|

Gerekmedikçe MR'a girmeyin

OECD verilerine göre, Türkiye, dünya genelinde manyetik rezonans görüntüleme uygulamasında birinci, bilgisayarlı tomografide ise sekizinci sırada yer alıyor. Gerekmedikçe radyolojik yöntemlerin kullanılmaması gerektiğini söyleyen Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya, bu yöntemlerin vücuttaki tüm dokuları görüntülediğini ve gerektiğinde muhakkak kullanılması gerektiğini kaydetti.

Yeni Şafak
15:37 - 7/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 12:50 - 7/11/2016 Pazartesi
AA
Uzmanlar gerekmedikçe radyolojik yöntemlerin kullanılmasının yanlış olduğunu belirtiyor.
Uzmanlar gerekmedikçe radyolojik yöntemlerin kullanılmasının yanlış olduğunu belirtiyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) son verilerine göre, Türkiye, manyetik rezonans görüntüleme (MR) uygulamasında dünya genelinde birinci, bilgisayarlı tomografide (BT) sekizinci sırada bulunuyor. Uzmanlar ise gerekmedikçe radyolojik yöntemlerin kullanılmasının yanlış olduğunu belirtiyor.



Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya, yaptığı açıklamada, "tıbbın görünen yüzü" olarak ifade edilen X ışınlarının en yaygın kullanıldığı alanlardan birinin röntgen olduğunu, BT, ultrasonografi ve MR yöntemlerinin röntgeni izlediğini söyledi.Bu yöntemler sayesinde, vücudun derinliklerindeki tüm dokuların en ince detayına kadar görüntülenebildiğini, tanının çok daha net konulabildiğini anlatan Kaya, girişimsel radyolojiyle de tedavi imkanı sağlanabildiğini vurguladı.Kaya, sağlık hizmeti almak için başvuran vatandaşların, bu tür görüntüleme tetkiklerini yaptırmak için ısrarcı olduğunu dile getirdi.



Gerekmedikçe kullanmayın


Radyolojik tetkiklerin sağlığa olumsuz etkisinin, yararlarıyla kıyaslandığında önemsiz düzeyde olduğuna dikkati çeken Kaya, "X ışınları ve cep telefonlarında kullanılan enerjiler aynı gruba girer. Her ne kadar aynı enerji seviyesine ve aynı fiziksel özelliklere sahip olmasa da ikisi de aynı grupta yer alır ve zararı olmadığını söylemek mümkün değil. Gerekmedikçe kesinlikle radyolojik yöntemlerin kullanılması yanlıştır ancak gereklilik halinde şüphesiz uygulanmalıdır." dedi.



Röntgen, BT, anjiografi ve mamografide de X ışını kullanıldığını, en yüksek dozun BT'de bulunduğunu anlatan Kaya, hastalık belirtisi ya da daha önce bilinen hastalığın takibinin olmaması durumunda gereksiz yere tomografi yaptırılmasının da uygun bulunmadığını söyledi.



#Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü
#Tamer Kaya
#Radyoloji
#MR
7 yıl önce