışlar karşısında çözüm odaklı davranın. Öğrencilik yaşayıp da zayıf not almamış kişi yoktur. Başarı, her dersten sürekli yüksek not almak değil, düşük not aldığınızda bunu kendi lehinize nasıl çevirebileceğinizi bulmaktır.
#Okul
#Ders
#Çocuk
#Başarı
6 yıl önce