|

Kirli hava şişmanlatıyor

Uzmanlar hava kirliliğinin artmasıyla kişilerde insülin direncinin ve hipertansiyonun yükselebileğini söyledi. Hayata bağlayan temiz hava kirlendiğinde sizi obezite riski ile karşı karşıya bırakıyor. Uzmanlar kirli havanın uzun vadede ciddi hastalıklara sebep olabileceğine dikkat çekti.

Yeni Şafak
13:39 - 5/01/2016 Salı
Güncelleme: 12:10 - 5/01/2016 Salı
IHA

Kirli havanın şişmanlatıcı etkisinin gülünç olsa da doğru olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Öztürk, "Derin bir nefes alın ve verin. Size hayat veren havanın sizi diyabet ya da obezite riski ile karşı karşıya getirmesi tamamen yaşadığınız yere bağlı. Hava kirliliği, iştahı kontrol eden beyin süreçleri ve hormonları engelleyen enflomasyonu tetikliyor. Hava kirliliği arttıkça insilün direnci ve hipertansiyon zirve noktasına ulaşıyor.

Kirli hava

nın kilo aldıracağı fikri çok gülünç gelebilir. Ancak bazı çalışmalar bu durumun mümkün olabileceğini ortaya koymuştur. Aynı besinleri tüketen ve aynı egzersizleri yapan iki kişinin belli bir süre sonra ölçümleri yapıldığında birinin diğerine göre daha çok kilo aldığı ve metabolizmasının evinin bulunduğu atmosfer nedeniyle bozulduğu gözlenmiştir diye konuştu.



Sigara dumanı ve hava kirliliğine maruz kalan bebeklerin de aynı risk altında olduğunu söyleyen Doç.Dr.Öztürk, "Kısa süreli etkileri minimal olsa da bir hayat boyu sürdüğünde ciddi hastalıklar için yeterli bir neden oluşturmaktadır. laboratuvar fareleri ile yapılan bir çalışmada 10 hafta sonunda kirli havaya maruz kalan farelerin temiz havada kalan farelere göre akciğerlerinde daha fazla tahribat olduğu ve kilolarının daha çok arttığı gözlenmiştir. Ayrıca hava kirliliğine maruz kalan farelerin iç organlarındaki ve bel çevrelerindeki yağlanmanın da arttığı ve yapılan mikroskobik incelemelerde bu farelerin yağ hücrelerinin yüzde 20 oranında daha fazla genişlediği gözlenmiştir. Bununla birlikte insilüne karşı duyarlığının azaldığı ve hücre içine giren kandaki enerji sinyallerini algılayamadığı ortaya konmuştur. Hem hava kirliliği hem de sigara dumanına maruz kalan bebeklerin ve çocukların da aynı risk altında olduğunu belirten bilim insanları şehirdeki hava kirliğinin yanında evdeki sigara dumanından da korunmak gerektiğini vurguluyorlar." dedi.


#kirli hava
#hava kirliliği
#şişmanlık
#obezite
8 yıl önce