|

Hız değil akıl kazanır

Moto3’teki ilk yarışını birinci bitiren Can Öncü, bu klasmanda en genç yarışan ve şampiyon olan sporcu oldu. 15 yaşındaki Öncü, “Yarışta herkes deli gibi gidiyordu. Ben de öyle giderim normalde ama orada strateji yürütmeye çalıştım. Hızlı değil akıllı sürdüm” diyor.

İlker Nuri Öztürk
04:00 - 16/12/2018 الأحد
Güncelleme: 12:59 - 15/12/2018 السبت
Yeni Şafak
Can Öncü
Can Öncü

Motorsiklet dünyasının yıldız adaylarının yarıştığı RedBull MotoGP Rookies Cup’u şampiyonlukla tamamlayan Can Öncü, özel bir uygulama olan wildcard’la İspanya Ricardo Tormo pistindeki sezonun son yarışına katıldı. 15 yaşındaki Öncü, Moto3’teki ilk yarışını birinci bitirirken Grand Prix yarışında yer alan en genç rekorunu kırdı. Türkiye’ye zaferle ve yeni umutlarla dönen Öncü, son yarışı için şunları söylüyor: “Yarışta herkes deli gibi gidiyordu. Ben de öyle giderim normalde ama orada strateji yürütmeye çalıştım. Hızlı değil akıllı sürdüm. Bir viraja birinci giriyordum, altıncı çıkıyordum. Lastikleri fazla eskitmemeye, grupta kalmaya gayret ettim. Son turlarda atak yapmaktı hedefim ve öyle de yaptım. Şampiyon olduğum yarışı toplamda birinci bitirmek de ayrı bir mutluluk verdi.”

İKİZİMLE ARAMIZDA REKABET VAR

2003 yılında Alanya’da doğup büyüyen genç sporcu ikiz kardeşi Deniz’le beraber yarışlara katılıyor. 8 yaşında ilk zaferini elde eden genç sporcu, motorla tanışmasını ve yarış macerasını şu sözlerle anlatıyor: “İki yaşında dört tekerli bisiklet kullanıyorduk, sonra babam onu iki tekerlekli bisiklete çevirdi. Babamı işten alıp dönerken kırtasiye önündeki pocket bike motorsikletlere binerdik. Babam bu ilgimizi görünce bize birer motor aldı. 4 yaşında motor kullanmaya başladık. Yazın herkes yüzmeye giderken toprak pistte antreman yaptık. Sonra Kenan Sofuoğlu’yla tanıştık ve bize yol gösterdi, yarışlara katılmamız için öncülük yaptı. Onun tavsiyeleri bize katkı sağlıyor. Çin, Malezya, Katar, Japonya gibi ülkelerde yarıştık. Katıldığımız yerlerde kardeşimle birinci ve ikinci oluyorduk. Aramızda tatlı bir çekişme var.” Alanyalı bir babayla Norveçli bir anneye sahip olan ikizler, Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Almanca, Norveççe ve İsveççe biliyor.

SOFUOĞLU HEP YANIMIZDA

Jorge Martin, John McPhee gibi isimlerle yarışmanın heyecan verici olduğunu belirten Can Öncü, “Bu kadar genç yaşta kazandığım için ayrı bir mutluluk hissediyorum. Yarış öncesi hedefim iyi pilotlar Moto2’ye geçmeden onlarla yarışmak ve ilk 5’e girebilmekti. Birincilik sürpriz oldu” diyor. “Kenan ve Toprak (Razgatlıoğlu) abilerin yolunda ilerliyoruz. Bizden sonrakiler bilmeli ki çok antreman yapılırsa başarı geliyor” diyen Öncü, rol model aldığı Kenan Sofuoğlu için şunları söylüyor: “Süper Sport’un unutulmaz yarışçılarından biri. Fırsat buldukça telefonla konuşuruz. Yarışlar öncesi bizi motive eder. Bazen antreman yaparız. Her zaman yanımızda olur.” Her kategoride farklı bir deneyim yaşadığını aktaran genç sporcu, “Her yarış farklı bir hazırlık istiyor. Asya Kupası’nda motor sürmesini öğreniyorsunuz neredeyse. Rookies Kupası’nda ise daha fazlasını öğreniyorsunuz. Junior World Şampiyonası’nda takımla birlikte çalışmayı öğreniyorsunuz” diyor. Motor yarışlarının her kategorisinde başarı elde eden Can Öncü’yü gelecek yıl RedBull KTM takımında Moto3’te takip edeceğiz.


Adım adım ilerliyoruz

İlk yarışlarında kardeşinin gerisinde kalan Deniz Öncü, yaşadığı omuz sakatlığını atlatıp hız rekorunu kırarak şampiyonluk yaşadı. Tayland’da ise iki podyum arka arkaya gören genç sporcu kariyerine yeni şampiyonluklar eklemek istiyor. Motorun üstünde korkunun aklına gelmediğini belirten Deniz Öncü, “Sadece bir sonraki hamlemi düşünüyorum. Herkesin MotoGP hayali vardır ama ben kendime küçük hedefler koyuyorum. Adım adım gittiğimde daha mutlu oluyorum. Şu anki hayalim Moto3. Orada yarışıp şampiyon olmak istiyorum. Daha sonra da Moto2 ve MotoGP’de başarı sağlamak.

#Moto3
#Can Öncü
#Deniz Öncü
٪d سنوات قبل