|

Doğru teşhis için 'epilepsi nöbetini görüntüleyin'

Doktorlar epilepsi nöbetinde, hastanın kendi durumunu anlatmasından çok nöbet anının cep telefonuyla görüntülenmesinin doğru teşhis ve tanı noktasında yüzde 90 doğru karar vermede etkili olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak
16:23 - 8/09/2017 Cuma
Güncelleme: 16:47 - 8/09/2017 Cuma
AA
Uykusuzluk ve açlığın yanı sıra aşırı stres ve yorgunluk nöbetleri tetikliyor.
Uykusuzluk ve açlığın yanı sıra aşırı stres ve yorgunluk nöbetleri tetikliyor.

Türk Epilepsi İle Savaş Derneği Sözcüsü Prof. Dr. Zeki Gökçil, "Epilepsi nöbetinde hastanın kendi durumunu anlatmasından çok nöbet anının cep telefonuyla görüntülenmesi, teşhis ve tanı noktasında yüzde 90 doğru karar vermemizi sağlıyor" dedi.

Prof. Dr. Gökçil, dünyada ortalama her 100 kişiden birinde epilepsi görüldüğünü, bunun nöbetinin neredeyse her hastada ayrı özellik gösterdiğini söyledi.

Uykusuzluk ve açlığın yanı sıra aşırı stres ve yorgunluğun nöbetleri tetiklediğini anlatan Gökçil, genelde nöbetlerin yüzde 75'inin ilaçlarla kontrol edilebildiğini dile getirdi.

Nöbet türünün ayrımının önemine dikkati çeken Gökçil, çok az sayıda da olsa yanlış tedavinin, bazen bireylere ömür boyu zarar verebildiğini söyledi.

Görüntülerle yanılma oranı yüzde 25'ten 7'lere düştü

Hastanın nöbet anının görüntülenmesinin büyük önem taşıdığını anlatan Gökçil, şöyle devam etti:

"Eskiden epilepsi hastası diye takip ettiğimiz kişileri 1 ile 7 gün arasında hastaneye yatırıp, elektrotları başına takarak nöbet anlarının kaydını yapıyorduk. Gördük ki dirençli olduğunu düşündüğümüz hastaların dörtte biri epilepsi hastası değilmiş, geçirdikleri ataklar psikolojik nöbetmiş. Anlatımla teşhis konulmaya çalışıldığı için net teşhis konulamıyor. Nöbet anını görüntüleyip gelenlerde yanılma oranımız yüzde 25'lerden 7'lere kadar düştü. Gözler, yüz, kol ve ayaklardaki kasılmaların, hastanın hareketlerinin çekilmesi büyük önem taşıyor" dedi.

#Epilepsi nöbeti
#Epilepsi
#Epilepsi nöbetinde görüntü
7 yıl önce