|

Kalp deliklerine ağrısız tedavi dönemi

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Ertan, kalp deliklerinin açık ameliyat yerine hastaların 1 gün sonra taburcu olabildikleri kapalı yöntemle tedavi edildiğini söyledi.

Yeni Şafak
11:27 - 10/11/2015 Salı
Güncelleme: 09:29 - 10/11/2015 Salı
IHA

Geçmiş yıllarda kalp deliği tedavisinde açık ameliyatlar yapılırken, günümüzde geliştirilen teknoloji ile hastalar bu tür önemli bir hastalıktan uygulanan kapalı yöntemle 1 günde taburcu olabiliyorlar. Üstelik açık kalp ameliyatı kadar tehlikeli değil.



Geliştirilen ve uygulanan yöntem hakkında konuşan Dr. Ertan, tanı yöntemlerinin ilerlemesiyle bazı kalp hastalıklarını önceden belirleyebildiklerini söyledi. Çocukluk çağında genellikle kalp delikli hastaların göründüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Çağatay Ertan, konuşmasına şöyle devam etti:



“Genellikle bizim çocuklu çağında gördüğümüz bazı hastalıklar, örneğin doğuştan gelen kalpteki delikler. Bu delikler yakın zamana kadar açık kalp ameliyatı ile tedavi edilmekteydi. Gelişen teknik ve tecrübe sayesinde artık bu deliklerin büyük bir kısmı cerrahi bir ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebiliyor. Özellikle çocukluk çağında tanı almamış, bir şekilde gözden kaçmış hastaların erişkin yaşa geldiklerini görüyoruz. Bu hastalar için bu yöntem ideal bir kapama yöntemi. Tabi her delik için bunu söylemek mümkün değil. Ancak deliklerin önemli bir kısmını biz bu şekilde kapatabiliyoruz. Yöntem için kasıktaki bir toplardamar kullanılıyor. Toplardamardan girilerek kalbin sağ tarafına ulaşılıyor. Kullandığımız ürün nano teknoloji ile yapılmış hafızalı bir malzeme. Elimize aldığımızda bulaşık teline benziyor. Bu malzemenin en önemli bir özelliği katlanabilir malzeme olması. Siz bu malzemeyi katlayıp bir hortumun içine yerleştirebiliyorsunuz. Daha sonra bu uygun yere geldiği zaman malzemenin iki diski vardır.



Deliğin bir tarafına diskin birini diğer yanına diğerini getirip açtığınızda oradaki deliği kapatmış oluyor. Daha sonra bunun içinde özel bir malzeme var, koyduğumuz kapatıcı maddenin içinin pıhtı ile dolmasını sağlıyor. Bunun için pıhtı ile dolması da zaman içinde deliğin kapanmasını sağlıyor. İşlem yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arasında sürüyor. Genel anesteziye gerek olmuyor. Bazen hastanın konforu için biz hastayı uyutabiliyoruz, ama bu çok gerekli bir şeyde değil. Açık bir ameliyat değil, anjiyoya benzeyen kasıkta bir risk alıyor bu iş için. Hastalarımızı ertesi gün taburcu edebiliyoruz. Belli bir süre kan sulandırıcılar kullanmak gerekiyor. Biz bunu sadece deliklerde kullanmıyoruz. Kalp kapaklarından dolayı ameliyat olan hastalarımızda bu kalp kapaklarının yanındaki dikişlerin atmasıyla kaçaklar ortaya çıkabiliyor. Bu kaçakların kullanılması için bu malzeme kullanılabiliyor. Bugün kalp cerrahisinde yerini büyük ölçüde aldı."

#kalp hastalıkları
#kalp deliği
#kalp cerrahisi
#kalp deliği tedavi
8 yıl önce