|

Gribi aşıyla safdışı edin!

Gripten korunmanın en etkili yolunun aşı olduğunu belirten uzmanlar, grip aşısının yüzde 80'lik bir koruma sağladığını belirtiyorlar.

Yeni Şafak
00:00 - 12/09/2001 Çarşamba
Güncelleme: 15:32 - 11/08/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Her yıl milyonlarca kişiyi yataklara düşüren, binlerce kişinin de ölümüne yol açan gribe karşı korunmanın en etkili yolunun aşı yaptırmak olduğu bildirildi. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, gribin ne kadar tehlikeli olduğunun 1918'de başlayan ve tüm dünyayı sararak 25 milyon insanın ölümüne neden olan salgınla anlaşıldığını vurguladı. Hastalığın her yıl yaygınlığı ve şiddeti farklı salgınlarla ortaya çıktığını belirten Küçükusta, "Grip, her 10-15 yılda bir tüm dünyaya yayılan salgınlar yapar. 1957, 1968 ve 1977'deki son üç salgın da Çin'den başlamış, buradan doğuya ve batıya yayılmıştır. En son salgın 1977-78 yıllarında görüldüğü için, önümüzdeki yıllarda tüm dünyayı sarabilecek bir salgın bekleniyor" dedi.



Etkisi 15 gün içinde gösteriyor


Gribin her yıl Ekim-Nisan ayları arasında ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. Küçükusta, gribe karşı aşının, yapıldıktan 15 gün sonra etkisini göstermesi nedeniyle en uygun dönemin Eylül-Ekim ayları olduğunu söyledi. Prof. Dr. Küçükusta, grip aşısının Dünya Sağlık Örgütü'nce (WHO) dünyanın 70 ülkesindeki 110 laboratuvarda bir önceki yıl en çok rastlanan virüslere dayanılarak hazırlandığına işaret etti.



GRİBİN EN CİDDİ TEHLİKESİ ZATÜRREE


Gribin en çok korkulan tehlikesinin zatürree olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Küçükusta, virüslerin akciğer dokusu içinde üremesiyle veya hastalık nedeniyle savunması zayıflamış akciğerlere başka bakterilerin yerleşmesiyle zatürree hastalığının ortaya çıkabileceğini bildirdi. Ateşin 3 günden fazla sürmesi veya düşen ateşin birkaç gün sonra yeniden yükselmesinin, öksürük, balgam, nefes darlığı ve morarmanın zatürree olasılığını düşündürmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Küçükusta, ortakulak iltihabı ve sinüzitin de gribin özellikle çocuklarda sık görülen tehlikelerinden olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Küçükusta, grip hastalığının astımlılarda ve kronik bronşitli hastalarda tedaviye zor cevap veren şiddetli nefes darlığı krizlerine yol açabileceğini belirterek, bu hastaların grip aşısı olmaları gerektiğini söyledi.


#Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
#İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları
#Grip
23 yıl önce