|

İlk yardım eğitimi neden zorunlu?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmeliğe göre her kurum ve kuruluşta, yasal bir zorunluluk haline getirilen ilk yardım eğitiminin önemini anlatan Eğitmen Havva Kayır, “İlk yardım eğitimi insani bir zorunluluk” dedi.

Yeni Şafak
17:01 - 23/02/2016 Salı
Güncelleme: 17:28 - 23/02/2016 Salı
Yeni Şafak

İlk yardım eğitimi, Sağlık Bakanlığı İlk yardım Yönetmeliği kapsamı ve 4857 sayılı İş Kanunu ve ilgili yönetmeliklerce yasal zorunlu eğitimler kapsamında yer almaktadır.



İlk yardımın tanımında yer aldığı gibi sağlık görevlileri olay yerine ulaşana kadar kurumda bulunan kişilerin kaza veya hayati tehlikesi olan bir durumda müdahalesi gerekiyor. İlk yardımın önemi üzerine konuşan Eğitmen Havva Kayır ilk yardımın bazı kurum ve kuruluşlar tarafından önemsenmediğini söylüyor.



Tehlikeye ve nüfusa göre en az 1 kişi


İş kazalarının sıkça yaşandığı ülkemizde aslında ilk yardım eğitimi ihtiyaçtan öte zorunluluk gerektiriyor. Her kurumun kendi yapısına göre ilk yardım sertifikalı kişilerin kurumda bulunması gerektiğini söyleyen Eğitmen Kayır, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu ilk yardım yönetmeliğinin 16. maddesine göre, tüm kurum ve kuruluşlarda istihdam eden; az tehlikeli sınıfta yer alan her 20 çalışan için 1,tehlikeli sınıfta yer alan her 15 çalışan için 1, çok tehlikeli sınıfta yer alan her 10 çalışan için 1 kişi kurumlarda "Temel ilk yardım" sertifikasına sahip olması gerekiyor" dedi.



"Külfet olarak görülüyor"


Bazı kurumlarda personellerin bu eğitimi külfet olarak gördüğünü belirten Kayır, eğitim sonunda katılımcıların işin ciddiyetini kavradıklarını ifade etti. Kayır, "Ülkemizde her 5 saniye de 1 kişi hayatını kaybedebilmekte iken bu zorunluluk aslında isabetli olmuştur. İşverenlerin yasal zorunluluk adına çalışanlarına bu eğitimi sağlamasının aslında onlar için büyük bir şans olduğunu belirtmek isterim. İnsanlara ilk yardım bilinci oluşturmak adına çıktığımız bu yolda eğitimlerin öncesinde çalışan personellerin işlerinden fedakârlık ederek bu eğitime ayıracakları zamanı külfet olarak gördüklerine şahit oldum ancak eğitim sonunda katılımcılardan aldığımız memnuniyet ve önemini bizzat onlardan duymak bize daha büyük kitlelere ulaşma isteği uyandırdı. Ayrıca kişilerin ilk yardım eğitimi alarak hayat kurtarma bilincine ulaşmasının yanı sıra ilk yardımın bilinmesi ve sertifikaya sahip olunması onları iş hayatlarında da tercih edilen kişi yapacaktır" dedi.



İlk yardım insani zorunluluktur


İlk yardım anında saniyelerin bile hayati önem taşıdığını söyleyen Eğitmen Kayır sözlerine şöyle devam etti:



"Günümüzde acil tıbbi hastalıkların, kazaların şiddet olaylarının ve afetlerin ne sıklıkta gerçekleştiğini ve bu gibi olayların sadece geçenlerden ibaret olmayıp sizin ve sevdiklerinizin yani aslında hemen herkesin başına gelebilecek durum/durumların olduğu açıktır. Beklemediğimiz bir anda çevremizde ki birinin yaşamını tehdit eden bir durumla karşılaşması anında müdahale etmek için çok az zamanımız olabilir. Tıbbi yardım beklenmesi sırasında kaybedilecek her saniye önemli iken, bu aşamada ilk yardımın bir yasal zorunluluk değil insani bir zorunluluk olduğunu söylemek daha doğru olacaktır. "



İlk yardım belgesi nasıl alınır?


İlk yardımcı sertifika eğitim programı Sağlık Bakanlığından ilk yardım eğitimi verme ve ilk yardımcı sertifikası programı düzenleme yetkisi olan kurumlar tarafından düzenlenir. Sertifika, Sağlık Bakanlığı sertifikalı İlkyardımcı eğitim programına katılan ve kurs sonunda başarılı olan kişilere verilir. Kurs bitiminde Sağlık Bakanlığı yetkililerince hem teorik hem de pratik uygulamalı olmak üzere iki aşamalı sınav yapılır. Teorik sınavdan 85 ve üstü puan alan katılımcılar aynı gün uygulamalı sınava girmektedirler. Her iki sınavda da 100 tam puan üzerinden 85 puan alan kişilere İl Sağlık Müdürlüğünce ilkyardımcı sertifikası ve ilkyardımcı kimlik belgesi düzenlenir.



İlk yardım basit bir konu olmadığı gibi tercihe bırakılmadan herkesin öğrenmesi gereken insani bir ihtiyaç haline geldi. Ani bir kaza veya afet durumunda saniyelerle insan hayatının kurtarmayı sağlayan bu eğitim, iş yerlerinde emniyetli ve bilinçli çalışmak adına atılmış çok önemli bir adım konumundadır. Bu sebeple de ilk yardım Bakanlık tarafından öğrenilmesi "mecburi" bir eğitim haline getirilmiştir.



#Eğitmen Havva Kayır
#ilk yardım
#ilkyardım
#ilk yardım eğitimi
#ilk yardım sertifikası
#Sağlık Bakanlığı
#Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
8 yıl önce