|

İsviçre’den Malatya’ya şifa seferi

İsviçre’de yaşayan Türk asıllı iş insanı Hüseyin Gürocak, Kovid-19’a yakalandıktan sonra 4 ayı komada olmak üzere 10 ay yakın Zürih Üniversitesi’nde tedavi gördü. Korovirüsün etkisi ve aldığı yoğun tedavi sonrası karaciğeri iflas eden Gürocak, “İsviçre’de 9 farklı doktora gittim. Hepsi değerlerimin kötü olduğunu ve karaciğer nakli olmam gerektiğini söyledi. Doktorlar bu işlem için İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün doğru adres olduğunu anlattılar. Ben de şifa bulmak için Türkiye’nin yolunu tuttum” dedi. Genel Cerrah Prof. Sezai Yılmaz tarafından ameliyat edilen Gürocak, şimdi çocuklarıyla birlikte sağlığına kavuşmanın sevincini yaşıyor.

Haber Merkezi
02:31 - 15/08/2021 Pazar
Güncelleme: 02:33 - 15/08/2021 Pazar
Yeni Şafak
Prof. Sezai Yılmaz - Hüseyin Gürocak
Prof. Sezai Yılmaz - Hüseyin Gürocak

Koronavirüs salgınıyla mücadele tüm hızıyla sürerken Türk asıllı iş insanı Hüseyin Gürocak, hayatının en önemli kararını vermek zorunda kaldı. İsviçre’de engelli araç firması sahibi olan Gürocak, 24 Mart 2020’de virüse yakalanarak Zürih Üniversitesi’nde tedavi altına alındı. Yaklaşık 4 ay komada ölüm kalım savaşı veren iş insanı, toplam 10 ay Kovid-19 tedavisi gördü. Bu süreçte yoğun bir şekilde virüsle mücadele eden Gürocak, yaşam savaşını kazanarak hastaneden taburcu oldu. Ama hastane macerası henüz sona ermedi. Mide kanaması geçirerek yeniden hastaneye kaldırılan Gürocak, “Zürih Üniversitesi’nde 10 ay boyunca aldığım yoğun tedavi sonrası vücudumda ciddi tahribatlar oluşmuş. Salgının başlarıydı, her şey çok yeniydi. Oradaki doktorlar beni kurtarmak için ellerinden geleni yaptı ancak bu sonucu kimse öngöremedi. İkinci kez hastaneye yattığımda, Kovid-19 tedavisi nedeniyle karaciğerimde ağır tahribat oluştuğunu öğrendim” dedi. Yeniden tedavi altına alınan Gürocak için İsviçreli doktorların kararı kesindi: “Karaciğer nakli!”

İSVİÇRE’DEKİ DOKTORLAR MALATYA’YI ANLATMIŞ

Kovid-19’u atlatan 60 yaşındaki Gürocak, bu kez karaciğerinde oluşan tahribatın giderilmesi için kapı kapı dolaşmaya başladı. Ülke genelinde 9 farklı doktora giden Gürocak, “Doktorlar her seferinde karaciğer nakli olmam gerektiğini söyledi. Çok endişelendim, böyle bir gelişmeyi hiç beklemiyordum. Salgın sürecinde en büyük temennim bir an önce sağlığıma kavuşmaktı. Ancak bu virüsten kurtulmak için kullandığım ilaçların bu denli yan etki yapacağından habersizdim. İsviçre’de 9 farklı doktora gittim. Hepsi değerlerimin kötü olduğunu ve karaciğer nakli olmam gerektiğini söyledi. Doktorlar bu işlem için İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün doğru adres olduğunu anlattılar. Ben de şifa bulmak için Türkiye’nin yolunu tuttum” dedi.

KOVİD-19’A YAKALANAN İLK KİŞİLERDEN...

Zürih’te hastalığa yakalanan ilk kişilerden olduğunu kaydeden Gürocak, “Oradaki doktorlar da fena değil, ben ilçe hastanesinde tedavi gördüm. Salgın sürecinde tüm ilaçları denediler o yüzden organlarım ciddi zarar gördü” diye konuştu. İsviçre’deki doktorların değerlerini kontrol ettiğini söyleyen Gürocak, “Ben başta karaciğerimin bu kadar kötü etkilendiğine inanmadım tabii ki. Ama görüştüğüm tüm doktorlar yapılan tetkiklerde değerlerimin çok kötü olduğunu söyledi. Artık inanıp tedavi yolu aramaktan başka çarem kalmamıştı” ifadelerini kullandı.

İSTİKAMET MALATYA...

Kızı Eda ile birlikte Malatya’ya gelmek üzere yola çıkan Hüseyin Gürocak, “6 Mart’ta şehre geldik. Hemen Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün yolunu tuttuk. Hocalarla görüştük daha sonra gerekli tetkikler yapılarak tedavi altına alındım” dedi. Gürocak’ın karaciğer nakli 25 Mayıs tarihinde Sezai Yılmaz hoca tarafından gerçekleşti. Ameliyattan önce çok endişeli olduğunu aktaran Gürocak, “İyileşebileceğimi hiç düşünemiyorum. Uykusuzluk, iştahsızlık, yorgunluk gibi rahatsızlıklarım vardı. Bu süreçte 25 kilo verdim. Malatya’daki sağlık personelinin hiçbir olumsuzluğunu görmedim. Çift vatandaşlığım var ve ben buradaki tedavi sürecinde tek kuruş para ödemedim. Hastaneyi çok iyi buldum. Malatya’ya ilk kez geldim, bu şehir çok güzel” şeklinde konuştu.

İLK KONTROLÜNE GELDİ

Karaciğer naklinden sonra 29 Temmuz’da ilk kontrolüne gelen Gürocak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Herhangi bir olumsuz durumun olmadığı söylendi. Biraz yorgun hissediyorum bu durum 6 ay içinde normale dönecekmiş. 26 Ağustos’ta yeniden kontrole geleceğim.”


KÖTÜ GÜNLER GERİDE KALDI

Babasına karaciğerini veren Eda Gürocak, “Babam mide kanaması geçirdikten sonra hemen yoğun bakıma alındı. Karaciğer nakli gerektiğini söylediler. Esas sorun safra yollarındaydı ama nakil şart olduğu için tüm değerleri normale getirerek ameliyatı yaptılar. Halalarımın hepsi 40 yaş üstüydü, kardeşimin yaşı da küçük. Bu nedenle ben donör olmak istedim, ‘uyuyorsa hemen karaciğerimi alın’ dedim. Babam için çok endişelenmiştim. By-pass olmuştu, şekeri vardı, riskli bir durumdaydı. Ancak çok şükür ki ameliyatı güzel geçti ve kötü günler geride kaldı” değerlendirmesinde bulundu.

#İsviçre
#Türkiye
#Malatya
#Eda Gürocak
#Hüseyin Gürocak
#Prof. Sezai Yılmaz
3 yıl önce