|

Kalbiniz için bunları sofranızdan eksik etmeyin

Kalp sağlığını düzenli beslenme ile koruyabilirsiniz. Semizotu, deniz ürünleri, baklagiller, kuruyemiş gibi gıdaların sofralardan eksik edilmemesini söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Okutan, sigara, hareketsizlik, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan da uzak durulması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Okutan kola yerine de su içilmesini önerdi.

Yeni Şafak
16:16 - 5/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 14:16 - 5/05/2016 Perşembe
DHA
Prof. Dr. Hüseyin Okutan sofralarda özellikle semizotu ve kabak bulundurulmasını tavsiye etti.
Prof. Dr. Hüseyin Okutan sofralarda özellikle semizotu ve kabak bulundurulmasını tavsiye etti.

Koroner kalp hastalıklarının risk faktörlerini anlatan Prof. Dr. Hüseyin Okutan, "Bu tip kalp hastalıklarının değiştirilebilir olduğu kadar değiştirilemeyen risk faktörleri bulunmaktadır. Koroner kalp hastalığının belirtilerini göğüs ağrısı, baskı, ağırlık, daralma, hissizlik ve boyun, sırt, çene ve omuzda sıkışma olarak sıralayabiliriz. Çok erken yaşlarda damarlar tıkanmaya başlıyor, damarlar tıkanınca da hasta kalp krizi geçiriyor. Koroner kalp hastalığı ölüm nedenleri arasında en yüksek olanıdır" dedi.



Prof. Dr. Okutan, koroner arter hastalığında bypass ameliyatının dünyada en yaygın ameliyat olduğuna

dikkat

çekti, bu ameliyatla ölüm riskinin yüzde 1'e düştüğünü ifade etti. Koroner arter hastalığının risk faktörlerini azaltılması hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Okutan, "

Sigara

bırakılmalı, kan basıncı ve kan şekeri kontrolü edilmeli, daha fazla aktivite yapılmalı, sınırlı alkol tüketilmeli, stres azaltılmalı, ideal ağırlık sağlanmalıdır" dedi.





Kalp dostu yiyecek tüketilmeli


Sağlık

lı bir kalp için doğru beslenmenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Okutan,

deniz

ürünleri, baklagiller ve kuruyemişin menüde mutlaka yer alması gerektiğine vurgu yaptı. Özellikle kırmızı etin orta ileri yaşlar için haftada bir kez tüketilmesi uyarısında bulunan Prof. Dr. Okutan, sütün de yaş ilerledikçe azaltılması gerektiğinin altını çizdi. Sofralarda özellikle

kabak

ve

semizotu

nun bulundurulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Hüseyin Okutan, "Kabak, sebze suyu, domates, domates salçası tüketilmelidir. Kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Kalp dostu

olan yulaflı yiyecekler de tüketebiliriz. Kolalı içecekler yerine bol su tüketilmelidir" diye konuştu.



Kalbinizin sağlığı için yürüyün


Sağlıklı bir kalp için sporun ve egzersizin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Okutan, "Spor hayatımızın bir parçası olmalıdır. Yürümek en ideal spordur. Özellikle orta ve ileri yaştaki kişilerin mutlaka yapması gerekir, gençler de koşmalıdır. Haftada 5 gün en az 1 saat yürüyüş yapılmalıdır" diye konuştu.




#Hüseyin Okutan
#Kalp
#Kalp krizi
#Kalp sağlığı
8 yıl önce