|

Fransızlara karşı haber almada kullanıldı

Tarihi çok eskilere dayanan özellikle Toroslarda ve Adana yöresinde yetişen hambeles (murt) meyvesinden dondurma üretildi. Adana’nın Karaisalı ilçesinden hasat edilen murt meyveleri, Köse Tatlıcılık imalat tesislerinde keçi sütü ile birleştirilerek yeni bir aroma ile tezgahlardaki yerini aldı.

Yeni Şafak
09:39 - 22/12/2018 Cumartesi
Güncelleme: 09:45 - 22/12/2018 Cumartesi
IHA
Murt
Murt
Köse Tatlıcılık Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Karahan, murtun, sağlık açısından birçok faydası olduğunu ifade ederek, "İçeriğinde bulunan uçucu yağ asitleri, sitrik asit ve doğal şekerden ötürü şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir meyve olan murt, bağırsak ve kalp damar hastalıklarını iyileştirmede de etkili. Antiseptik özelliği sayesinde cilt hastalıklarına da iyi geldiği belirtilen murt meyvesinin
A vitamini bakımından zengin
olmasından dolayı da göz sağlığını koruyucu etkileri de mevcut” dedi.

Fransızlara karşı haber almada kullanıldı

Murt meyvesinin Adana için çok önemli olduğunu ve Karaisalı ilçesinin diğer adının da "Murtçu" olduğunu, bunun sebebinin kentin kurtuluşunda işgalci Fransızlara karşı yerel halkın haber alma ve örgütlenmesinde murt meyvesini kullanmalarından kaynaklandığını dile getirdi.

Şehrin kurtarılmasında önemli fayda sağladı

O dönem şehirdeki Fransız askerlerinin konakladıkları yerleri, askeri güçlerini öğrenmek isteyen yerel örgütlenmelerin murt meyvesi satmak bahanesiyle Adana’ya gelip bilgi topladıklarını belirten Karahan, ilerleyen zamanlarda murt getirdikleri eşyaların altına silahlarla kente gelerek şehrin kurtarılmasında önemli fayda sağladıklarını hatırlattı.


#hambeles
#Murt
#Adana
5 yıl önce