|

İnce ve light sigara daha zararlı!

"İnce" veya "light" sigaraların akciğer kanserinin türünü değiştirdiği, daha zor tanı konulan ve daha hızlı ilerleyen tümör gelişimine yol açtığı bildirildi. Türk Toraks Derneği Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, sigara üreticilerinin satışı arttırmak amacıyla tütünü farklı şekillerde piyasaya sürdüğünü söyledi. İnce veya light sigaranın bilindiğinin aksine daha az değil daha fazla zarar verdiğini söyleyen Kılınç, sigaranın hangi kılıkta olursa olsun bir katil olduğunu belirtti.

Yeni Şafak
11:41 - 11/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 08:41 - 11/04/2016 Pazartesi
AA
İnce ve light sigaranın toplum içinde daha az zarar verdiği düşüncesinin yanlış olduğunu söyleyen uzmanlar, ince sigaranın daha zor teşhis edilen bir tümöre neden olduğunu ifade etti.
İnce ve light sigaranın toplum içinde daha az zarar verdiği düşüncesinin yanlış olduğunu söyleyen uzmanlar, ince sigaranın daha zor teşhis edilen bir tümöre neden olduğunu ifade etti.

"İnce" ya da "light" sigaraların akciğer kanserinin türünü değiştirdiği, daha zor tanı konulan ve daha hızlı ilerleyen tümör gelişimine yol açtığı bildirildi. Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, yaptığı açıklamada, tütün ve tütün ürünleri kullanımının başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yol açtığına işaret etti.



Sigara üreticilerinin, tütün kullanımını cazip kılmak amacıyla çeşitli formüller geliştirdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Kılınç, tütün ürünlerinin renginin, aromasının, ambalajının değiştirilmesinin veya daha az nikotin içermesinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmadığını vurguladı.



Tümör akciğerin uç kısmında oluşuyor


"İnce" veya "light" sigaraların akciğer kanseri türünde değişikliğe neden olduğunu belirten Prof. Dr. Kılınç, "Bu tip sigaraların kullanılması, akciğer kanserinin tipini değiştirdi. Kullanıcılar, nikotinden daha çok yararlanabilmek için daha derin nefes çekiyor. Artık kanser, akciğerin periferik denilen uç kısımlarında oluşuyor. Bunun teşhisi daha zor ve ilerlemesi daha hızlı. Eskiden ana bronşlarda oluşurdu" diye konuştu.



Tütün kullanımının azaltılabilmesi için tütün endüstrisinin kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Kılınç, sigaranın "katil", azmettiricisinin de "tütün endüstrisi" olduğu görüşünü ifade etti. Kılınç, "Katil, hangi kılığa girerse girsin, katil olma özelliğini yitirmez. Bu nedenle, tütün ürünü ister ince ister kalın ister sigara ister puro ister nargile ister çiğneme tütünü olsun hepsi katildir." dedi.



Prof. Dr. Kılınç, talebin azaltılabilmesi için "düz paket" uygulamasına geçilmesi, paketlerin üstündeki fotoğrafların daha caydırıcı nitelikteki yeni fotoğraflarla değiştirilmesi ve ürünlerin içindeki katkı maddelerinin yasaklanması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Kılınç, yapılacak düzenlemelerle tütün ürünlerine ulaşımın zorlaştırılması ve satış noktalarının azaltılmasının zorunlu olduğunu kaydetti.






Light yasaklanınca renkleri değiştirdiler


Çalışma Grubu üyelerinden Prof. Dr. Elif Dağlı da sigara endüstrisinin en önemli taktiğinin "risk azaltıcı ürünler" görüntüsü vererek pazarlama olduğunu söyledi. Dağlı, şöyle konuştu:



"Bunu yaparken 'light' adında sigara ürettiler. Onu yasakladık, bu sefer renk sıkalasıyla bunu yapmaya başladılar. Şimdi de ince sigara üzerinde yoğunlaştılar. Kullanıcı, bu tip sigarayı içtiğinde daha az nikotin aldığını düşünüyor. Halbuki, vücut toplam alması gereken, bağımlı olduğu nikotin miktarını bir şekilde alıyor. Çünkü, kullanıcı daha öncekinden daha çok sigara içiyor ve sigara firmalarını daha çok zengin ediyor."






#elektronik sigara
#ince sigaralar
#kanser
#Prof. Dr. Elif Dağlı
#Tütün
#Tütün Kontrolü
8 yıl önce