|

Kurban kimlere düşer: Kimler kurban keser kimler kesemez?

Kurban Bayramı’na az bir süre kalırken canlı hayvan pazarlarında da hareketlilik başladı. Allah-ü Teala'ya yakınlık sağlamak amacı ve udhiyye manasıyla kesilen hayvanı tanımlayan kurban, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kanının akıtılmasıyla idrak edilmekte. Peki, kurban kimlere düşer? Kimler kurban kesmelidir? Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü olabilmesi için Müslüman, akıl baliğ (ergen), mukim ve zengin olması şartları birlikte aranır.

14:11 - 7/07/2020 Salı
Güncelleme: 12:27 - 22/07/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Kimler kurban keser kimler kesemez? sorusunun yanıtı haberimizde.
Kimler kurban keser kimler kesemez? sorusunun yanıtı haberimizde.

Kimler kurban kesmelidir sorusu, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Müslüman aleminin merak ettiği konulardan birisi oldu. Maddi ve manevi imkanlar dahilinde kimlerin kurban kesebileceğini sorgulayan binlerce vatandaş, konuyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor.

Allah-ü Teala'ya yakınlık sağlamak amacı ve udhiyye manasıyla kesilen hayvanı tanımlayan kurban, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kanının akıtılmasıyla idrak edilmekte. Peki, kurban kimlere düşer? Kimler kurban kesmelidir?


Kimler kurban kesmeli?

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, buluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslümanın yerine getireceği mali bir ibadet (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148).

Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gram altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-453).

Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekatın aksine bir yıl geçmesi şart değil.

Kurban kesebilecek kişi bütçesine göre hareket etmeli

Ekonomik güç ve zenginlik, hem içinde bulunulan şartlara hem de yükümlülüğün konusuna göre değişkenlik gösterdiği ve bir yönüyle örfî olduğu için günümüzde kişilerin, kendi bütçe imkânları çerçevesinde sıkıntı çekmeden kurban ücretini ödeyip ödeyemeyeceğini göz önünde bulundurması ve ona göre karar vermesi gerekir.

Kurban kesecek kişi hayvanda bu özelliklere dikkat etmeli

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz.

#Kimler kurban kesmeli?
#kurban kimlere düşer?
#Kurbanlık
#Kurban Bayramı
4 yıl önce