|

İçme sularında skandal

İçme suyu markalarının şişelerinde yapılan testler, hemen hemen hepsinde plastik parçacıklar bulunduğunu ortaya koydu. Fredonia'daki New York Devlet Üniversitesi'nde incelenen şişe sularıyla ilgili, Prof. Sherri Mason,"Peş peşe her markada içme suyu bulduk" dedi.

Yeni Şafak
11:29 - 15/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 11:35 - 15/03/2018 Perşembe
Diğer
İçme sularının birçoğunda plastik parçalar olduğu ortaya çıktı.
İçme sularının birçoğunda plastik parçalar olduğu ortaya çıktı.

Dokuz farklı ülkeden 250 plastik su şişesinin incelendiği araştırmayı gazetecilik kuruluşu Orb Media yaptı. Araştırma sonucunda her bir litre suda ortalama 10 plastik parçacığının bulunduğu, her birinin de insan saçından daha kalın olduğu anlaşıldı. Test edilen markalar, BBC'ye açıklamalarında şişeleme tesislerinin yüksek standartlarda olduğunu söyledi.

Her markadan plastik çıktı

Şişe sular, Fredonia'daki New York Devlet Üniversitesi'nde incelendi. Araştırmaya katılan üniversitenin kimya profesörü Sherri Mason, "Peş peşe her şişede, her markada plastik bulduk" dedi ve ekledi:

"Bu, herhangi bir markayı doğrudan suçlama amaçlı değil, araştırma plastiğin her yere tesir ettiğini gösteriyor. Plastik toplumumuzun her yerine yayılan bir madde ve sularımızı da istila ediyor. Bunlar her gün tükettiğimiz en temel ürünler."

Mikroplastik olarak bilinen küçük plastik parçalarını yutmanın sağlığa zarar verdiğine dair bir kanıt yok ama olası etkilerine dair bilimsel çalışmalar yürütülüyor.

İşte o markalar:

Bu testler, şişe sularda bugüne kadar yapılan en büyük araştırma olarak kabul ediliyor. BBC'nin Blue Planet II belgesel dizisi de, plastik tüketiminin yaygınlaşmasıyla doğada oluşan zarara dikkat çekiyordu. Araştırmada 11 farklı küresel ve ulusal şişe su markası test edildi. Bu şişeler, nüfus olarak yüksek ve şişe su tüketiminin de nispeten fazla olduğu ülkelerden alındı.

Aquafina

Dasani Evian

Nestle Pure

LifeSan

Pellegrino


#Plastik
#Su
#İçme suyu
#Fredonia
#New Y ork
#Sherri Mason
6 yıl önce