|

Her 4 kişiden biri bu hastalıktan ölüyor

Prof. Dr. Mahmut Şahin 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Kan basıncının normal değerlerden fazla olması olarak tanımlanan hipertansiyonun her 4 ölümden birinin nedeni olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şahin, dünyada ise her yıl 7,6 milyon kişinin ölüm nedeninin yüksek tansiyon olduğunu belirtti. Şahin, hipertansiyon hastalarının yüzde 42'sinin bunun farkında olmadığını ifade etti.

Yeni Şafak
13:19 - 16/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 13:23 - 16/05/2016 Pazartesi
AA
Halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyon her sene milyonlarca insanın ölüm sebebi olarak açıklanıyor.
Halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyon her sene milyonlarca insanın ölüm sebebi olarak açıklanıyor.

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin, halk arasında yüksek tansiyon alarak bilinen hipertansiyonun, dünyada her yıl 7.6 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek, "Ülkemizde her dört ölümden birinin nedeni hipertansiyona bağlı hastalıklardır." dedi.



Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şahin, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla, yaptığı açıklamada, kan basıncının normal değerlerden yüksek olması olarak tanımlanan hipertansiyonun (HT), önlenebilir bir ölüm nedeni olduğunu belirtti.



Genç-yaşlı demeden herkesi etkiliyor


Hipertansiyon sıklığına ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Şahin, ulusal ölçekli büyük çalışmalarda 18 yaş üzeri erişkinlerde her üç kişiden birinde, 50'li yaşlardan itibaren de her iki kişiden birinde, hipertansiyon görüldüğünü ifade etti. Prof. Dr. Şahin, "31 Aralık 2015 itibarıyla Türkiye nüfusunun yaklaşık 79 milyon olduğu kabul edildiğinde, 18 yaş üzeri 15.5 milyon kişide hipertansiyon rahatsızlığı öngörülmektedir." dedi.



Türkiye'de hipertansiyon sıklığının ve bölgesel değişkenlerin ulusal ölçekli araştırma ile ortaya konulduğunu vurgulayan Şahin, "Bu alanda yapılan çalışmalar, hipertansiyonun en sık Karadeniz bölgesinde ve onu Marmara bölgesinin takip ettiğini gösteriyor. Hipertansiyon, en az Akdeniz ve Ege bölgelerinde görülüyor." diye konuştu.





Kent yaşamı tetikliyor mu?


Türkiye'de kentlerde yaşayan erkeklerde 50 yaşından sonra ortalama kan basıncının, kırsal kesime göre, daha yüksek bulunduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi:



"Kadınlarda böyle bir fark yok. Tüm yaş gruplarında kan basıncı kadınlarda daha yüksektir. Türk kadınında kan basıncının erkeğe göre, daha yüksek oluşunda da obezite önemli sayılabilir. Hipertansiyon tüm dünyada yaşla birlikte artış gösteriyor. Türkiye'deki ortalama ömrün her yıl arttığı düşünüldüğünde hipertansiyon ilerleyen yıllarda daha da önemli bir problem olacaktır. Hipertansiyon, dünyada her yıl 7.6 milyon kişinin ölümüne, 90 milyon kişinin maluliyetine yol açmaktadır. Sağlık verilerine göre, ülkemizde her dört ölümden birinin nedeni hipertansiyona bağlı hastalıklardır. Hipertansiyon, başta kalp-damar hastalıkları ve inme gibi hastalıkların gelişmesinde en önemli etkendir. Büyük tansiyon olarak bilinen sistolik kan basıncında 2 mmHg'lık azalma, kalbi oluşturan kas dokusunun beslenebilmesi için gerekli kanı taşıyan koroner arter hastalığına bağlı ölümlerde yüzde 7, inmeye bağlı ölümlerde yüzde 10 azalmaya yol açar."





Obezite, hipertansiyon riskini artırıyor


Prof. Dr. Şahin, hipertansiyona bağlı ölümlerin önlenebilmesi için farkındalığın artırılması gerektiğine işaret ederek, "Türkiye'de hipertansiyon farkındalık oranı yüzde 58.1. Farkındalık, kadınlarda yüzde 63.2, erkeklerde yüzde 48.5. Yani, hipertansiyon olanların yüzde 42'si bunun farkında değil." değerlendirmesinde bulundu.



Türkiye'de kadınların farkındalığı ve tedavi sıklığının erkeklere göre daha yüksek olmasına karşın, tedavi kontrol oranlarının daha düşük saptandığına dikkati çeken Şahin, yaşın ilerlemesiyle kontrol sıklığının da düştüğünü belirtti. Prof. Dr. Şahin, obezite sıklığının artmasıyla hastalığın görülme oranlarının da yükseleceğinin öngörüldüğünü bildirdi.



#Hipertansiyon
#Kalp ve Damar Hastalıkları
#Türk Kardiyoloji Derneği
#Mahmut Şahin
#Yüksek tansiyon
#Tansiyon
8 yıl önce