|

Hayvan sevgisi hayata bağlıyor

İster çocuk ister erişkin olsun, özellikle evcil hayvanlarla iyi ilişkiler kurulduğunda insanların hayatla bağı artıyor. Özellikle çocukların ahlaki değerlerinin gelişmesinde, kendine saygı ve özgüvenlerinin artmasında ve sosyal beceri ve empati yeteneğinin gelişmesinde evcil hayvan sevgisinin faktörü büyük.

Yeni Şafak ve
06:00 - 7/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 05:46 - 7/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Hayvan sevgisi çocukların ailesiyle, arkadaşlarıyla ve dolayısıyla hayatla bağını kuvvetlendiriyor. Çocuğun çıkar gözetmeden bir hayvanla sevgi bağı oluşturması ve sorumluluk alması onu hayata hazırlayarak anne babalara da önemli kolaylıklar sağlıyor. İnsan ruhunun bir parçası hayvan sevgisini tadana kadar adeta uyanmıyor.



Çocuk ve Ergen Psikoloğu Uz. Psk. Elit Bıyıkoğlu çocukların kişisel gelişiminde hayvan sevgisinin önemi hakkında Yeni Şafak'a bilgi verdi.



Ergenlik döneminde özgüveni artırıyor


Evcil hayvanı beslemenin çocukların kendi kararlarını kendi verebilen bir birey olma becerilerini arttırdığına dikkat çeken Elit



Bıyıkoğlu şöyle devam ediyor.


"Özellikle çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde evcil hayvanı olan çocuklar yaş itibariyle hayvanın bakımı ile ilgili konularda daha fazla sorumluluk alırlarsa kendilerine olan özgüvenleri de artıyor."





Psk. Elit Bıyıkoğlu, evcil hayvanı ile doğru bir bağ kuran çocukların daha yardımsever davranış gösterdiklerini de ifade ediyor.


Kedi ve köpek empatiyi geliştiriyor Çocuklarda empati gelişiminin ne çeşit bir evcil hayvan beslendiğine göre de değişebildiğini söyleyen Bıyıkoğlu "Araştırmalar çocukların köpek ve kedi beslemesinin diğer hayvanları beslemeye oranla daha fazla empati yeteneğini geliştirdiğini ortaya koyuyor" diyor.



Kardeşlik ilişkileri de kuvvetleniyor


Evde evcil bir hayvan olması, ailenin birlikte geçirdiği zamanın süresini de artırarak aile iletişimini de olumlu etkiliyor. Kardeşlerin de birbirleriyle olan ilişkilerini olumlu yönde etkilediğine dikkat çeken Psk. Bıyıkoğlu, ailelere ise şu önerilerde bulunuyor: “Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta, evcil hayvanın refahı ve bakımından ilk olarak kendilerinin sorumlu olduğunu unutmamak ve çocuklarına örnek bir rol model olarak hayvan sevgisini aşılamaya özen göstermek."


#Elit Bıyıkoğlu
#Hayvan sevgisi
#evcil hayvanlar
8 yıl önce