|

Grip olmamak için çamaşır ütüleyin

Kış mevsiminin ortasındayız ve etrafımızda hastalıklar kol geziyor. Her evde en az bir kişi grip oluyor. Uzmanlar, bu dönemde salgınların olabileceğine dikkat çekerken gribe karşı korunma yöntemlerini Yeni Şafak'a anlatırken, evde uygulanılabilecek pratik yöntemlerden bahsetti.

Yeni Şafak ve
10:16 - 29/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 10:23 - 29/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak
Gripten korunmak için çamaşırları mutlaka ütüleyin. Ancak çamaşırları yıkarken mikropları öldürmek için çamaşır suyu katkılı deterjanları kullanmalıyız
Gripten korunmak için çamaşırları mutlaka ütüleyin. Ancak çamaşırları yıkarken mikropları öldürmek için çamaşır suyu katkılı deterjanları kullanmalıyız

Grip, her sene kış aylarında grip virüslerindeki mutasyonların derecesine bağlı olarak büyük veya küçük salgınlarla kapımızı çalan bir hastalık. Grip virüsünün A, B ve C olmak üzere başlıca üç türü vardır ve salgınlara öncelikle A daha sonra B tipi virüsler yol açar. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde; çocuklarda, yaşlılarda ve kalp, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu kadar ciddi sonuçlara yol açan grip, halk arasında genellikle soğuk algınlığı ile karşılaştırılmaktadır. Grip ilk 24-72 saat arasında bulaşıcı hale gelir ve istirahat ile 7-10 gün içinde geçer. Ancak bazı durumlarda hastalık ölümcül noktalara kadar gidebilir. Bu nedenle hastalarda belirtiler şiddetliyse, durum giderek kötüye gidiyorsa, ateşiniz düşmüyorsa (veya şu durumlar söz konusu ise: nefes alma zorluğu, kalıcı ateş, kusma, ağrılı yutma, kalıcı öksürük, kalıcı tıkanıklık ve baş ağrısı) mutlaka hekime başvurmanız gerekir. Hastaların kesinlikle hekime başvurmadan ateş düşürücü ilaçlar ya da antibiyotik kullanmaması gerekir.



Çocuklar riskli grupta

Bilindiği üzere gripten en çok çocuklar etkileniyor. Çocuk acil bölümlerinin kış mevsimlerinde dolup taşmaları da bu sebepten. Peki çocuklarımızı korumak için neler yapmalıyız? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd.Doç. Dr. Banu Yazıcı, çocuklara el yıkama alışkanlığının kazandırılması gerektiğini belirterek, “Anaokulu döneminden itibaren çocuklarımıza bulaşıcı hastalıklardan korunmak için 15 saniyede el yıkama eğitimleri verilmeli. Çünkü yuvaya giden bir çocuk grip olup hapşırdığı zaman eline bakteriler yapışacak daha sonra bu çocuk ya arkadaşıyla oynarken eli eline değecek, temasla hastalık bulaşacak. Başka bir arkadaşı aynı oyuncakla oynadığında yine temasla infekte olacak. Dolayısıyla çocuklarımıza el yıkamayı onları enfeksiyondan korumuş olacağız” diye konuşuyor.



Sınıflar, ev havalansın

Öğretmenlerin ve anne-babaların da tuvalet eğitimini düzgün bir şekilde vermesi gerektiğine dikkat çeken, Yrd.Doç.Dr Yazıcı, “Ayrıca okul yönetiminin ve ailelerin bir başka yapması gereken şey sınıflarının veya çocukların odalarının yeteri kadar havalandırılmasını sağlamak. Çünkü bakteriler kalabalık ortamda daha çabuk yayılır, odayı havalandırdığınız zaman bakterinin o ortamda kalmasını bir nebze sağlamış olursunuz. Anaokullarının veya ailelerin çocukların oyuncaklarını haftada bir kere yıkaması veya tozlarının alması gerekir, ancak çocuklar odada yokken bunu yapması gerekmektedir. Mümkünse tüylü oyuncak ve halı bulundurulmaması özellikle alerjik çocukların ataklarını önlemekte etkili” diyor.



Çamaşır ütüleyin

Evde küçük önlemler alınabileceğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yazıcı, “Aileler okula giderken çocuklarının çantalarına el eatiseptikleri koyabilirler. Aile üyelerinin ortak kullandığı havlu ve mutfak bezlerini,çarşaf ve nevresimleri her hafta değiştirmeliyiz çünkü özellikle (grip ,konjunktivit-göz iltihabı-ishal, uçuk vb) bulaşıcı hastalıklarda korunmak için temas çok önemli ve bundan korunmak için de yine hijyen ön planda. Çamaşırları mutlaka ütüleyin. Ancak çamaşırları yıkarken mikropları öldürmek için ısıya ve çamaşır suyu katkılı deterjanları kullanmalıyız” diye konuşuyor.



Beslenme çok önemli

Güçlü bir bağışıklık sistemi için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku ve stresten uzak durabilmek çok önemlidir. Sigara kullanımı, çok yağlı beslenme, hava kirliliği gibi birçok etken serbest radikal denilen maddelerin oluşmasına sebep olur. Bu maddeler hücre içine girer ve hücrelerde hasara neden olarak kalp, kanser, diyabet, grip, nezle gibi hastalıkları oluşturur. Yediğimiz birçok besinde bulunan antioksidanlar ise bu serbest radikalleri etkisiz hale getirip bağışıklık sistemimizi güçlendirir. En iyi antioksidan kaynakları, taze sebze ve meyveler, A, E, C vitaminleri ve selenyum. Sofrada sebze, bakliyat, salata mutlaka olmalı. Turşu, sirke, yoğurt, ayran, kefir gibi mayalı gıdalar tüketilmeli. Bunun yanında haftada en az 2 gün balık tüketilmeli. Köy tereyağı ve soğuk sıkım zeytinyağı mutlaka kullanılmalı. Yumurta, peynir, zeytin ve koyu yeşillikler kahvaltının olmazsa olmazı yapılmalı.



#Grip
#Gripten korunma yöntemleri
#Kış
#Hastalık
#Beslenme
#Hijyen
#Çamaşır ütülemek
#Önlem
#Hastalık önlemleri
#Ateş
#Bağışıklık sistemi
7 yıl önce