|

İsrailli liderleri yargılayacağım

Ahed Tamimi Filistin’in özgürlük mücadelesine yeni bir boyut getirdi. Tutuklu kaldığı sekiz ay boyunca dünyadaki İsrail karşıtlarının desteğini alan 17 yaşındaki genç kız , “Uluslararası hukuk okuyacağım, çünkü İsrail işgal liderlerinin yargılanmasını istiyorum” diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 5/08/2018 Pazar
Güncelleme: 10:30 - 5/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
Ahed Temimi.
Ahed Temimi.

Filistin’in Cesur Kızı” olarak bilinen Ahed Tamimi’yi tüm dünya 12 yaşında iken tanıdı. İsrail askerlerine yumruğunu doğrultup kardeşi Muhammed Tamimi’yi koruduğu anların karesi hafızalara kazındı. Bu cesur çıkışının ardından 2012 yılında Hanzala Cesaret Ödülü’nü almak için Türkiye’ye geldi ve büyük bir ilgi gördü. Küçük yaşına rağmen işgalcilere karşı gösterdiği dirençle Müslümanların sevgisini kazandı.

Cezaevine girmekten korkmuyorum

Filistin’in özgürlük mücadelesini ailesiyle birlikte sürdüren Ahed Temimi, Aralık 2017’de tekrar gündeme oturdu. Batı Şeria’nın Nabi Saleh köyündeki evlerinin önünde duran iki silahlı İsrail askerine direnen görüntüleri sosyal medyaya düşmesinin ardından annesi ve kuzeniyle birlikte gözaltına alındı. Tamimi’ye aralarında “güvenlik güçlerine saldırmak ve şiddeti kışkırtmak”ın da bulunduğu 12 farklı suçlama yöneltildi. Geçtiğimiz günlerde serbest kalan Tamimi’nin sekiz ay süren tutukluluk süresi onu İsrail karşıtı eylemlerin simgesi haline getirdi. “Free Ahad Tamimi” sloganıyla dünyanın her yerinde çocukları hapseden İsrail’e tepkiler yükseltildi. Ahed’e destek olanlara karşı operasyonlar yapan İsrail yönetimi Ayrım Duvarı’na onun resmini çizen iki İtalyan aktivisti sınırdışı etti. Türkiye’de de sivil toplum örgütleri, siyasetçiler Ahed’in serbest bırakılması için girişimlerde bulunmuş, açıklamalar yapmışlar, tahliye edilmesinden sonra bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan Ahed’i arayıp geçmiş olsun demişti.


Avukat olacağım

Geçtiğimiz günlerde serbest kalan 17 yaşındaki Ahed Temimi özgürlüğe kavuştuktan sonra “100 kez daha cezaevine girerim” şeklinde konuştu. Batı Şeria›da yer alan Ramallah kentindeki Nebi Salih’te annesi Neriman ile basın toplantısı düzenleyen Temimi, İsrail’in eninde sonunda Filistin’den çıkacağını ifade etti ve “Halkımızın özgürlüğü için çalışmaya ve direnişe devam edeceğiz.” dedi. İsrail’i boykot etmeliyiz, yalnızlaştırmalıyız ve yargılamalıyız” şeklinde konuşan Temimi, tutukluluğu süresinde işgalci İsrail’e karşı direndiğini ve liseyi tamamladığını söyledi. Hapiste kaldığı süre boyunca defalarca mahkemeye çıkan Ahed, İsrail’e karşı davasını daha güçlü savunmak için hukuk okumaya karar verdi. Filistin’in “Cesur Kızı” Ahed Tamimi, “Umarım İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlar serbest bırakılıncaya kadar destek kampanyaları devam eder” şeklinde açıklamalar yaptı. İsrail’in lise eğitimini tamamlamasına engel olmaya çalıştığını anlatan Tamimi, “Gözaltındayken lise eğitimimi kaybedeceğimi düşünüyordum ama çalışmalara devam ettim. Uluslararası hukuk okuyacağım, çünkü İsrail işgal liderlerinin yargılanmasını istiyorum” dedi. İsrail medyasını boykot ettiğini ve soracakları sorulara cevap vermeyeceğini söyleyen Tamimi, İsrail medyasının onu ve Filistin halkını terörist gibi gösterdiğini hatırlattı. Mahkumlar İşleri ve Özgürlükler Komitesine göre, aralarında 5 küçük kız, 9 kadın mahkum ve 17 anne olmak üzere yaklaşık 60 Filistinli var. Bazı kadın mahkumlar, işgal hapishanelerinde sert cezalarla karşı karşıya.

#Ahed Temimi
#İsrail
#Filistin
6 yıl önce