|

Kahramanlar imana geldi

ABD’li Marvel şirketi ilk Müslüman kadın kahraman olan Kamala Khan’ı beyazperdeye taşıyacak. Biz de geçmişten günümüze çizgi romanlardaki Müslüman karakterleri sizin için derledik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/05/2018 Pazar
Güncelleme: 07:11 - 26/05/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Doğulu ülkeler kendi süper kahramanlarını çıkarmayınca yine onlar bize kahraman buldular. İlk Müslüman kadın süper kahraman karakterine hayat veren Marvel şirketi, geçtiğimiz günlerde filmini de çekeceklerini duyurdu.
Doğulu ülkeler kendi süper kahramanlarını çıkarmayınca yine onlar bize kahraman buldular. İlk Müslüman kadın süper kahraman karakterine hayat veren Marvel şirketi, geçtiğimiz günlerde filmini de çekeceklerini duyurdu.

Süperman, Batman, X-men ve daha pek çok dünyaca ünlü süper kahraman ABD’nin eliyle üretildi. Çocuklar, Amerikalı süper kahramanlarla büyüdü. Onları kendilerine örnek aldılar. Çizgi roman sektörünü elinde bulunduranlar kendi kahramanlarını yarattı. Çocuklar onların öğretilerini ezberledi. Örneğin “gölgelerin gücü adına” sözünü, bir dönem Türkiye’de birçok çocuk evlerindeki çarşaflardan pelerin yapıp , annelerinin oklavalarına güneşe doğrultarak bu lafı yıllarca söylemişti. Kötülerle mücadele edecek, iyileri koruyacak kahraman ancak beyaz tenli ve Amerikalı olabilirdi. Kimse geleneksel kıyafetler giyen her şeye Allah’ın adıyla başlayan bir kahraman ortaya çıkarmadı. Anlayacağınız Ortadoğu ve Asya ülkelerinin çocuklarının kendi kültürlerini ve milli değerlerini anlatacak bir süper kahramanları olmadı. Bu uzun yıllar böyle sürdü. Ancak globelleşme, büyük göçler ve mülteciler gittikleri ülkelerin çehresini değiştirmeye başladı. Bu kez beyaz olmayan ve başka kimliklere ait çizgi roman karakterleri ortaya çıkmaya başladı. Bu kahramanlar ise yine Amerika’nın eliyle hayata geçti.


ARABİSTANLI YEŞİL OKÇU

DC Comics ve Marvel Comics gibi büyük şirketler Müslüman karakterlere çok önceden hayat vermeye başlamıştı. Örneğin 1958 yılında The “Green Arrows of the World” adlı tek sayılık DC Comics hikayesinde, The “Archer of Arabia” Suudi Arabistan’lı Müslüman okçu bir karaktere yer verildi. Bu çizgi romanı ise efsanevi çizer Jack Kirby ile yazarlar Ed Herron ve Dave Wood’un ellerinden çıkmıştı. Daha sonrasında 1970 yılında Black Tiger, Marvel şirketi tarafından “Deadly Hands of Kung-Fu serisinin 1976 tarihli 20. sayısında göründü. Black Tiger ise Müslüman bir dini liderdi. Ancak hiçbir zaman Müslüman bir süper kahraman olmadı. Bunu bozan ise Marvel şirketi oldu. 2014 yılında ilk Müslüman süper kahraman kadın karakterine hayat verdi. Şirketin ilk kurulduğu günden bu yana yayınladığı çizgi romanlar ile tüm dünya genelinde büyük bir okuyucu kitlesi var. Marvel, filmleri ile sinema dünyasının son yıllardaki en etkin üreticilerinden biri. Marvel şirketi, işte bu Müslüman süper kahramanın filmini çekmeye hazırlanıyor. Marvel patronu Kevin Feige, tüm zamanların en çok izlenen beşinci filmi olan “Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı”nın beşinci filminde Müslüman süper kahraman Kamala Khan, nam-ı diğer Ms. Marvel’ın rol alacağını söyledi. Feige, Müslüman genç süper kahraman Kamala Khan, nam-ı diğer Ms. Marvel’ın kesinlikle değerlendirdikleri süper kahramanlardan biri olduğunu belirtti. Pakistanlı bu kadın kahramanın başörtüsü giymemesi eleştirildi. Diğer yandan çocuklara Müslüman bir kadının kötülüklerle nasıl savaşacağını anlattığı için beğeni topladı.

ALLAH’IN 99 İSMİ

Elbette çizgi roman dünyasında daha çok iddialı kitaplar çıkmaya devam etti. Örneğin ilk olarak 2006 yılında ortaya çıktı “The 99”. O dönem çok büyük ses getirdi. Çizgi romanı hayata geçiren ise ‘Maşallah Man’lerin fikir babası ise Arap medyasının ünlü CEO’su Naif Al-Mutawa. Üstelik bu kitabı da ünlü Marvel şirketi yayınlamıştı. Bu çizgi roman Allah’ın 99 sıfatının her birini temsil eden kahramanların maceralarını anlatıyor. 99 taş ve bu taşlara sahip 99 kahramanın hikayesi. Her taşın ve dolayısıyla da her kahramanın başka bir gücü var. Biz de size Alalh’ın sıfatların Cabbar’ı taşıyan kahramanı sizin için seçtik. Normal bir ailesi ve hayatı olan Nawaf Al Bilali’nin hayatı bir mayın tarlasında değişir. Üzerine bastığı için patlayan mayın onu öldürmez. Ancak toprağın altında bulunan değerli bir taşın Nawaf’ın derisine saplanır ve bir anda devasa bir insana dönüşür. Güçleri ve yetenekleri inanılmaz boyutlara ulaşır. Artık Nawaf, Allah’ın sıfatlarından Cabbar’ın özelliklerini taşıyan bir kahraman olur.

PARİS’İN BATMAN’İ CEZAYİRLİ

Avrupa için de Müslüman kahramanlar üretilir. “Nightrunner”adlı DC Comics’in başka bir karakterini ele alalım. Asıl adı Bilal Asselah ve Cezayir asıllı Fransa vatandaşı. Bilal Aisselah, 16. doğum gününe kadar Paris’te yaşayan sıradan bir genç adamdır. Birgün, en iyi arkadaşı Arif, bir Fransız-Müslüman protestosunun ortasında yakalanır ve polis tarafından kötü bir şekilde dövülür. İyileştikten sonra Arif polis ile tekrar karşılaşır ve bu sefer istasyonda çıkan yangında öldürülür. Bunu öğrendikten sonra Bilal polisin ve protestocuların yanlışlarını anlar ve bir maske takarak Nightrunner’a dönüşür. Batman böyle bir koşucunun olduğunu öğrenince tanışmaya gider ve kendisine iş teklif eder. Kostüm de ayarlandıktan sonra artık Nightrunner Batman Incorporated’in Paris ayağı oluyor. Batman’den Fransa toplumuna örnek olması gerektiği nasihatlarını aldıktan sonra, hayatına “Paris’in Batman’i” olarak devam eder. Çok büyük bir takipçisi olan Simon Baz isimli karaktere gelirsek , Green Lantern Corps’un ilk Müslüman üyesi olmuş Lübnanlı bir Amerikan’dır. Simon, çocukluğunda 11 Eylül saldırıları yüzünden haksızlığa uğrar. Genç bir yetişkin olunca artık bir karar vermesi gerekir. Patlayıcılarla dolu bir arabayı ortadan kaldırır ve iyilerden olmayı seçer.


SUPERMAN’İ MAHALLEDEN KOVAN MUHAMMED -X

Çoğu kahraman Süperman ile müteffik iken Muhammed X karakteri farklıdır. Bu yeni kahraman Superman’in 2002 yılında yayınlanan ikinci serisinde ortaya çıktı. Muhammed X, Metropolis’in siyahi Müslüman kesimindeki olaylara müdahale eden Süpermen’i engeller ve onu alt eder. Öykünün sonunda adeta Superman’i mahalleden kovar. Gelelim Afrikalı Müslüman kahramanlara. En bilineni Josiah Al Hajj Saddiq “Josiah X” veya “Justice” olarak da tanınıyor. Marvel dünyasının efsanevi Super-Soldier serumu sonucu kahramanlar dünyasına katılan siyahi Müslüman karakterlerinden biri.


Kenar mahallelerde kötülüklerle savaşırken dini değerlerine dayanarak olaylara çözüm getirir. Bir diğer kahramanımız ise Abdul Qamar olan ve “Arabian Knight” (Arap Şövalyesi) olarak anılan Marvel karakteri. Bedevi Sünni Müslüman. Çoğunlukla uçan halısı üzerinde gezinen ve geleneksel kıyafetler giren sıradışı bir kahraman. Navid Hashim ise üçüncü Arabian Knight kahramanı. 2006 senesinde Union Jack’in üçüncü serisinde ortaya çıktı. Hashim, diğer Arap şövalyelerinden farklı olarak askeri üniforma giyip kılıç kullanma yeteneğine sahip. Nadir de olsa İranlı kahramana da yer verir Amerikalılar. Superman’in müttefiki olan Sirocco İranlıdır. Çizerler onu da geleneksel kıyafetleriyle hayata geçirirler. Çok beğenilen “Brain Tablet “ adlı süper kahraman grubunu diğerlerinden ayıran ie liderleri Muhammad Nur’un Sünni bir Müslüman olması.


PAKİSTANLI KHAN HAYAT KURTARIYOR

Kamala Khan ilk olarak 2014 yılının Temmuz ayında, Kaptan Marvel serisinde Bayan Marvel adı altında yer aldı. Daha sonra, Ekim 2014’te, onun adı altında bir seri yazıldı ve uluslararası alanda çok sayıda ödüle layık görüldü. Ms. Marvel serisi 16 yaşındaki genç kız Kamala Khan’ın Jersey City’deki hayatını konu alıyor. Khan, Pakistanlı ve özel gücü ise kollarını ve bacaklarını uzatarak değiştirebiliyor olması. Sıkı bir çizgi roman okuru olan Khan, bu gücü de bu sayede keşfediyor. Bu karakter Marvel editörleri Sana Amanat ve Steve Wacker tarafından ortaya çıkarılmış. Kamala Khan, Kaptan Amerika, Wolverine, Spiderman Man, Iron Man ve 2016 yılında Marvel’ın gerisinde kalanların yanı sıra dizilerde yer aldı.


BAŞÖRTÜLÜ FAİZA ŞİFA DAĞITIYOR

* Faiza Hussein, Marvel Comics’in bir kadın kahramanıdır. Şifa gücü olan kadın kahraman İngilizlerin kutsal kılıcı Excalibur’u kullanabilen ve İngiltere’nin ruhunu içinde barındıran, temsil eden bir karakterdir. Faiza Hussain, bir işgali sırasında bir Skrull lazer silahıyla vurulduktan sonra yaşayan bütün organizmaları kontrol etme yeteneğine kavuşur. Serinin yazarı Paul Cornell, yetkilerini “bir vücudu güvenli bir şekilde açmak ve bir atom altı seviyesine ayırmak” olarak tanımlar. Bu güçler kendisine doktorluğunda ve süper kahramanlığında yardımcı olur. Bu, bir vücudu temel parçalarına ayırdığı gösterildiğinden, doktor olarak ve tomurcuklanan süper kahraman olarak yararlıdır. Bir hastayı hayatta tutarken ve bir Skrulls ordusunun hareket etmesini durdurur.


FİLİSTİNLİ KELEBEK VE DOKTOR

* Kahina Eskandari ise Filistinli bir kahraman. Aslında Milestone Comics tarafından yaratılan ama sonrasında yayın hayatına DC Universe’te devam eden Kahina, metali ve metalik nesneleri şekillendirebilme yeteneğine sahip. Lakabını ise bir savaşta giydiği kanatlı zırhtan dolayı Iron Butterfly. Filistinli bu kahramanımız serisinin on birinci sayısınYine bir Filistinli kahramanımız The Doctor. Habib bin Hassan, Wildstorm’un yeni doktoru olur. Habib Bin Hassan, Filistinli bir “intihar bombacısı” iken The Authority grubuna katılır. Genelde bakış açısı yanlış yolda olan Müslüman, onların kahramanlarıyla biraraya gelince doğruyu bulur.


BAYRAĞI VE KILICIYLA SELMA TOLON

Amerika’nın çizgi dünyasında bir Müslüman Türk kahraman da var. Ankaralı doktor Selma Tolon, 17 Ağustos depreminde kurtarma çalışmalarına katılır. Kurtarma çalışmaları sırasında bir apartmanın çökmesiyle kendini bir yeraltı mağarasında bulan Selma Tolon, bu mağarada Kanuni Sultan Süleyman’ın sihirli kılıcını bulur. Bu dakikadan sonra o eski Selma değildir, o artık İblis’le anlaşma yapan kara kuvvetleri komutanı Kazım’ın kötü emellerine karşı savaşan bir süper kahramandır. O artık Janissary( Yeniçeri)Türk bayraklı kırmızı kıyafetiyle ve sihirli kılıcıyla suçlulara korku salan Janissary, DC evrenindeki tek Türk karakter.


BURKALI X-MEN ÜYESİ

Soorayah da X-Men üyesi olan başka bir mutant. Afganistanlı olan Soorayah birgün bir köle taciri nikabını çıkarmaya çalışırken kuma dönüşürek onun elinden kurtulur. Yetenelerini fark eden genç kız Hindistan’da bulunan X-Corps’a götürülür. Jean Grey adlı başkahramanlardan bir ona telepatik yollarla ulaşır ve onu ortaya çıkmasını ister. Soorayah cevap olarak kendisini Arapça’da “Toprak” anlamına gelen “Turaab” olarak tanıtır. Sonrasında artık kendisine kod adı olarak “Dust” seçilir. X-Men takımının bir parçası haline gelen Soorayah, geleneksel İslami kıyafetleri giymeyi sürdürür. Böylece burka giyen bir süper kahraman karakteri hayata geçer.


ONLAR MUTANTLAR KADAR KÖTÜLER

Gelelim Monet St. Croix isimli kahramana. Monet çeşitli süper güçleri olan bir mutanttır. Onun çizgi roman karateri olarak ortaya çıkması Sırplar’ın Bosna halkını katlettiği zamanlara denk gelir onun çizgi roman karateri olarak ortaya çıkması. Monet’in babası Fransız annesi ise Cezayirlidir. Ancak Bosna’nın başkenti Saraybosna’da doğan bir Müslümandır. Bu yüzden Bosna, Yugoslavya, Cezayir ve Fransız köklerinin özelliklerini taşır. Monet St. Croix, telekinezi ve telepati gibi süper güçlere sahiptir. “Generation X” ve “X-Factor” gibi “X-Men” farklı oluşumların üyesi olur. Birgün bir protesto sırasında insanlar, “Amerika Amerikanlar içindir! Buraya daha fazla Müslüman teröristin gelmesini istemiyoruz! Onlar mutantlar kadar kötüler!” şeklinde slogan atarlar. Bu arada kimse Monet’in Müslüman olduğu bilmiyordur. Daha fazla dayanamaz ve “Ben hem bir Müslüman hem de bir mutantım!” diye karşılık verir. Böylece Müslüman kimliğini ortaya çıkarır.


İbadetlerini aksatmayan uçan kahraman

Amerika’da yaşayan Pakistan asıllı çizer kardeşler Adil ve Kamil İmtiaz, 2011 yılında Burak( Buraaq) karakteri hayata geçirdi. Kardeşler, uçma yeteneğine sahip Yusuf Abdullah adındaki Müslüman gencin Burak isimli süper kahramana dönüşünün hikâyesini çizgi romana dönüştürdüler. Burak sadece kötüler ve suçlularla değil aynı zamanda İslam karşıtı olumsuz yargılarla da savaşır. Buraq diğer süper kahramanlardan farklı olarak ibadetlerini yerine getiren ve ayakları yere sağlam basan kendinden emin bir gençtir.

#Süper Kahrananlar
#İslamiyet
#ABD
6 yıl önce